Cultura i arts gitanes. De l’Índia a la Mediterrània

O Rromano Them ―el poble gitano― enfonsa les seves arrels en la fèrtil península indostànica i desplega la seva visió particular de la vida, en un viatge mil·lenari, de cap a cap dels cinc continents. Poques persones s’han aturat a mirar lliures de prejudicis la història real o imaginària dels gitanos i les gitanes. Si aquest cicle d’activitats proposa un recorregut per descobrir les arts i la cultura gitanes, una cultura ancestral que mira al futur; aquesta guia de lectura vol recopilar el testimoniatge i els exemples que d’aquesta cultura podeu trobar a les Biblioteques de Barcelona. Per qüestions d’espai no hi són tots els documents que podeu trobar a les biblioteques fets per gitanes i gitanos, però sí una mostra de l’amplitud de la cultura gitana. S’ha dividit la guia en 7 seccions, que d’alguna manera, corresponen a les temàtiques representades al cicle: El poble gitano, un poble lliure; Dones gitanes; Testimonis; Literatura; La música, el cant i el ball com a expressió d’un poble; Representació del poble gitano en l’art: cinema, fotografia i arts plàstiques; La llengua Rroma.

El poble gitano, un poble lliure

«El gitano pertenece a esta mezcla de pueblos del norte de la India que se mantuvo al margen de la estructura social que impusieron los arios, y son las iniciales víctimas de una primera segregación racial, los sin casta, los parias (...) Arrogantes y desobedientes como durante milenios habrían de conservarse, iniciaran así su vida nómada, dentro mismo del vasto suelo hindú. Ese nomadismo sería, pues, una huida contra el horror social que establecieron los invasores arios y, juntamente, una forma de preservar sus tradiciones, su cultura, su destino: su libertad»

Félix Grande, a: Persecución

En aquesta secció trobareu documents relacionats amb l'origen del poble gitano i les grans migracions que els portaren per Europa fins a la porta del Mediterrani. Així com els perjudicis rebuts: esclavatge, proscripció, assetjament i persecució. També hi trobareu documents sobre el romipēn, la manera gitana de veure el món, el comportament ètic, l'espiritualitat, les concepcions estètiques,... en definitiva, la cultura gitana.

 

1_ nevi
Barcelona : Unión Romaní, 1986-

Publicació periòdica que, des de 1986, ofereix una mirada universal del món gitano, fent una defensa activa dels Drets humans, i contra el racisme i la discriminació.

1_ resist git
AGÜERO, Silvia; JIMÉNEZ, Nicolás
Madrid : Libros.com, 2020

La paraula que millor defineix al poble Gitano al llarg del temps, l’espai i les circumstàncies, és resistència. Aquest assaig ens apropa a la història gitana des dels ulls dels seus protagonistes i referents, mitjançant les seves biografies.

1-en pos del sol
ALBAICÍN, Joaquín
Los gitanos en la historia, el mito y la leyenda
Barcelona : Obelisco, 1997

Un llibre que ens parla de com el poble gitano recorre les cicatrius del planeta, tenint com a partida les tres grans migracions que van tenir a l’Índia.

1-zincali
BORROW, George Henry
los gitanos en España
Mairena de Aljarafe : Portada, 1999

Recull de la llengua caló i de cançons i poesies dels gitanos a Espanya, per aquest escriptor anglès que va conviure amb el poble gitano, errant amb caravana per campaments i fires.

1-sen git
BROWN, Irving
viaje por Andalucía y otras riberas del Mediterráneo [Inclou: WOODBERRY, George E. Breve historia de la raza gitana y una introducción]
Sevilla : Centro de Estudios Andaluces : Renacimiento, 2006

Relat d’Irving Brown sobre la seva cerca de la vida gitana a Espanya, atret pel seu halo de llibertat, misteri, fantasia, i refús de la vida ordinària que imposa la civilització.

1-git cat
CASANOVA, Eugeni
llengua, cultura i itineraris de la gran diàspora
Lleida : Pagès, 2016

L’autor explora la comunitat gitana al sud de França, provinents de la diàspora cap al Rosselló arran de la llei del 1783 de Carles III que els va permetre viatjar després de segles de prohibicions.

1-git can tunis
CODINA, Maria Teresa
crónica de un proceso educativo
Barcelona : Mediterrània, 2000

Recull de dades, reflexions, memòries i documents generats en el procés del Projecte d’Educació Global de Can Tunis des del 1977 al 1983.

1entre git pay
GARRIDO, Albert
Barcelona : Flor del Viento, 1999

El llibre recull, en dues parts, present i futur de la relació entre gitanos i paios: pluralisme i imatge, convivència, coneixement mutu, cultura, valors, poder, política, ...

1-escti git
GÓMEZ ALFARO, Antonio
[Sabadell] : Asociación de Enseñantes con Gitanos, 2010

Recopilació de textos que Antonio Gómez Alfaro, on trobarem una visió històrica general i històries locals, així com visions temàtiques: les dones gitanes, els infants, estereotips i prejudicis, polítiques d’exclusió i extermini,...

1-gran redada
GÓMEZ ALFARO, Antonio
la prisión general de gitanos en 1749
Madrid : Centro de Investigaciones Gitanas : Presencia Gitana, 1993

Reconstrucció d’uns dels més penosos episodis soferts pels gitanos a Espanya, la redada general, executada sota el regnat de Fernando VI, el 30 de juliol de 1749.

1-fra
FRASER, Angus
Barcelona : Ariel, 2005

Investigació dels orígens de los gitanos a l’Índia, de la migració gitana des de l’Edat Mitjana fins el present, de les habilitats pels que han estat reconeguts: música, treball del metall, endevinació, cures i tracta de cavalls,...; i dels perjudicis rebuts: esclavatge, proscripció, assetjament i persecució

Cultura_gitana_01
KENRICK, Donald
la migración de los gitanos
Madrid : Centro de Investigaciones Gitanas : Presencia Gitana, 1995

L’autor confirma l’origen indi dels gitanos d’Europa mitjançant una comparativa lingüística entre el romaní i les llengües índies modernes; i gràcies als préstecs lingüístics, traça la ruta que van seguir cap a Europa.

1-leblon
LEBLON, Bernard
el precio y el valor de la diferencia
Barcelona : Gedisa, 1987

Reconstrucció de la presencia del poble gitano a Espanya des de principis del segles XVI. Basant-se en testimonis, protocols, decrets i obres literàries, podrem veure les actituds canviants de les autoritats civils i eclesiàstiques, per a controlar, integrar o excloure al poble gitano.

