Sempre ens quedarà el jazz i Paris

Alrededor de la medianoche

Alrededor de la medianocheTavernier, Bertrand. Alrededor de la medianoche. Warner Bros., 2005

Alrededor de la medianoche és una pel·lícula francesa de 1986 sobre l’amistat i la música. Amistat entre en Dale Turner i en Francis Borle, com decorat tenim un Paris nocturn i, com banda sonora, el millor jazz que s’ha escoltat al cinema.

En Dale és un saxofonista alcohòlic que no en té ni  cinc. Com afirma en algun moment, “estoy cansado de todo menos de la música”. Està en les acaballes de la seva carrera i l’intenta redreçar al Blue Note, un club de jazz parisenc. Interpretat magistralment pel saxofonista Dexter Gordon, que també interpreta els temes de la pel•lícula, guarda molts paral•lelismes amb el seu personatge. Es tracta de la primera i única interpretació de Gordon que amb la simpatia i sensibilitat enamora la càmera.

En Francis és un jove pare separat que intenta guanyar-se la vida com a dissenyador. Afirma que el jazz li ha canviat la vida i retrobar-se amb en Dale en persona li acaba de canviar definitivament. Haureu de descobrir la resta! De fet, l’argument està basat en la història real d’en Francis Paudras i el pianista Bud Powell.

La banda sonora es pot qualificar de magnífica, farcida de grans temes. Composta pel Herbie Hancock, va rebre l’Oscar a millor banda sonora. Hi trobem noms com Chet Baker, Lonette McKee, Cedar Walton o Bobby McFerrin.

 

Bertrand Tavernier dibuixa una història de sentiments, d’autodestrucció, d’amor i de moltes coses més, però sobretot de jazz en majúscules.

12 Comments

  1. Fantàstica. Tavernier és coautor d’una obra fonamental sobre el cinema nord-americà: 50 años de cine norteamericano. En aquesta pel·lícula es copsa l’amor que el cineasta professa a la cultura nord-americana en general i el jazz en particular.

  2. Una gran pel·licula que em va descobrir el jazz quan era una adolescent. Em va obrir els ulls (o més ben dit les orelles) a una música molt diferent de la que escoltava aleshores. Tot una descoberta qu emai ha deixat d’interesar-me.

  3. Meravellosa pel•lícula inspirada en Lester Young, interpretada per Dexter Gordon i amb BSO de Herbert Hancock -i d’altres clàssics del bebop-, tres músics molt lligats a la ciutat de París.
    Una història d’autèntic amor pel jazz, amb personatges entranyables (recordo especialment al fill del pintor). Obra mestra de Tavernier, un cineasta d’estil heterogeni i que s’atreveix amb les temàtiques més diverses.
    Interessantíssima recomanació!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.