La cosina Phillis, Elizabeth Gaskell

Si tens ganes de llegir una història d’amor de les d’abans, et recomano La cosina Phillis, una obra clàssica del segle XIX considerada una de les millors de l’autora i que ens permet donar un cop d’ull a les condicions de vida rurals de l’Anglaterra del segle XIX. Si no estem molt habituats a les escriptores clàssiques, la lectura pot sorprendre’ns, ja que contràriament a la novel·la actual on predomina l’acció, la intriga, l’assassinat, la gelosia i les trames complicades aquí pràcticament no passa res. I, no obstant això, l’autora ens manté atents durant tota la lectura fent que cada petit detall de l’existència cobri una importància tremenda.
 

La cosina Phillis - Elizabeth Gaskell

GASKELL, Elizabeth Cleghorn
(1810-1865)
La cosina Phillis
Barcelona: Edicions de 1984, 2012
(Castellà)

 
En la novel·la Elizabeth Gaskell contraposa dos mons, el món de la ciutat i el progrés amb l’afable vida rural, que encara que requereix dures jornades laborals, transcorre tranquil·la sense grans incidents, ni presses ni situacions dramàtiques. És una obra que ens permet contemplar una vida senzilla on el treball i l’activitat intel·lectual dels amos de la granja als afores es contraposa a la vida inquieta i repleta d’experiències dels habitants de la ciutat.

No és el contrast de dos mons sinó la convergència de tots dos i les conseqüències que els intercanvis entre ells poden tenir en la vida quotidiana. Gaskell retrata un món serè, seriós, tranquil, innocent però també replet de coneixement gràcies a les hores de plàcida lectura, a la curiositat i la reflexió, a la saviesa contemplativa i a l’experiència de la vida en el camp; i un altre món, el de l’acció, els viatges, el treball pel progrés i la industrialització.

És una obra que no sols ens porta per paisatges i formes de vida que desconeixem sinó que ens recorda la importància de les coses més simples i la seva enorme repercussió. Els gestos, les més lleus paraules, l’excessiva lleugeresa en les nostres accions tenen conseqüències sobre les persones que ens envolten que en el món actual no ens parem ni un moment a considerar. L’efecte també actua en sentit contrari: les paraules dels altres i l’entorn en el qual ens movem tenen una gran influència sobre nosaltres, no obstant això, mai ens detenim a valorar aquests efectes, si són nocius o profitosos, si ens convindria un canvi, si és moment de parar i descansar o reflexionar. Davant la nostra manera de viure actual, on ho absorbim tot sense descans i continuem corrent dia rere dia, Gaskell ens mostra una vida diferent en la qual els personatges estan exposats, viuen sense màscares ni protecció i per tant són més susceptibles al més mínim esdeveniment, des del gaudi d’un llibre o un passeig pel camp fins al més gran desconcert causat per unes paraules o gestos d’uns altres. Una vida on tot compte i res és passat per alt. Un món on la responsabilitat per les nostres paraules i accions importa i les dels altres també són considerades seriosament.

També és interessant veure els tòpics femenins de l’època que Gaskell posa en boca dels seus personatges masculins: les característiques esperades en una noia com la protagonista (discreció, bellesa, no massa intel·ligència ni curiositat, capacitat d’escoltar, timidesa) i com el seu incompliment (mostrar intel·ligència i curiositat, per exemple) els porta a considerar que s’assembla més a un home que a una dona. No obstant això, la protagonista de Gaskell no és un home i trenca almenys dos dels tòpics més importants als quals s’enfrontaven les dones de l’època: la falta d’intel·ligència i la manca d’interès pel món que les envolta, la lectura i el coneixement en general.

Però la novel·la de Gaskell, és sobretot una història agradable, serena, que ens manté amb curiositat i interès al llarg de tota la lectura i que més enllà de traslladar-nos a un altre món i portar-nos a un viatge en el temps, ens recorda la importància de posar més atenció a la nostra vida, a les nostres emocions, a les nostres accions i la manera en què ens relacionem amb els altres.

El poble de Knutsford en Cheshire, on va ser educada Elizabeth Gaskell per la seva tia, va ser una font d’inspiració en aquesta i altres de les seves novel·les. El xoc entre la vida rural i el món modern es va fer evident en la seva vida quan es va traslladar amb el seu marit a Manchester, una ciutat superpoblada en ple sorgiment de la revolució industrial. En les novel·les de Gaskell és recurrent el conflicte entre la vida rural serena i senzilla, dotada de sentit i profunditat, i la vida moderna accelerada i més irreflexiva, però també va tractar temes com la injustícia social, la pobresa i el conflicte entre empresaris i treballadors.

La seva obra reflecteix la societat victoriana en tots els seus estrats incloent els més pobres, la qual cosa va arribar fins i tot a atreure l’interès d’alguns historiadors socials en el seu estudi de la cultura, la política i els costums de l’època.

Pots descarregar l’audiollibre La Cosina Phillis en, en la categoria de clàssics en català.

I si vols continuar el teu viatge per l’Anglaterra del segle XIX, trobaràs altres llibres de l’autora a l’eBiblio.

Recorda que a la biblioteca Jaume Fuster tenim un Club d’Audiollibres on escoltem i comentem obres literàries, des de les més clàssiques fins a les més modernes.

Elizabeth Gaskell és una de les autores que escoltarem aquesta temporada.

Vols escoltar-la tu també?

Relaxa’t i deixa que t’expliquin històries!

 

2 Comments

  1. M’encantaria llegir aquest llibre, on les emocions tenen un papel important. Prenc nota.
    Moltes gràcies per la recomanació.
    Pilar E.G.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.