Cultura_gitana_02
LEBRIJANO; GRANDE, Félix
Madrid : Polygram, p. 1976

LP gravat el 1976 que va suposar una fita, tant pel flamenc, com per a la visibilització de la història del poble gitano. El disc alterna els textos de Félix Grande amb els cants escollits per Lebrijano, per a posicionar-se de forma crítica i reivindicativa en defensa de la cultura gitana davant l’assimilació de lo gitano dins de la cultura dominant.

1-hist
MARTÍN SÁNCHEZ, David
Madrid: Los Libros de la Catarata, 2018

La persecució patida pel poble gitano, com la detenció de 12.000 persones durant la Gran batuda de 1749, contrasta amb l’exaltació de la llibertat, honor i bellesa associades a la cultura gitana durant el romanticisme. Per l’autor, un major coneixement de la història del poble gitano pot contribuir a evitar l’exclusió i marginació de la minoria més nombrosa a Espanya.

1-zingari
BHATTACHARYA, Deben
route of the gypsies
München : New Earth, cop. 1997

CD que recull la música del poble gitano en la seva ruta migratòria per Europa: Grècia, Iugoslàvia, Bulgaria, Romania, França i Espanya.

1-bod git
RAMÍREZ HEREDIA, Juan de Dios
Barcelona : Centro de Producción Editorial y Divulgación Audiovisual, 2005

Durant segles, el poble gitano ha mantigut les seves costums i tradicions. Aquest llibre defensa el manteniment de la cultura i les senyes d’identitat de la població gitana a Espanya, que supera les 600.000 persones.

 

PORT-Entre Calles Estrechas
RAMÍREZ HITA, Susana
Gitanos: prácticas y saberes médicos
Barcelona : Bellaterra, 2007

Estudi integral sobre els processos de salut, malaltia i cures entre la població gitana de Perpinyà, on es troben la medicina tradicional, amb la biomedicina, les polítiques sociosanitàries, els nous moviments religiosos i les condicions de marginació d'aquest grup de gitanos catalans.

1-gitanidad
RODRÍGUEZ LÓPEZ-ROS, Sergio
otra manera de ver el mundo
Barcelona : Kairós, 2011

L’autor transcendeix la visió merament costumista del poble gitano, per a centrar-se en aspectes com el comportament ètic, l’espiritualitat, les concepcions estètiques o la manera gitana de veure el món, per arribar a la ‘gitanitat’, el romipēn.

1-inq
SAN ROMÁN, Teresa
viejas y nuevas estrategias culturales de los gitanos
Madrid : Siglo XXI, 1997

La realitat actual sobre els gitanos ens arriba marcada pel desconeixement i les estereotips. Aquest llibre ens aporta elements per al coneixement i la comprensió de la història dels gitanos a Espanya, i la seva evolució, ruptura i adaptacions fins arribar a una descripció de la seva cultura al llarg del segle XX.

Cultura_gitana_03
SAN ROMÁN, Teresa
ensayos sobre aculturación y etnicidad
Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 1990

L’autora es qüestiona si els problemes vistos des de l’òptica paia poden tenir una altre significat, o la manca de significat, i si les úniques sortides a la població gitana que viu a les grans ciutats només pot ser la marginació o l’aculturació i assimilació a la cultura paia.

Articles i recursos digitals en línia
 • Amarí. Revista cultural gitana. amarirevista.com
 • AGÜERO FERNÁNDEZ, Silvia. ‘Prisión General de Gitanas : La Gran Redada de 1749’, a AraInfo. 30 de juliol 2020. arainfo.org
 • AGÜERO FERNÁNDEZ, Silvia; JIMÉNEZ GONZÁLEZ, Nicolás. ‘75 años del samudaripen, el genocidio antigitano en Europa’, a: AraInfo. 27 de juliol 2019. arainfo.org/
 • AGÜERO FERNÁNDEZ, Silvia; JIMÉNEZ GONZÁLEZ, Nicolás; OULED, Youssef. 'Todo lo que se ha dicho sobre gitanos ha sido escrito por payos y no se cuestiona', a: ElDiario.es, 18 gener 2021. eldiario.es
 • FREMLOVA, Lucie. ‘La persecución de los gitanos de Ucrania (un hilo sobre su historia)’, a: CTXT, 11 març 2022. ctxt.es
 • GÓMEZ URDÁÑEZ, José Luis. 'Lo que pensaban sobre los gitanos los gobernantes
  del siglo ilustrado', a: Vegueta. Anuario de la Facultad de Geografía e Historia, núm. 19, 2019, 535-551. gomezurdanez.com
 • GÓMEZ URDÁÑEZ, José Luis. ‘La Real Casa de Misericordia de Zaragoza, cárcel de gitanas (1752 -1763)*’. [2002?]. gomezurdanez.com
 • GÓMEZ URDÁÑEZ, José Luis. 'El comienzo de la integración de los gitanos en la Cataluña borbónica', a: Anatomía de la Historia, 16 desembre 2015. anatomiadelahistoria.com
 • SÁNCHEZ ORTEGA, María Helena. ‘Los gitanos españoles desde su salida de la India hasta los primeros conflictos en la península’, a: Revista Espacio, Tiempo y Forma. núm.7, pàgs. 319-354. 1994. educatolerancia.com
Dones gitanes

«El pueblo gitano, perseguido y criminalizado por su forma de vida ha podido resistir la persecución y el castigo a través de las redes comunitarias amplias y de la economía alternativa (...) Yo mantengo que las economías gitanas se parecen al paradigma de lo que conocemos como economía feminista. Entender que dentro de tu identidad hay una capacidad emancipatoria importante es muy poderoso. Y para el feminismo blanco es un espejo donde mirarse, porque lo gitano es lo que más cuesta en España porque es la otredad sobre lo que se ha construido lo payo y lo espanyol. La cultura paya ha sido mucho más depredadora, individualista y competitiva que la cultura de cooperación y mutualidad que es la cultura gitana»

Pastora Filigrana, entrevista a PikaraMagazín arrel de la publicació del seu libre El Pueblo gitano contra el sistema-mundo : reflexiones desde una militancia feminista y anticapitalista

En aquesta secció trobareu documents que donen visibilitat a la dona gitana, veu a la seva diversitat, a la seva dignitat, a la seva dissidència davant el racisme institucional, sistèmic i estructural que promou la segregació, exclusió laboral i educativa, la precarietat en l'habitatge, la negació de drets bàsics de ciutadania al poble gitano. Prejudicis que coincideixen amb la cosmovisió patriarcal del món, i que les dones gitanes, des d'una identitat transnacional i diversa que es fomenta en una cultura basada en el suport mutu, el reconeixement de la diferència, també pel que fa al gènere i la sexualitat, i la justícia social combaten per a emancipar-se i estendre ponts entre les diferents cultures.

