Echenoz, Jean. 14
Barcelona: Raig Verd, 2013
Echenoz, Jean. 14
Barcelona: Anagrama, 2013
Echenoz, Jean. 14
Paris: Minuit, cop. 2012
La novel·la que avui us recomano és fàcil titllar-la d’oportunista perquè és una novel·la que sembla un recull de cinc personatges col·locats a l’època de la primera guerra mundial (IGM) sense cap pretensió més que narrar la història d’Anthime, Charles i Blanche si jutgem pel resum que suggereix la seva contraportada:
“Cinc homes han partit a la guerra.
Una dona n’espera la tornada de dos.
Falta per saber si tornaran.
Quan.
I en quin estat”
Però us puc assegurar que aquesta novel·la és quelcom més que la història d’aquests joves i uns amics d’una població francesa del Loira (Vendée) que marxen a lluitar a la guerra.
El seu autor, Jean Echenoz (1947), que l’any 1988 se’l va designar la gran esperança de les lletres franceses, i que ha guanyat importants guardons com el Premi Goncourt, el Premi Médicis i l’European Literary Prize, no és autor que narri una novel·la amb el títol 14 per vendre més exemplars perquè és el centenari de la Gran Guerra.
Amb una prosa que enganya per la seva simplicitat i lleugeresa vivim el reclutament, trasllat i el creixement i destrucció de civils cap a soldats. L’elegància narrativa no oculta els polls, la gana, la putrefacció, la commoció.
Jo diria que Jean Echenoz és sobri, i que a mi m’ha guanyat com a lectora i admiradora per allò que no narra sinó per allò que jo he vist i he sentit dintre meu.
De la primera guerra mundial s’ha escrit i s’ha vist molt però Echenoz ha fet una novel·la històrica sense història. Una novel·la que sembla un crit a l’esperança, una novel·la de la por, la desolació, i la resignació i que solament un sociòleg com Jean Echenoz podia transformar en Homenatge.
10 Comments
M’hi afegeixo a la recomanació d’aquesta excel·lent i brevíssima novel·la. Vaig descobrir Echenoz fa més de 20 anys amb “La aventura malaya” i he passat unes bones estones llegint-ho (les pàgines que expliquen la vida del lloro Morgan a “Cherokee” estan entre les més hilarants de la literatura contemporània). Feia temps, però, que no llegia res seu, i “14” ha estat una molt agradable sorpresa. Echenoz ha depurat el seu estil, ha guanyat en subtilesa i escriu millor que mai. És capaç de fer-te riure i al cap d’unes línies estremir-te de terror. I això només ho saben fer els millors.
Bon dia, Arnold
Des de Ravel Al pianoCherokee
Bon dia, Arnold
Des de Ravel Al pianoCherokee
Bon dia, Arnold
Des de Ravel que Jean Echenoz no havia fet una explosió narrativa que m’impactés. Amb Al piano va estar molt a prop. Aquesta novel·la que he recomanat ha estat un retrobament amb Echenoz.
Ja tinc ganes de fer cas de la teva recomanació de Cherokee perquè no em vull prendre la vida del lloro Morgan si és tan hilarant.
ja tinc regal pel meu pare 🙂
Marina, espero que sigui del seu gust al igual que ha estat del meu. ;O)
Vaig a mirar si el trobo a la meva biblioteca.
He llegit un parell de llibres d’Echenoz i m’han agradat bastant, especialment el de Relámpagos, molt curiosa la vida de l’inventor Tesla, tragicòmica podriem dir, no en sabia res i vaig trobar-ho interessantíssim. Per mi va ser un descobriment .
Prenc nota. Ja estic emocionada amb les noves lectures de Jean Echenoz que descobriré. Gràcies!
Havia sentit parlar molt bé d’aquesta novel·la i amb els comentaris llegits ja estic decidit a buscar-la.
A veure si tinc sort i trobo on comprar l’original editada en format epub per alguna llibreria on-line francesa. Amb gust acceptaré consells si algú ja té experiència en el món del llibre digital francès.
La Gran Guerra a través del cine. La filmoteca hi dedica un cicle. http://t.co/L2TfKvWkNJ