Dijous 21 d’abril de 2016 va tenir lloc, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, el Pregó de la Lectura de Sant Jordi 2016. Ha anat a càrrec de l’escriptor Claudio Magris que va conversar amb Josep Ramoneda al voltant del món del llibre i la lectura, en el marc de les activitats de Sant Jordi que realitzen les Biblioteques de Barcelona.
Claudio Magris (Trieste, 1939) és catedràtic de literatura germànica a la Universitat de Trieste. Assagista i traductor d’Ibsen, Kleist i Schnitzler, entre d’altres, és una de les figures més grans de la literatura italiana contemporània. És autor d’obres tan destacades com El Danubio, Microcosmos, A ciegas, Utopía y desencanto o La literatura es mi venganza (escrita amb Mario Vargas Llosa), totes elles publicades per Anagrama. La seva darrera novel·la, una obra sobre la necessitat de la memòria i la lluita contra la barbàrie, es publicarà el mes d’abril en castellà a Anagrama, No ha lugar a proceder, i en català a Edicions de 1984, No és procedent. Claudio Magris ha estat guardonat amb diversos premis: l’Erasmus Prize i el Leipzig Book Award el 2001, la medalla d’Or del Círculo de Bellas Artes de Madrid el 2003, el Premi Príncipe de Asturias de las Letras el 2004 i el Premi de la FIL de Guadalajara el 2014.
Dijous, 21 d’abril, 19.30h
Posted by Biblioteques de Barcelona on divendres, 22 / abril / 2016
moltes de les obres de Claudio Magris les ha publicat Edicions de 1984 en català, com El Danubi, A cegues, i altres
Moltes felicitats per la tasca que feu
Oh, Magris! Un dels meus autors preferits: el vaig descobrir, tot i que òbviament n’havia sentit parlar moltes vegades, i des de fa molts anys, amb “Así que Usted comprenderá”, una novel·la curta en què el savi fa la seva reformulació del mite d’Orfeu i Eurípides i que recomano a tothom, i des de llavors l’he llegit i el llegiré més, poques lectures com les seves d’enriquidores!
I també vull aprofitar aquest comentari per destacar l’extraordinària tasca de l’editorial Minúscula, que porta una de les persones que apareix al vídeo, la Valeria Bergalli. La qualitat de les obres que publiquen sempre és molt alta, tota una garantia aquest segell!
Gracias por descubrirme siempre autores desconocidos para mí y abrir tantas puertas en el mundo literario.
Felicitats pel Blog. una gran eina d’actualització literària i de cultura.
Acabo de descobrir el vostre bloc i estic encantada… feia temps que no em sentía atreta per llegir cap llibre en concret i ara, en tinc moltíssims gracies a la vostra tasca. Us seguiré de ben prop!!
Imprescindible llegir El Danubi amb calma, un parell d’apartats al dia durant vuit o deu mesos, per entendre una mica la història de l’Europa de l’est des dels seus orígens i saber per què ara és com és.
Claudio Magris sempre em va interessar perquè és un escriptor unit a una ciutat mítica, Trieste, que és una frontera que unifica diverses europas. Magris representa totes aquestes europas, la mescla, el mestissatge. És per tant, un emblema contra el nacionalisme polític i literari i una reivindicació del mestissatge. Magris és l’Europa mestissa. Per això m’interessa.
El cosmopolitisme és una de les qualitats més valuoses d’un país, d’un territori i d’una persona. Trieste és una de les ciutats més cosmopolites d’Europa, i Magris representa aquesta ciutat i el seu cosmopolitisme. Magris és Trieste, i Trieste és l’Europa ideal que caldria reivindicar en uns temps tan foscos com els actuals.
Claudio Magris, molt interessant el seu pregó, es un escriptor molt urba
Acabo de llegir un petit article d’en Magris, “Acerca del Mar”, a la revista Granta, un múmero integrament dedicat a l’element Aigua. En ell parla del mar, que per a ell és en primer lloc i sobre tot l’aigua, el mar de Bárcola, barri de Trieste, i parla de la seva ciutat, del paisatge, del crisol de cultures, la meridionalitat i la mediterraneitat amb la mitteleuropea… i també recorda a la Marisa, la seva estimada dona, escriptora també, M. Madieri. M’ha fet recordar el seu petit llibre, “Verd aigua”, com oli a les mans, per gaudir-lo.
Gràcies per la recomanació Eva. Pels que us animeu, podeu trobar Verd aigua en aquestes biblioteques