1 aso gitanes fministes
Madrid : Asociación Gitanas Feministas por la Diversidad, 2019-

Revista de l'Asociación Gitanas Feministas por la Diversidad que lluita, des del feminisme, l'activisme i la reivindicació, per a generar una pressió política i social que acabi amb les estructures de poder que oprimeixen i marginen el poble gitano.

1-samudaripen
CRUELLS, Eva
Samudaripen
Barcelona : Veus Gitanes, [2016]

Documental que explica les vivències d'un grup de dones gitanes que viatja a Polònia l'estiu del 2014 per a commemorar el 70 aniversari de les víctimes de l'holocaust gitano. En aquest viatge es van trobar amb gitanes i gitanos vinguts de tota Europa, i van poder compartir les seves vivències durant tota una setmana.

1_rev gita
ANDRÉS, Rodrigo; MASÓ, Joana (Eds.)
(Re)visiones gitanas
políticas, (auto)representaciones y activismos en diálogo con el género y la sexualidad
Barcelona : Bellaterra, 2018

El llibre recull un projecte d'investigació entorn a la comunitat i activismes gitanos al voltant del gènere i la sexualitat, un plantejament de preguntes i eines des de la decolonialitat i contra l'antigitanisme per a incidir i transformar la presencia de la comunitat gitana en l'imaginari col·lectiu.

 

1_rela git
ASOCIACIÓN BARRÓ
Madrid : Popular, 1998

Aquest primer llibre de relats de dones gitanes pretén donar a conèixer les històries quotidianes de les dones gitanes, explicades per elles mateixes, amb fidelitat escrupolosa i honestedat.

 

1-relat git 10 des
ASOCIACIÓN BARRÓ
10 años después
Madrid : Popular, 2009

Deu anys després de l'anterior llibre de relats personals, es torna a donar veu a les gitanes per a veure què ha canviat per aquestes dones que transiten els cercles de l'exclusió puguin viure amb autonomia i capacitat de decisió sobre les pròpies vides.

1-gita hab
AUZIAS, Claire
hablan las mujeres "roms" de Europa
Logroño : Pepitas de Calabaza, 2011

Llibre que es compon de seixanta fotografies i catorze entrevistes a dones gitanes d'arreu d'Europa per apropar-nos a la realitat ignorada de la realitat quotidiana de les dones 'rom', de les seves preocupacions socials i els seus anhels.

1-bara
EQUIPO BARAÑÍ
Madrid : METYEL, 2001

El projecte BARAÑÍ pretén resaltar la duresa i desproporció del sistema punitiu, del que són testimoni moltes dones gitanes, i la necessitat de trobar altres mecanismes de gewstió dels conflictes socials, més respectuosos amb els drets humans i les necessitats reals de la població criminalitzada.

51029_feminismo_gitano.indd
FILIGRANA, Pastora
reflexiones desde una militancia feminista y anticapitalista
Ciudad de México : Ediciones Akal México, [2020]

L'autora proposa una mirada a les estratègies de resistència al capitalisme, el patriarcat i el colonialisme del poble gitano. En aquestes formes de vida es troben pràctiques d'autogestió de conflictes, resistències al model de producció i consum neoliberal, o formes de mutualisme de base; que han estat objecte d'estigmatització, càstig, criminalització i invisibilització per part de l'hegemonia dominant.

1-gita camp bota
LLINÀS, Pepa; ARDÉVOL, Elisenda
Camp de la Bota, 1981-1988
Barcelona : [les autores], 1989

Les fotografies de Pepa Llinas  i els textos d'Elisenda Ardévol il·lustren aquest llibre per a donar testimoni de la realitat de les dones gitanes al Camp de la Bota durant la dècada dels anys 80.

1-cruz
LÓPEZ RODRÍGUEZ, María Esther
mujeres gitanas, entre la identidad cultural y la identidad de género
Zaragoza : Prensas de la Universidad de Zaragoza, 2019

Reflexió sobre la construcció de les trajectòries vitals de les dones gitanes de Saragossa, i que carreguen les referències i atributs de la seva identitat ètnica i també les de la seva identitat de gènere, que nodreixen la seva individualitat, la seva consciència i el seu sentit de pertinença.

1-muj git
ORTEGA CERÓN, Eulalia
Madrid : Fundación Secretariado General Gitano : Instituto de la Mujer, 2003

Llibre de biografies de dones gitanes que ens permet conèixer les seves vivències i forma de veure la seva vida, que tenen la convicció que no existeix incompatibilitat entre la defensa de la seva tradició i els seus valors, i la necessitat d'un canvi i transformació de la seva pròpia comunitat i de la societat.

1- muj git futur
PRESENCIA GITANA; WANG, Kirsten
Madrid : Presencia Gitana, 1990

El llibre és resultat de més d'un centenar d'entrevistes amb dones gitanes de totes les edats, situacions i status, per a conèixer a seva situació, idees i creences, sentiments i anhels quotidians, amb especial atenció al canvi de paper de la dona dins el poble gitano.

1-reiv dones git
SORDÉ I MARTÍ, Teresa
Cabrera de Mar : Galerada, 2006

El llibre presenta històries reals de la mobilització de les dones gitanes: més d'un centenar de joves, mares, àvies i besàvies parlant de com fer front als reptes de l'educació, desmentint afirmacions fatalistes i avançant cap a una major igualtat des de la pròpia identitat cultural.

Articles i recursos digitals en línia

 

 • KURTIĆ, Vera. Džuvljarke: Roma Lesbian Existence. Niš, 2013. errc.org
 • MARTÍNEZ MARTÍNEZ, Manuel. ‘Clamor y rebeldía. Las mujeres gitanas durante el proyecto de exterminio de 1749’, a: Historia y política, núm. 40, juliol-desembre 2018. doi.org

 

Testimonis

«Si pudiera nacer de nuevo, me gustaría nacer nuevamente como Rromni (gitana). Me gustaría vivir de la misma manera que viví y hacer lo mismo que hice. Me gustaría escribir alguna buena palabra sobre la verdad del corazón romanó, del corazón gitano, y vivir para ver el día en que esa palabra verdadera del corazón de los Rroma obtuviera por respuesta una buena palabra del resto del mundo»

Elena Lacková, a: Narodilajsem se podšťastnouhvězdou (Nací con buena estrella)

En aquesta secció trobareu els testimonis personals de gitanos i gitanes. Tot i que hi ha una varietat d'èpoques, indrets, i situacions personals i socials. Són especialment estremidors els testimonis que corresponen al Porrajmos o Samudaripen el genocidi, o intent d'aniquilació massiva, de gitanos per part del règim nazi durant la Segona Guerra Mundial.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 80
3ivipnasqe historie rromane familienqe an0-o Sant Cosme = historias de vida de familias gitanas en Sant Cosme = històries de vida de famílies gitanes a Sant Cosme
Barcelona : Fil d'Aram, 2017

Relats en castellà i català, amb titulació i vocabulari romaní, desenvolupats per alumnes i famílies gitanes de l’Institut Escola del Prat de Llobregat, que mostren els trets culturals propis de la seva comunitat amb una visió positiva. La iniciativa té la voluntat d’afavorir l’èxit acadèmic dels alumnes i la integració de les famílies en l’entorn escolar.

