Rodari, Gianni. Libro de la fantasía. Barcelona : Blackie Books, 2010
De petita, un dels meus llibres preferits era Cuentos por teléfono de Gianni Rodari. El rellegia un cop i un altre. De tant en tant m’obsessionava un conte en concret, després un altre. M’encantava que aquest no fos un llibre ple de fades i princeses, però sí ple de telèfons, esternuts i països fets de gelat. Era divertíssim agafar el llibre i obrir-lo a qualsevol pàgina, tant era, l’èxit estava assegurat caiguessis on caiguessis.
Ara, gràcies a l’editorial Blackie Books, he ampliat la col•lecció de les lectures “rodarianes” amb el Libro de la Fantasía, una recopilació de les obres Cuentos por teléfono, El Planeta de los árboles de Navidad, Cuentos escritos a máquina, Érase dos veces el barón Lamberto y El juego de las cuatro esquinas.
Una sobredosi Rodari de 800 pàgines, amb il•lustració a la coberta de Bruno Munari i una paleta cromàtica pastel, són alguns dels elements que fan d’aquesta edició, una de ben original i singular. Està pensada més aviat per públic juvenil i adult, ja que no inclou cap il•lustració que jugui amb el text.
Aquest llibre-objecte és ideal per retrobar-nos amb el nen (lector) que portem dins; meravellós per passar l’estona saltant d’un conte a l’altre on la imaginació i la fantasia van més enllà, on de qualsevol element pot sorgir una història espectacular i captivadora.
Crec que és interessant que us destaqui el text que l’editorial ha inclòs a la contracoberta del llibre perquè resum l’esperit 100% Rodari que impregna tot el llibre:
NO.
Sensato lector: no lea este libro. Devuélvalo ahora mismo a la estantería. No es una cosa seria: se trata tan sólo de una recopilación de inocentes fábulas para niños que escribiera un tal Gianni Rodari (1920-1980), “ex seminarista cristiano convertido en diabólico”, según lo definió el Vaticano en el auto de excomunión. Un insensato, vaya, que pensaba que hasta los objetos más comunes encierran secretos, y los cuentan a quien los sabe observar, y que era capaz de afirmar que ya no hacen falta príncipes ni hadas, ni brujas ni castillos: las fábulas surgen hasta de la realidad más gris, de la obviedad cotidiana, del problema social o de la trivialidad de la vida familiar. Basta con mirarlo todo con un punto de ironía, y jugar (¿o no es un juego?) a infringir las reglas a través de la invención y la imaginación.
BASTA.
Deje este libro donde lo ha encontrado. No es para usted. ¿Para qué va a querer saber de la suerte de una violeta en el polo Norte, o qué le ocurrió al cangrejo que decidió caminar hacia adelante? ¿De verdad piensa que tienen algún interés los acontecimientos del Planeta de los Árboles de Navidad? ¿Acaso le incumbe la lista de medicamentos que todos los días engulle, con maniática puntualidad, el barón Lamberto (¡sí, el que érase dos veces!)?
NO SIGA.
No vaya a ser que ese loco bajito que usted fue una vez, y al que tanto costó domesticar, no esté domesticado del todo… Quizás sólo esté dormido, y ahora puede despertarse, proferir un largo e irreverente bostezo, y tomar el control. Aténgase a las consecuencias.
3 Comments
No només m’encanta Gianni Rodari sinó que el que més m’agrada és que algú encara el recomani. Els “Cuentos escritos a máquina” va ser un dels meus llibres de capçalera. I per suposat que la gramática de la fantasia hauria de ser de lectura obligatòria per mestres, pares i bibliotecaris
Completament d’acord Chelsea Girl!
Magnific llibre! Contes per telèfon també és un dels llibres que més m’agraden…I a més, aquest 2012 celebrem el 50 aniversari de la primera edició.