Una estranya entre nosaltres

A propósito de Elly

A propósito de EllyFarhadi, Asghar. A propósito de Elly. Barcelona: Cameo, DL 2010

Un grup d’amics que volen passar tres dies de vacances a la costa, una convidada que desapareix al segon dia sense deixar rastre … i un munt d’incògnites al seu voltant que poc a poc es van descobrint.

Amb uns personatges de carn i ossos, molt representatius de l’Iran més actual i complex, la pel·lícula ens presenta el xoc cultural que avui en dia hi ha a en aquest país, entre la modernitat i la tradició, i ho fa sense bons ni dolents, sense buscar controvèrsia, sinó intentant entendre les dues postures.

Un grup d’amics es reuneixen per passar uns dies junts de vacances a la costa del mar Caspi, un d’ells, Ahmad, viu a Alemanya i s’acaba de divorciar, i Sepideh, la seva amiga, convida a Elly, la mestra de la seva filla, perquè es coneguin. Al dia següent Elly desapareix sense deixar rastre i han de posar-se en contacte amb la família … poc a poc la veritat sobre Elly comença a sortir a la llum.


El cinema iraní és un cinema minimalista i intimista, molt allunyat de l’explosiu cinema americà … però amb unes històries que atrapen a l’espectador, un cinema auster, amb una cuidada fotografia i històries que es centren molt en els personatges. Amb aquesta pel·lícula, però, Asghar Farhadi ens mostra un muntatge més dinàmic i occidentalitzat, allunyat dels llargs plànols de Abbas Kiarostami, el director més emblemàtic del cinema persa.

Asghar Farhadi. Font: IMDb

A propósito de Elly és la quarta pel·lícula de Farhadi, amb la que va guanyar l’Ós de Plata com a millor director al Festival Internacional de Cinema de Berlín al 2009. Amb la seva última pel·lícula Nader y Simin, una separación ha guanyat també l’ós de plata com a millor director (2011), el Globo d’Or com a millor pel·lícula de parla no anglesa, així com l’Oscar 2012 a la millor pel·lícula de parla no anglesa.

Per la pel·lícula el director va comptar amb les excepcionals interpretacions de dues actrius molt conegudes del país: Golshifteh Farahani (Sepideh) i Taraneh Alidoosti (Elly), aquesta última presenta en quasi totes les seves pel·lícules. Altres actors que també hi van participar van ser Mani Haghighi (Amir, el marit de Sepideh), Shahab Hosseini (Ahmad, l’amic divorciat), les dues parelles formades per Merila Zarei i Peyman Moadi (Shohreh i Peyman) i Rana Azadivar i Ahmad Mehrafar (Nassi i Manouchehr), i finalment Saber Abar (Alireza, el novi).

Font: Elmundo.es

Una xafarderia: Golshifteh Farahani és una de les actrius més famoses d’Iran, i va fer el salt al cinema internacional amb la pel·lícula americana Red de mentiras. Ara està de moda per haver posat nua recentment en una revista francesa, i viu a París perquè no pot tornar a l’Iran.

1 Comment

  1. Coincideixo en el minimalisme, l’austeritat i la senzillesa del cinema iraní, un llenguatge cinematogràfic molt planer. Prenc nota d’aquesta peli que crec que no em deixarà indiferent. M’està agradant molt, darrerament, el cine libanès i crec que comparteixen denominador comú amb l’iraní.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.