1_bellm
BELLMUNT, Cinta S.
Maçanet de la Selva : Editorial Gregal, 2019

L’autora adapta a llibre el documental en el que Sicus Carbonell voltà per tot Catalunya gravant avis i àvies gitanos amb la intenció de saber el passat de la seva cultura.

1-musc
BROSSA QUARTET DE CORDA
Barcelona : Temps Record, 2008

Brossa Quartet de Corda proposa un viatge sonor per aquestes músiques que, amb tot, van sobreviure a l'Holocaust. Així, fent un pont entre la música clàssica i les músiques klezmer, zíngara o mediterrània, BQC fa un exercici imaginatiu de reconstrucció de la memòria musical i històrica; i convida a escoltar la veu dels vençuts, a partir dels textos escrits pels supervivents o de textos que evoquen el seu drama real.

1-hech git
CERRERUELA, Emilio [et al.]
conversaciones con tres gitanos de Sant Roc
Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2001

Converses amb tres gitanos de Sant Roc: “el gitano Ramón”, “el Tío Emilio” i “Isabel”, que demanen la paraula per explicar-se, però també per tenir el control sobre el que es diu d’ells i de quina manera es diu.

1-camp
FO, Dario
Madrid : Siruela, 2017

Novel·la basada en la història real de Johann Trollmann, un excepcional boxador al que el Tercer Reich va arrabassar la glòria esportiva i la vida. De nen, Johann va descobrir la boxa i va dur al quadrilàter tota l'herència dels gitanos sinti. Però, ni la seva meravellosa tècnica, que posava de peu al públic alemany evità que la repressió nazi.

 

 

1 sang
FO, Dario
Alzira : Bromera, 2017

La vida de Johann Trollmann s’accelera quan descobreix la boxa i puja al ring acompanyat dels valors i la tradició de la seva gent, els gitanos. Suma victòries, cadascuna més emocionant que l’anterior, amb el públic, sobretot femení, en èxtasi. Però un gitano no és com els altres alemanys. Els camins cap a l’èxit aviat es veuen barrats, el clima polític empitjora i el nazisme ho controla tot, fins i tot la seva vida i la de la seva família. Tant fa que Johann sigui el millor: malgrat que l’hagi guanyat al ring, li negaran el títol de campió dels pesos semipesants.

 

Cultura_gitana_04
KENRICK, Donald; PUXON, Grattan
Madrid : Centro de Investigaciones Gitanas, 1987

Els autors recopilen la dispersa documentació escrita que existeix sobre el genocidi nazi contra el poble gitano, completant-la amb el testimoni oral dels supervivents.

 

1-sonia
MOLERO, María
Madrid : Ediciones del Orto, 2002

Relat de la vida de Sonia Kovalévskaya, una vida fascinant que la porta a participar a la Comuna de París, relacionar-se amb escriptors i científics més importants del seu temps, a ser la primera dona en fer un Doctorat en Matemàtiques, donar nom a un teorema matemàtic, ésser professora de la Universitat d'Estocolm, rebre el premi Bordín de l'Acadèmia de Ciències de París, escriure novel·les i articles, i ser una lluitadora pels drets d'emancipació de la dona.

1samu
CRUELLS, Eva
Barcelona : Veus Gitanes, [2016]

Documental que xplica les vivències d'un grup de dones gitanes que viatja a Polònia l'estiu del 2014 per a commemorar el 70 aniversari de les víctimes de l'holocaust gitano. En aquest viatge es van trobar amb gitanes i gitanos vinguts de tota Europa, i van poder compartir les seves vivències durant tota una setmana.

1-violines
RAMATI, Alexander
una historia del holocausto gitano
Barcelona : Ediciones ABC, abril 1989

Novel·la documental basada en fets reals en que es retrata la fugida de l'exèrcit alemany, durant la Segona Guerra Mundial, d'un petit grup de gitanos des del sur de Polònia, Txecoslovàquia i Hongria.

1-git aus
ROSENBERG, Otto
Madrid : Amaranto, 2003

Aquest llibre és el relat d'un noi gitano que va sobreviure als horrors de la barbàrie dels camps de concentració alemanys, un dels pocs testimonis de l'intent d'extermini gitano per part dels nazis.

1-sueño
STOJKA, Ceija
una niña gitana en Bergen-Belsen
Madrid : Papeles Mínimos Ediciones, [2019]

Relat de Ceija Stojka sobre el seu pas per Bergen-Belsen, a on va ser traslladada quan tenia 11 anys, després de passar per Auschwitz i Ravensbrück, i on hi va estar amb la seva mare i altres familiars, des de principis de 1945 fins a l'alliberament del camp de concentració.

1 MikeyWalsh_ElChicoGitano
WALSH, Mikey
mi vida en el mundo secreto de los gitanos romaníes
Madrid : Capitán Swing Libros, [2019]

Mikey va néixer en una família gitana romaní amb una llarga tradició en la boxa de carrer, sense guants. Rarament s’ajuntava amb persones que no fossin gitanes. La caravana i el campament eren el seu món. Després de segles de persecució, els gitanos desconfien dels estranys. La lleialtat és un valor fonamental de la comunitat, i tot i saber que ha heretat una cultura vibrant, per a ell també ha estat un llegat agredolç.


