Nou viatge al Pirineu, un viatge de viatges per Núria Garcia Quera

inuts de lectura
Núria garcia Quera - Nou viatge al Pirineu - Gerri de la sal baixa

L’escriptora Núria Garcia Quera, va fer, literalment, un llibre per encàrrec. Tot començà quan una empresa de dinamització cultural pirinenca ideà un projecte amb l’objectiu de desestacionalitzar el turisme a les comarques pallareses, l’Alta Ribagorça i l’Aran.

Una de les iniciatives va consistir en commemorar la ruta a peu que l’any 1956 dugueren a terme per les contrades pirinenques els literats Josep Maria Espinàs i Camilo José Cela. Va ser precisament Núria Garcia Quera qui va rebre l’encàrrec de reviure el viatge dels escriptors.
 

Núria garcia Quera - Nou viatge al Pirineu

Garcia Quera, Núria
Nou viatge al Pirineu

Tornafort : Sensus, 2012

 
Del viatge que va realitzar l’escriptora en sorgeix Nou viatge al Pirineu, un llibre narrat en primera persona i escrit amb una prosa àgil i molt elaborada, que ens endinsa en un viatge de viatges: el de Celà i Espinàs, però també el que va fer ella durant un parell de setmanes.

Nou viatge al Pirineu és ple de vivències i sensacions, entre les quals no hi manquen bones dosis de sentit de l’humor, com tampoc reflexions sobre temes transcendents. La narrativa de Quera és entusiasta i aconsegueix que tant les olors com els colors pirinencs prenguin vida i traspassin les pàgines.

Aquesta, però, no és l’única lectura del llibre. Hi destaca també una mirada antropològica que es fa ressò dels canvis que hi ha hagut al Pirineu durant els darrers cinquanta anys a nivell social, econòmic i paisatgístic. Quera tampoc passa per alt certs aspectes incòmodes de tractar, com ara l’especulació immobiliària de les darreres dècades, la qual ha generat autèntiques barbaritats ambientals en alguns indrets del territori.
 

Núria garcia Quera - Nou viatge al Pirineu
 
La narració acurada de Quera es complementa amb una tria de fotografies de temàtica diversa. N’hi ha d’antigues ―algunes d’elles històriques―, i d’actuals, a més d’un conjunt de mapes il·lustrats que acompanyen les diferents etapes del recorregut. Sense cap mena de dubte, la totalitat de l’obra és una autèntica declaració d’amor cap al territori.

No vull acabar sense parlar de les edicions de Sensus, l’editorial de la pròpia autora. La forma de quadern en què són presentats els exemplars són d’una gran bellesa i elegància, alhora que els atorga un aire romàntic i aventurer. Una forma que el lector se senti protagonista de l’aventura que llegeix.

De ben segur que després de la lectura de Nou viatge al Pirineu a més d’un se li generarà una autèntica fal·lera per visitar el Pirineu i crear el seu propi viatge.

 

A tall de curiositat:

Rellegint les dues obres que es van escriure a partir del viatge de l’any 1956 ―Viaje al Pirineo de Lérida, de Cela, i A peu pel Pallars i la Vall d’Aran de Josep Maria Espinàs―, Núria Garcia Quera s’adonà ben aviat que es trobava al davant de dues opcions literàries clarament diferenciades. Ara bé, el més sorprenent va ser descobrir que Cela creà la seva narració a partir del llibre d’Espinàs.

 

Per saber-ne mes de l’autora i de Sensus: www.sensus.cat
 

ArnauaCaboet

Pirinenca i de la mateixa manera que les trementinaires del segle passat, també he hagut de baixar a la plana a treballar. Sóc la Montse i em trobareu a la Montserrat Abelló.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anterior història

La Saga familiar interplanetària de Brian K. Vaughan i Fiona Staples

Següent història

L’oralitat i el folklore a la cultura basca

Últimas de Blog