Sherlock. Primera temporada
Barcelona: Savor, 2011
Sherlock. Segona temporada
Barcelona: Savor, 2012
Actualment el famós detectiu que va immortalitzar Arthur Conan Doyle està de moda, primer gràcies a les pel·lícules dirigides per Guy Ritchie i protagonitzades per Robert Downey Jr, però també per una mini sèrie de la BBC creada per Mark Gatiss i Steven Moffat.
La mini sèrie està composta per dues temporades i cada temporada està dividida per tres capítols d’una hora i mitja de durada aproximadament. A cadascú dels capítols s’adapten les aventures més importants d’en Sherlock Holmes, començant justament amb la presentació dels personatges de Sherlock i del Doctor Watson.
La primera temporada està composta per: L’estudi en escarlata, El banquer cec i El gran joc i la segona temporada està composta pels capítols: Un escàndol a Belgravia, El gos dels Baskerville i Les cascades de Reichenbach.
Cal destacar que encara que la premissa argumental de la sèrie són les històries de Conan Doyle, els directors de la mini sèrie han actualitzat i adaptat les històries del detectiu al Londres actual, amb l’aparició de telèfons mòbils i ordinadors, entre altres curiositats. A més, el doctor Watson se’ns presenta com un veterà de la guerra d’Afganistan i gestionarà un bloc sobre els casos que investiga l’il·lustre detectiu. Tot un encert dels creadors de la sèrie!

Els actors que protagonitzen aquesta mini sèrie són Benedict Cumberbatch en el paper del detectiu i Martin Freeman en el paper del doctor. Gràcies a aquesta sèrie els actors han aconseguit un cert reconeixement ja que ambdós actors han rebut nominacions als premis Bafta i Emmy. Justament Benedict Cumberbatch va participar a la pel·lícula Caballo de batalla (Steven Spielberg, 2011) i Martin Freeman que protagonitzarà la trilògia del Hòbbit dirigida per Peter Jackson.
Un dels creadors, l’Steven Moffat, és un dels guionistes que va portar al cinema la pel·lícula Les aventures de Tintin: El secret de l’unicorn (Steven Spielberg, 2011).
Els compositors de la banda sonora David Arnold i Michael Price. El primer ha compost moltes bandes sonores per les pel·lícules de l’agent 007.
Hi ha el projecte de realitzar cap a l’estiu del 2013 una nova temporada, però encara no està del tot confirmat. Tant la primera com la segona temporada han rebut 17 nominacions als premis Emmy, però malauradament no n’ha rebut cap. I només ha rebut set premis Bafta de l’acadèmia anglesa.
Justament, la cadena CBS de la televisió nord-americana ha creat una sèrie anomenada Elementary, traslladant aquestes històries ala Nova York actual, amb Jonny Lee Miller com a Sherlock Holmes i Lucy Liu en el paper de la doctora Joan Watson.
Podeu gaudir amb un tràiler promocional de la primera temporada:
12 Comments
Molt bona sèrie i molt bona recomanació, sí senyor!
M’encanta la idea del Sherlock Holmes actual, em vaig empassar tots els capítols en un cap de setmana. Ara hi ha la sèrie Elementary que també gira al voltant del famós personatge de Conan Doyle, a veure què tal serà.
Per cert, la pel·lícula del Guy Ritchie no està malament, però em quedo, definitivament, amb la sèrie.
Gràcies Hatshet, justament ahir vaig veure que Cuatro emet la sèrie Elementary, com la van fer més tard, no em vaig enrecordar de veure-la. A veure si el pròxim dimarts la veig!!!
Encantat amb la sèrie, friso per la tercera temporada. No voldria semblar impertinent si demano de corregir: ‘el banquer ceC’ i ‘Les cascades de B’ i no pas ‘cataractes’ (que és tema ocular). Sobre la nova sèrie americana Elementary molt fluixa, intenta copiar la comentada sense èxit
Ok, Gràcies Osu, errades corregides.
Molt bona adaptació i amb moltes ganes de veure la 3a temporada, que està pactada però ni de lluny rodada!
Molt bona sèrie, encara que el meu Sherlock preferit és Jeremy Brett.
Totalment d’acord Xarazad.
No només compta amb una de les millor interpretacions d’en Sherlock sinó que és l’adaptació més fidel a l’original.
Per posar només un exemple. La complexitat del personatge, al meu entendre, no es pot comprendre sense conèixer la seva addicció a la morfina, tema que en la majoria d’adaptacions s’omet deliberadament, segurament per motius estrictament comercials.
L’adaptació i actualització d’aquest Sherlock, al meu parer, és efectista, no aporta cap novetat al personatge i el simplifica per convertir-lo en un producte de fàcil digestió pel gran públic.
No m’ha agradat mai gaire el Sherlock però m’han parlat tan bè d’aquesta sèrie que em sembla que la miraré… No es pot perdre un abona recomenació
A mi em sembla una adaptació molt moderna i alhora fidel a les històries originals. Si se’n llegeix una abans de mirar-ne el capítol és molt interessant anar-ne descobrint l’actualització. L’esquema de l’argument és el mateix però la forma és el que més sorprèn. Hi ha molt bona imaginació.
Pel que fa al repartiment, Jeff Bridges i Lee Marvin no van acceptar el paper, mentre que Richard Dreyfuss va decidir acceptar només a l’últim minut. Finalment va reunir actors menys coneguts com ara Robert Shaw, o Roy Scheider i el rodatge finalment va poder començar. Un rodatge laboriós de cent cinquanta-cinc dies. Fins i tot la localització de les escenes dels atacs dels taurons va crear dificultats. Spielberg va rebutjar fer servir un estany ja que el resultat no hauria semblat creïble. Va decidir rodar al mar obert a Martha’s Vineyard . Un dels tres taurons mecànics no funcionava molt bé sempre (per això no se’l veu al començament de la pel·lícula) i els capricis de la meteorologia i de l’oceà no arreglen les coses. Una part dels actors i dels tècnics es desanima, i al final d’aquest laboriós rodatge, la por a l’aigua que tenia Spielberg es va transformar en una verdadera fòbia. Malgrat dos retards i amb problemes d’actualització del pressupost, Spielberg va perseverar i va acabar Jaws, que s’estrena i, contra tot pronòstic, és un gran èxit que supera de lluny les previsions més optimistes dels estudis. Va ser també el primer cas d’un èxit “fora de temporada”, ja que les majors solen programar les grans estrenes durant l’hivern i el Nadal. Guanyant tres oscars (muntatge, música original i so), recaptant a tot el món més de 470 milions de dòlars a la taquilla, i creant el que la premsa va descriure com “Jawsmania”.
Una serie molt interesant, sorpren l’originalitat de la modernitat.
M’encanten les adaptacions modernes de Sherlock Holmes, tant la sèrie Sherlock, com Elementary (que diferents són!), o les pel·lícules amb en Downey Jr. Algú recorda la versió de dibuixos animats dels anys 80? Realment, el personatge sembla immune a l’obsolescència.