Articles i recursos digitals en línia
 • AGÜERO FERNÁNDEZ, Silvia; JIMÉNEZ GONZÁLEZ, Nicolas. ‘María Cabrera, la gitana española más antigua’, a: Gitanizando: Pretendemos gitanizar el mundo, 8 març 2018. web.archive.org
 • PETE ‘BLACK THUNDER. ‘La «gitanilla pistolera» que se enfrentó a un Consejo de Guerra’ a: Agente Provocador. 10 de juliol 2019. agenteprovocador.es
 • SALINAS QUEVEDO, Juan. ‘Rukeli, el boxeador gitano al que Hitler llevó al campo de exterminio’, a: El Asombrario & Co. Público, 18 març 2021. elasombrario.publico.es
Literatura

«Hay muchos gitanos que tienen el profundo y persistente deseo de escribir, crear y hablar, y así lo hacen. Algunos escriben en su lengua materna, otros en sus lenguas de adopción, ya que la mayoría de los gitanos son al menos bilingües. Hay retos que superar en el camino hacia la representación dominante: traducción, organización y accesibilidad. Prácticamente no hay escritores gitanos incluidos en "el gran canon literario"; muy pocos escritores gitanos son traducidos al inglés y otros idiomas, pocos aparecen en la teoría crítica, así que como pueden imaginar, es un campo floreciente de oportunidades de descubrimiento y de verdadera erudición innovadora»

Jessica Reidy, a: Veinte escritoras gitanas que deberías leer.

Hi ha autors que lliguen la preeminència oral de la cultura gitana, i la idiosincràsia dialògica, mudable i canviant de l’oralitat, al nomadisme i al paisatge canviant pel qual transiten els Rroma; i la invisibilitat dels seus autors i autores a la segregació i marginalitat a la que s’ha sotmès al poble gitano, a l’exclusió de l’entramat de drets i deures de la ciutadania. En aquesta secció hem fet recopilació de les expressions literàries que es poden trobar a les biblioteques de la ciutat, tant les realitzades per escriptors i escriptores gitanes com quan el pobles gitano és l’objecte literari.

Llibres i Contes Infantils
1-pueb
CALLEJA, Seve
los gitanos
Bilbao : Mensajero, 1993

Llibre que mostra els orígens, la història, la cultura i la llengua del poble gitano.

1-oste
GARRIGA, Carme; GIMÉNEZ, Anna
jo vinc de tot arreu
Barcelona : La Galera, 1998

Ostelinda, una nena gitana catalana de 12 anys ens descriu, a partir de fets autobiogràfics, qui són els gitanos, la seva història, els seus costums i la seva cultura, l'educació, el folklore..., és a dir tots els elements que configuren la vida social quotidiana del seu col·lectiu social que viu al barri d'Hostafrancs de Barcelona.

1-pet rom
GEIS, Patricia
Barcelona : Combel, 2006

Una història per aprendre com viu el poble gitano, com es vesteixen els seus
integrants, quines són les seves tradicions, quina és la seva gastronomia. Una manera positiva d’apropar els petits lectors a la cultura gitana.

Cultura_gitana_05
LAGO, José Antonio; FLORES AMAYA, Micaela (La Chunga)
cuentos gitanos
Madrid : Centro de Innovación Educativa, 2003

Recopilació de set relats breus de la tradició oral gitana que mostren el ric, variat i imaginatiu univers de la mitologia calé. Els relats van acompanyats dels coloristes dibuixos de la bailaora gitana “La Chunga”.

1-maito
MOURE, Gonzalo
Zaragoza : Edelvives, 2005

Maíto és un nen que viu en un poblat gitano. El seu pare, Panduro, és a la presó. Com no sap escriure es comuniquen mitjançant dibuixos on expressa les seves pors, el desig de tornar a la vida nòmada i rural, els seus pensaments, l’ànsia de llibertat, la pena de la separació i la soledat de la presó.

Cultura_gitana_06
PORRAS, Mercedes
Barcelona : Generalitat de Catalunya. Departament d'Educació, 2007

Conte gitano en què a través de la seva protagonista, la jove Riat, ens presenta els elements essencials sobre la història del poble gitano, sobre la seva cultura i sobre la dificultat de ser dona.

1_rro
PORRAS SOTO, Sebastián
Badalona : Fundació Privada Pere Closa, 2010

Compilació de contes i llegendes populars gitanes, adaptades al català. S’hi inclou un nou conte que recorda un dels capítols més tràgics de la història gitana: la Gran Batuda, decretada per Ferran VI, el 31 de juliol de 1749.

1-MiPrimer-Carmen
SÁNCHEZ VEGARA, Mª Isabel
Carmen
Barcelona : Alba, 2020

Carmen Amaya va ser la bailaora més universal del flamenc. Artista autodidacta i revolucionaria, va recórrer els escenaris de mig món. Se la coneixia com La Capitana. Aquest conte està escrit amb rimes senzilles i acompanyat d’il·lustracions.

1-carmen amaya
SÁNCHEZ VEGARA, Mª Isabel
Barcelona : Alba, 2018

Biografia infantil de Carmen Amaya, on es mostra tota la força, el compàs, el poder i l’ànima pura de la bailaora més universal del flamenc, artista lliure, autodidacta i revolucionaria.

1-nanas zing
SOUSSANA, Nathalie; HOARAU, Jean-Christophe; NOVI, Nathalie
Madrid : Kókinos, 2015

Repertori musical dels Rrom, sempre compartit en cada rencontre i enriquit per les constants improvisacions, ens mostra el veritable rostre del poble gitano: profund, alegre, intens i emotiu. Expressa la seva alegria i el seu ímpetu de llibertat, però també la dura realitat quotidiana dels ‘fills del vent’.

Adults
1-ase
ASENSIO GARCÍA, Javier
Madrid : Siruela, 2011

Els gitanos espanyols gaurden a la seva memòria contes on destaquen relats històrics i èpics que parlen d’herois medievals, i contes i llegendes amb un component fantàstic: ànimes en pena, apareguts, encanteris...

1-groo
GROOME, Francis Hindes
Madrid : Miraguano, 1991

Ampli recull de llegendes populars dels gitanos d'Europa recollides de la tradició oral, classificades per països.

1-tong
TONG, Diane (Ed.)
Madrid : Siruela, 2006

Els vuitanta contes populars gitanos recopilat en aquest llibre són una mostra d’un dels majors tresors de la cultura romaní: la tradició del relat oral; i que ens introduiran en la cultura i que ofereixen una complet mosaic de la imaginació gitana.

1-nihi
Kovalevskaia, Sófia Vasilevna
Madrid: Mardulce, [2021]

Novel·la parcialment autobiogràfica publicada pòstumament el 1899, aquesta obra retrata del despertar de la consciència de la seva protagonista, una jove capaç de superar el ambient opressiu de la vida heretada per a descobrir l’amistat, la solidaritat i l’amor.]

