Un passeig per la moda a Barcelona

Un passeig per la moda de Barcelona - Elisenda Alberti

Un passeig per la moda de Barcelona - Elisenda AlbertiAlbertí, Elisenda. Un passeig per la moda de Barcelona. Barcelona: Albertí Editor, 2013

Si teniu ganes de fer un tomb pels carrers comercials i les botigues més distingides de roba, per on els barcelonins i barcelonines anaven a comprar vestits i teixits entre el segle XVIII i principis del XX, no us podeu perdre aquesta lectura.

El nou llibre d’Elisenda Albertí és un recorregut per la història de la ciutat de Barcelona que descriu amb detall les tendències en el vestir dels nostres antecessors. Ens permet conèixer com era la ciutat, com vivien els ciutadans i com es vestien d’acord amb el seu poder adquisitiu, tenint en compte el context en què es trobava la ciutat en cada moment. L’autora se centra en un període de temps que va des de l’aparició del mirinyac fins als revolucionaris anys vint, que es van caracteritzar sobretot per la liberalització de la manera de vestir de la dona.

La moda al XVIII era repressiva, però a meitats del segle es va produir un canvi fonamental de tendències tant polítiques com socials, i també estètiques, que culminen amb la Primera Guerra Mundial. Desapareix la indumentària tradicional i es consolida el vestit modern.

Indumentària anys 20
Indumentària anys 20

Durant el segle XIX, Barcelona es va omplir de comerços dedicats al vestuari, i malgrat que la majora han desaparegut, actualment podem visitar algunes d’aquestes botigues centenàries, les quals també apareixen al llibre amb un breu resum de la seva història. Paral·lelament sorgeix una burgesia catalana que ajuda a impulsar el creixement industrial i econòmic, molt relacionat amb el sector tèxtil.

A principis del XX, el canvi més important és l’evolució del vestit de la dona i de la roba interior, que serà més natural i li permetrà la llibertat de moviments.

L’autora també ens dóna a conèixer el gremi dels sastres, el seu ofici, i ens explica la vida d’alguns sastres i algunes modistes famoses de l’època com Josep Ginestar, Bernat de les Cases, Carme Ruiz, Carme Martí, inventora del sistema Martí de confecció, o bé les germanes Montagne, entre altres. Descobrim on tenien els seus tallers i com va evolucionar la seva feina al llarg dels anys.

Un passeig per la moda de Barcelona - Elisenda Alberti
Botiga de roba i teixits

Aquest passeig aconsegueix, doncs, reflectir com era Barcelona a través de la indumentària dels seus ciutadans, així com explica històries i anècdotes acompanyades d’imatges, il·lustracions, fotografies i anuncis de l’època.
 

11 Comments

  1. Puede ser interesante. Además, a aquellos que les interese este tema pueden encontrar muchos libros en la biblioteca de la bonne maison!

  2. Me n’han parlat molt i molt bé d’aquest llibre, molt ben documentat i ben situat en els moments històrics

  3. Molt interessant! per cert, us imagineu d’aquí 100 anys el que opinaran de la nostra manera de vestir?

  4. Trobo que és una manera diferent de conèixer història de BCN. Ha de ser molt interessant i que et donin la ruta que cal fer…tot un plaer.
    No em perdré la seva lectura.

  5. Per fi ja sé quin llibre regalar a la meva àvia!! Sembla un llibre molt interessant per als que els agrada la moda i també la història i les tendències socials…

  6. Llibre curiòs i molt interessant. El recomano a totes aquelles persones que els agradi el món de la moda i especialment, a totes aquelles persones més grans ja que gaudiran d’una estona distreta i amena amb la lectura del llibre.

  7. El trobo molt interesant, i ja està a la llista dels regals de Nadal, per la meva familia, i per demunt de tot, per una amiga que li fascina, tot lo relacionat amb el món de la moda dels segles passats…!!! I naturalment per mi…

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.