‘Psicologia del vestit’ per John Flügel

Potser mai abans s’hagi explicat amb tanta profunditat i detall el fet de vestir com en aquest llibre de John Carl Flügel, que recentment s’ha tornat a editar a l’editorial Melusina. Una recopilació  de tots els estudis, articles i opuscles d’aquest destacat psicòleg i psicoanalista britànic.

Flugel, J. C.
Barcelona: Melusina, 2015

El psicoanalista John Flügel va redactar el 1935 aquest volum sobre la moda i les seves implicacions individuals i socials. Ens podem preguntar com és que un llibre que té més de vuitanta anys pot seguir sent un dels referents de l’estudi de la teoria de la moda i de la psicologia del vestit des de que va ser publicat, doncs això és perquè Flügel fou el primer en investigar sobre el tema, i a partir del qual van començar a sorgir altres llibres de temàtica similar.

John Carl Flügel, 1930

En les seves pàgines s’hi analitzen les diferències indumentàries entre homes i dones, mentre es fa un bon repàs històric i filosòfic a l’evolució de les nostres vestimentes en el món occidental. No deixa de ser també un subtil i irònic discurs polític a favor de l’alliberament de la indumentària de l’home. Així mateix fa un particular anàlisi sobre la renúncia de l’home als guarniments que portaven els seus vestits i que segons l’autor ve provocada pel triomf de la ideología igualitaria de la Revolució Francesa.

El llibre consta de cinc capítols. En els tres primers s’hi narra allò més objectiu: l’ús de les robes, diferències individuals i diferències sexuals. Introdueix en aquella època nous conceptes i teories a aquesta disciplina, sobretot en els capítols dedicats a la indumentària com a diferenciador social, sexual i individual.

En canvi, els temes més especulatius i filosòfics els trobem en els les dues darreres parts dels llibre: l’ètica del vestit i el futur del vestit.

Finalment Flügel exposa com la moda avança de manera imparable com a senyal d’identitat irrenunciable de l’individu modern al segle XX.

És un llibre doncs, que ens fa veure com la moda ha estat part de la història del món occidental, i com en el futur ho seguirà sent.

Amb la seva lectura podem concloure que la “moda” ens diferencia de la mateixa manera que ens iguala.

Primera edició del llibre en castellà, el 1935

1 Comment

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.