Cultura_gitana_07
SACKVILLE-WEST, Vita
Barcelona : Tusquets, 2018

Novel·la protagonitzada per dos germans de família aristocràtica, Sebastian i Viola, fills de la inflexible Lucy. La seva rígida instrucció serà alterada per Leonard Anquetil, un aventurer que els arrossegarà a la seva condició d’esperit lliure.

1-pay
ULLED, Jesús
Mitad payo, mitad gitano
Barcelona : Destino, 2012

Història novel·lada de Jacques Leonard, el fotògraf que va estimar els gitanos. L’autor va conèixer a Santi Leonard, fill de Jacques, i li va fer arribar un manuscrit que havia deixat el seu pare, unes pàgines autobiogràfiques fascinats que són el germen d’aquesta novel·la.

Cultura_gitana_08
VALLMITJANA, Juli
De la raça que es perd
Barcelona : Edicions de 1984, 2005

Recull de contes de 1906 on Juli Vallmitjana, narrador i dramaturg que es va integrar en els pobles gitanos de Barcelona i que va retratar d’una manera directa i crua.

1-xava
VALLMITJANA, Juli
Barcelona : Edicions de 1984, 2003

En la Barcelona del Modernisme, escenari de lluita entre anarquistes i burgesos, existeix una tercera instància, la púrria dels barris pobres. Aquesta novel·la és un fresc al natural dels miserables que pul·lulen al marge de la societat, i un document excepcional sobre la seua manera de parlar.

1-papusz
PAPUSZA
Madrid : Torremozas, diciembre 2019

Papusza va ser la primera poeta gitana que publicà la seva obra. En aquest llibre de poemes reflecteix la vida nòmada dels gitanos romaní, la seva relació amb la natura, el patiment durant la Segona Guerra Mundial, i l’amenaça constant dels nazis. El llibre és un testimoni històric de la tragèdia del poble gitano mitjançant un profund lirisme.

1-heli
GÓMEZ, Helios
1942-1956
Barcelona : Associació Cultural Helios Gómez, 2006

Sota la dictadura franquista, Helios Gómez crea una antologia nacional gitana, un memorial fundacional que a més reafirma, per analogia, la identitat d’una altra comunitat perseguida, la dels republicans vençuts, en la que inscriu la seva.

1-lorca
GARCÍA LORCA, Federico
1924-1927 : con dibujos del propio autor
Madrid : Alianza, 1993

Aquest llibre de poemes és un dels llibres més celebrats de la poesia en llengua castellana, una síntesi entre poesia popular i alta poesia. Conté 18 romanços amb temes com la nit, la mort, el cel, la lluna, i el tema que els atravesa és la cultura gitana. La obra reflecteix les penes d’un poble que viu al marge de la societat i que se sent perseguit pels representants de l’autoritat, i que lluita con aquesta autoritat.

1-vall
VALLMITJANA, Juli
Barcelona : Edicions 62, 1976

Recopilació de textos de Juli Vallmitjana, l’autor teatral de principis de segle XX interessat en la realitat social marginal, que freqüentava els ambients gitanos de Gràcia i Hostafrancs, els barris baixos barcelonins, la falda de Montjuïc i el Xino. El coneixement d'aquests ambients no només es limitava a visites puntuals, sinó que va establir contactes personals i va generar un gran volum de notes i de documentació, com per exemple, la llengua dels gitanos.

Cultura_gitana_09
POTOCKI, Jan
(1974)
Sevilla : Signatura, 2003

La peça de Potocki, paradigma del pensament de la Il·lustració, fa una defensa de la llibertat, imprescindible per aconseguir el veritable objectiu de l’humanista: la felicitat. En aquesta obra mostra la cultura gitana en el segle XVIII a Andalusia.

 

Recursos digitals en línia

 

Alina ȘERBAN és una actriu i dramaturga d’ètnia Rroma que escriu i presenta espectacles amb un clar missatge per la justícia social, contra el racisme, el sexisme, l’homofòbia i totes les formes de discriminació.

I Declare At My Own Risk, és una obra inspirada en la història autobiogràfica de l’actriu.

romarchive.eu

The Great Shame, narra els aproximadament 500 anys d’esclavitud Rroma en la zona de Romania , incloent-t’hi documents històrics poc coneguts:

romarchive.eu

1viaj
GUIBERT, Emmanuel; KELER, Alain
Madrid : Sins Entido, 2012

Reportatge gràfic basat en l’experiència del periodista i fotògraf Alain Keler, que durant 10 anys va recórrer Europa per a contar la història del poble romaní, probablement un dels pobles més castigats d’Europa: perseguit pels albanokosovars, estigmatitzats pels neonazis de la República Txeca, i segregats i estigmatitzats en la majoria de societats d’Europa.

1-gip
MARINI, Enrico
Barcelona : Norma Editorial, 2004

En un futur proper, Gipsy recorre la inabastable autopista tricontinental a los comandament del seu camió. Cremant carretera, el gitano i la seva màquina travessen un món desestabilitzat pel canvi climàtic, la guerra i el capitalisme salvatge.

1-dj
RUBIO, Salva; EFA, Ricard
mano de fuego
Barcelona : Norma Editorial, 2020

Django Reinhardt, creador del jazz manouche, està considerat com el millor guitarrista de la història. Però no tothom sap que de petit, Django va patir un accident que li va fer perdre la mobilitat de dos dits de la seva mà esquerre, tant important per a un guitarrista.  Com es va convertir un nen d’un humil poblat de caravanes en un dels músics més importants del segle XX?

La música, el cant i el ball com a expressió d'un poble

«La música del Flamenco son las alas que arraigan. Y su palabra las raíces que vuelan. Cuando música y palabra se abrazan como uña y carne, quitan el sentío de cualquiera que las sienta. Pero no trasnmiten las mismas emociones por separado. Recuerdo al maestro Manolo Sanlúcar decirme que un simple rasgueo de guitarra se basta para crear Flamenco. O unas palmas. O un taconeo. O un quejío. La palabra sola, no»

Antonio Manuel, a: Arqueología de lo jondo.

En aquesta secció us proposarem documents relacionats amb la música, el cant i el ball com a expressió del poble gitano. Tot i que segurament ho relacionem amb el flamenc, l'expressió musical dels gitanos va més enllà, perquè el nomadisme els porta arreu. La música Rrom convida a compartir, a viure el present profunda, alegre i intensament. L’emoció, l’esperit de llibertat i rebel·lia, i la dura trajectòria històrica del poble gitano fa que la seva música condensi una emotivitat que s’enriqueix en cada encontre i rencontre, en cada improvisació, en cada gest.

