Un viatge pel cosmos amb el Carl Sagan

Cosmos - Carl Sagan

Cosmos - Carl Sagan

Sagan, Carl
Cosmos: Versión extendida
Madrid: Suevia, 2004

Sagan, Carl
Cosmos
Barcelona: Track, 2009

Fa més de 30 anys que es va estrenar a la televisió nord americana una sèrie de divulgació científica desenvolupada per l’astrònom i astrofísic Carl Sagan (Nova York, 1934 –  Seattle, 1996), amb l’objectiu de fer conèixer la història de la creació de l’univers, l’origen de la vida a la Terra i molta història de la ciència. Aquesta sèrie és Cosmos, tot un referent de material complementari o de base per a les escoles nord-americanes.

Ja des del primer minut, la sèrie ens convida a pujar en una nau amb forma d’una llavor de dent de lleó (o xicoia) per emprendre un llarguíssim viatge, tant de millers d’anys llum com de milions d’anys terrestres. Amb només tretze capítols és capaç de fer amens fets científics complicats derivats de la física quàntica.

Un cop emesa la sèrie, Carl Sagan va publicar el llibre Cosmos, en què va ampliar algunes teories que potser no havien quedat ben explicades al programa televisiu.

Els capítols de la sèrie tenen títols tan reveladorament poètics com ara En la orilla del oceano cósmico, Una voz en la fuga cósmica, La armonía de los mundos, Cielo e infierno, Blues para un planeta rojo, Histórias de viajeros, El espinazo de la noche, Viajes a través del espacio y del tiempo, La vida de las estrellas, El filo de la eternidad, La persistencia de la memoria, Enciclopedia galactica i ¿Quién habla en nombre de la Tierra?

Carl Sagan

En aquesta edició que destaquem al Bibarnabloc, cal esmentar una actualització o matisació de teories que es va rodar deu anys després de la primera emissió de la sèrie, en la qual es desenvolupen dades que durant el rodatge eren una mena d’especulació i que deu anys després ja es podien afirmar com a realitat.

A part del vessant científic, cal destacar la faceta narrativa de Carl Sagan gràcies a la novel·la Contact, que es va servir de diverses teories seves per explicar com podria ser el contacte amb éssers d’altres planetes i quines repercussions filosòfiques i teològiques comportaria. L’any 1997 Robert Zemeckis va dur aquesta novel·la a la pantalla gran amb Jodie Foster i Matthew McConaughey en els papers principals. És curiós que Matthew McConaughey també sigui el protagonista de la recent pel·lícula Interestellar (Christopher Nolan, 2014), que, com la pel·lícula de Zemeckis, té un rerefons més lligat a l’àmbit de la ciència que simplement novel·lístic, ja que adapta les teories de Kip Thorne.

Aquest any 2014 s’ha estrenat una nova versió de Cosmos produïda per Brannon Braga, Seth MacFarlane, creador de la sèrie Padre de família, i Ann Druyan, vídua de Carl Sagan, que compta amb la col·laboració i presentació del científic Neil deGrasse Tyson, un deixeble avançat de Sagan.

Us convidem, doncs, a descobrir, repetir o recuperar… un viatge il·luminador i enlluernador de milers d’anys llum que arriba fins a nosaltres mateixos!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.