1-cata
Cañizares, Duquende, Ginesa Ortega, Mayte Martín, Miguel Poveda : 20 de junio-14 septiembre, 1997 Palau de la Virreina, Barcelona [catálogo de la exposición]
Barcelona : Institut de Cultura de Barcelona, 1997
1aguj
AGUJETAS; ABEL, Dominique
[France] : Naïve, 1999
1papagor
AMADOR, Raimundo
en casa de Raimundo Amador
Barcelona : Cameo, cop. 2012
1pata
AMADOR, Raimundo [et al.]
el rock de los gitanos
Sevilla : Flamenco Vivo, cop. 2006
1cle
CLEMENTE, Luis
rock gitano
Valencia : La Máscara, cop. 1996
1blues
GENDRE, Marcos
anarquía y libertad de los Amador
Valencia : Efe Eme, 2018
1patarock
PATA NEGRA
Madrid : Polygram, cop. 1994
1-amaya
AMAYA, Carmen
[Paris] : Le Chant du Monde, p. 2010
1amaya1
MOIX, Ana María; Colita
taranta, agosto, luto, ausencia
Barcelona : Libros del Silencio, 2013
1amaya2
MOIX, Ana María; Colita
taranta, agost, dol, absència
Barcelona : Ajuntament de Barcelona : Libros del Silencio, 2013
1amayleg
ZAAFRA, David; RAMOS, Natalia
50 aniversario de su muerte
Granada : David Zaafra, 2013
1amaya3
MONTAÑÉS, Salvador
la bailaora genial
Barcelona : Alfabia, 2017
1-ayo
AYO
[S.l.] : Polydor, p. 2006
1sab
ÀLVAREZ I AURA, Albert [et al.]
identitat social i cultural dels gitanos catalans
Lleida : Pagès, 1995
1sabgr
SABOR DE GRACIA
20 anys de Sabor de Gràcia
Sabadell : Picap, p. 2015
1sicu
BELLMUNT, Cinta S.
vivències d'una veu gitana amb projecció internacional
Valls : Cossetània, 2011
1bra
BRATSCH
Frankfurt : Network, p. 1993
1cam
CAMARÓN, TOMATITO
Madrid: Universal Music, 2005
1cama
ARGINZONIZ, Beñat
el mundo es devorado lentamente
Bilbao : Sierpe, 2017
1camar
GARCÍA PLATA, Mercedes
entre tradición y evolución
Cadiz : Diputación de Cádiz, 2002
1campr
PEREGIL, Francisco
el dolor de un príncipe
Madrid : Libros del K.O., 2014
1caracol
CARACOL, Manolo
centenario de su nacimiento : edición especial
Dos Hermanas : Marita, 2009
1-carac
LEÓN BENÍTEZ, Catalina
cante y pasión
Córdoba : Almuzara, 2008
1carrasc
CARRASCO, Diego
50 años en família
[Madrid] : Universal, p. 2017
1chic
CHICUELO
Barcelona : Chicuelo : Marco Mezquida, 2019
1mon
CORTÉS, Montse
Madrid : Universal, 2014
1dor
DORANTES
Madrid : EMI-Odeón, p. 2010
1duq
DUQUENDE
Barcelona : K. Industria Cultural, p. 2006
1qwa
FAIZ, Faiz Ali; DUQUENDE, POVEDA, Miguel, CHICUELO
[S.l.] : Accords Croisés, p. 2006
1fNC
FANFARE CIOCARLIA
the story of the band
Berlin : Asphalt Tango, p. 2004
1fari
FARINA, Rafael
[S.l.] : Brisa, p. 2014
1espe
FERNÁNDEZ, Esperanza
Barcelona : Discmedi, DL 2013
1lola
FLORES, Lola
España : Sony Music Entertainment España, [2020]
1lolaesp
ROMERO FERRER, Alberto
cultura popular, memoria sentimental e historia del espectáculo
Sevilla : Fundación José Manuel Lara, 2016
1lola arte
GONZÁLEZ, Sete
el arte de vivir
Barcelona : Lunwerg Editores, 2021
1gogol
GOGOL BORDELLO
[S.l.] : Sony, p. 2010
1grec
GRECAS
Madrid : Sony, p. 1995
1his
GRIMALDOS, Alfredo
Barcelona : Península, 2015
1habich
HABICHUELA, Juan
un homenaje
Madrid : Polygram, p. 1999
1ray
HEREDIA, Ray
Madrid : Nuevos Medios, 2007
1gitpa
JIMÉNEZ, Juan P.; DURAND, Emilie
un gitano en París
Lleida : Milenio, 2012
1djabest
REINHARDT, Django
[S.l.] : State pf Art, p. 2018
1gen
REINHARDT, Django
ontaining all existing footage of Djnago and lots of rare photographs and documents
Andorra : Eforfilms, 2006
1mujz
Juana la del Pipa; Dolores Agujetas; Tomasa La Macanita
[Cadiz] : Bujío, DL 2009
1junc
JUNCO
Madrid : Universal Music, p. 2005
1kust
KUSTURICA, Emir
punk opera
[Buenos Aires?] : Universal Music Argentina, p. 2007
1laf
LAFUENTE, Rafael
Sevilla : Signatura, 2005
1lole
LOLE Y MANUEL
[Madrid] : Dro East West, cop. 2005
1voz
MORA DÍAZ, Miguel
retratos y autorretratos
Madrid : Siruela, 2008
1redz
REDZEPOVA, Esma
[S.l.] : Accords croisés, p. 2007
1leg
MUSTAFOV, Ferus; REDZEPOVA, Esma
[UK] : ARC Music, p. 2008
1teleth
NAVARRO GARCÍA, José Luis
bailes andaluces y flamencos
Mairena del Aljarafe : Portada, 2002
1niña
NIÑA DE LOS PEINES
Madrid : Nuevos Medios [etc.], p. 2005
1ginesa
ORTEGA, Ginesa
Sant Joan Despí : Harmonia Mundi Ibérica, 2003
1parr
PARRITA
Madrid : Universal Music Spain‎, 2014
1peña
PEÑA, Pedro
[Córdoba] : Almuzara, 2013
1pini
PINILLA, Juan
Sevilla : Atrapasueños, DL 2011
1chana
SANTIAGO AMADOR, Antonia; POZO, Beatriz del
bailaora
Madrid : Capitán Swing, 2018
1maca
TOMASA LA MACANITA
Madrid : El Flamenco Vive S.L., [2017]
1utre
UTRERA, Fernanda de; UTRERA, Bernarda de
Madrid : Hispavox, p. 1997
1-baj
VILA, Eva
historias de la Barcelona gitana
Barcelona : Ajuntament de Barcelona ; Madrid : La Fábrica, 2013
Representació del poble gitano en l'art: cinema, fotografia i arts plàstiques

«La historia de los gitanos está muy vinculada a la del mundo. Ellos han pasado por todos los problemas que nosotros tenemos en la actualidad. Para mí, los gitanos son los verdaderos depositarios de la cultura europea»

Tony Gatlif, cineasta

Aquesta secció inclou documents que tenen la representació visual del poble gitano com element central. La plasticitat, els colors, la intensitat de la cultura Rroma en imatges...

1gat
GATLIF, Tony
[France] : Warner Music, p. 2000
1exils
GATLIF, Tony
Valladolid : Divisa, cop. 2005
1swin
GATLIF, Tony
Valladolid : Divisa, DL 2005
1gatlif
GATLIF, Tony
Valladolid : Divisa, cop. 2007
1kust1
KUSTURICA, Emir
Lauren, cop. 2002
1kustu2
KUSTURICA, Emir
Barcelona : Cameo, cop. 2005
1kustu3
KUSTURICA, Emir
Barcelona : FNAC, DL 2006
1-baj
VILA, Eva
[Barcelona] : Cameo, 2013
1leo
LÉONARD, Jacques
Barcelona : Ajuntament de Barcelona : Arxiu Fotogràfic de Barcelona ; Madrid : La Fábrica, 2011
1luc
LUCERÓN, Esteve; MARZO, Àngel
Barcelona 1980-1990
Barcelona : Ajuntament de Barcelona : Marge Books, 2017
1barra
MANRESA, Kim
[Barcelona] : Bororo, DL 2015
1can
TOLEDO, Paco; GONZÁLEZ MORANDI, Juan José
Barcelona : Cameo, 2008
1carmen
Echevarria, Arantxa
Madrid : Super 8, DL 2018
1poli
ABEL, Dominique
el arte de las tres mil
Barcelona : Manga, 2004
1tara
ROVIRA BELETA, Francisco
Valladolid : Divisa, cop. 2003
1vur
BORRERO VÁSQUEZ, Fernando
recuperant la memòria històrica del poble gitano a Catalunya
1garr
GARRIDO, José Ángel
Barcelona : Universitat de Barcelona, 2003
1-cabell
CABELLUT, Lita
del 5 d'octubre de 2017 al 27 de maig de 2018
Barcelona : Fundació Vila Casas, 2017
1-visca helios
GÓMEZ, Helios
[Museu de Granollers, abril-juny de 2005]
Granollers : Museu de Granollers, 2005
1-julio
ROMERO DE TORRES, Julio
[catálogo de la exposición]
Barcelona : Fundació Caixa Catalunya, 1996
1-stoj
STOJKA, Ceija
Esto ha pasado
Madrid : Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, 2019
Recursos digitals en línia
Delaine Le Bas [Web de l'artista]

 

La llengua Rroma

«La llengua pròpia del poble gitano és el Rromanes. Actualment la llengua romaní es parla per la gran majoria de romà que hi ha a tot el món, entre 12.000.000 i 16.000.000 de persones. A Espanya, la llengua romaní va desaparèixer com a idioma fa temps. El deteriorament progressiu dels pilars gramaticals de la llengua va donar lloc al que avui en dia es coneix com a 'caló'»

Museu Virtual del Poble Gitano a Catalunya

En aquesta secció trobareu alguns manuals, cursos i vocabularis per aprendre o perfeccionar la vostra llengua romaní, una oportunitat també per a endinsar-se en la cultura Rroma, amb un alt component d'oralitat.

1romani
MASFERRER I PONS, Mariona
el record d'un poble : els gitanos, una nació amb llengua pròpia?
Barcelona : Generalitat de Catalunya. CIRIT, 2005
1-manual
Málaga : Unidad de Recursos Europeos de la Diputación Provincial de Málaga, 2004
1-vocabulari
Barcelona : Generalitat de Catalunya, Direcció General de Política Lingüística, 2020
1curso romani
QUERALTÓ BARTRÉS, Alexandre
Curso de romaní
(dialecto de los Kalderaš)
[Barcelona] : Lacho Baji Cali, [2005]
Entitats gitanes
Gitanos_01

Entitat gitana sense ànim de lucre que es dedica a treballar per la formació i la promoció del poble gitano a Catalunya, potenciar la imatge positiva del poble gitano, preservar el seu ric llegat cultural i donar-lo a conèixer a la resta de la societat.

Gitanos_02

Iniciativa del Pla Integral del Poble Gitano a Catalunya que es va fer pública l’any 2010 i és el resultat de treball conjunt entre l’administració, associacions gitanes, experts i la Universitat Oberta de Catalunya. Actualment el Museu Virtual Gitano és conduit per Rromane Siklǒvne en coordinació amb el Pla Integral del Poble Gitano de Catalunya.

Gitanos_03

Fundació que es dedica a la promoció integral de la comunitat gitana, des de l'atenció a la diversitat cultural, orientant-se a la promoció i al canvi social per a permeter l'accés de las persones gitanes als drets, serveis, bens i recursos en igualtat de condicions que la resta de la ciutadania.

Conté una pàgina amb materials i recursos :

Gitanos_04

L'Asociación intercultural Nakeramos de Barcelona, és una organització sense ànim de lucre que neix el 2002 a Barcelona davant la necessitat de crear espais d'interacció positiva amb la resta de cultures  presents a la ciutat i que treballa activament per a la inserció laboral de persones d'ètnia gitana.

Gitanos_05

Fundada a mitjans de la dècada de 1990 per activistes inspirats per les victòries legals del moviment pels drets civils als Estats Units, lluita per la igualtat de drets dels gitanos i contra la seva discriminació.

Gitanos_06

Plataforma interactiva i d'autoorganització gitana transcultural amb l'objectiu de portar els complexos problemes de l'antigitanisme a l'escenari, a la pantalla i a les ones, però sobretot a la ment de la societat . Ens centrem en festivals de cinema i art, educació cultural i política per a joves i adults, projectes de teatre i cinema creatiu, escoles d'estiu i seminaris contra l'antigitanisme i esdeveniments culturals amb finalitat.

Gitanos_07

Organització transnacional a nivell europeu per al reconeixement de les arts i la cultura gitanes.

Gitanos_08

Grup de dones gitanes feministes que es dedica a recopilar informació al voltant del moviment feminista en general analitzant els seus beneficis i deficiències, que creu, lluita i busca reivindicar-se com a moviment social actiu.

Amb el suport de:
pdf

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.