Una visió britànica de la Guerra Civil

Orwell, George. Homenatge a Catalunya

Orwell, George. Homenatge a Catalunya

Orwell, George
Homenatge a Catalunya

Barcelona : Labutxaca, 2010

Homenatge a Catalunya explica un episodi aparentment petit: uns quants dies de maig del 1937 durant els quals Barcelona viu una situació excepcionalment tensa entre les forces republicanes. Són pocs dies, però tenen una importància cabdal en la nostra història del segle XX.

Aquests fets també van ser d’una enorme importància en l’obra de George Orwell, La rebel·lió dels animals i 1984 s’haguessin escrit si Orwell no hagués passat aquests dies de maig a Barcelona?

POUM
POUM a Barcelona al 1937 (Font: georgeorwell.org)

L’aspecte de Barcelona resultava espalmador i aclaparador. Era la primera vegada que em trobava en una ciutat on manava la classe obrera. Totes les botigues i els cafès exhibien una inscripció fent constar que havien estat col·lectivitzats. Els cambrers i els depenents et miraven a la cara i et tractaven de tu a tu. Ningú no deia “senyor” o “don”, i ni tan sols “vostè”; tothom es tractava de “camarada” i de “tu”. Sobretot hi havia fe en la revolució i en el futur, el sentiment d’haver entrat bruscament en una era d’igualtat i de llibertat. Els éssers humans intentaven comportar-se com a éssers humans i no com a dents de l’engranatge de la màquina capitalista. Aquesta és la descripció que fa George Orwell a la seva arribada a la Barcelona revolucionària del 1937.

George Orwell
Autor: Branch of the National Union of Journalists (BNUJ)

George Orwell, és el sobrenom literari de l’autor anglès Eric Arthur Blair. Orwell fou un destacat comentarista polític i cultural i un dels millors assagistes del segle XX, encara que és més conegut per dues novel·les escrites a finals de la dècada dels 40, La rebel·lió dels animals i 1984.

Orwell va estar a Catalunya des del desembre de l’any 1936 fins al juny del 1937. En aquesta obra relata com, arribant a Barcelona amb la idea d’escriure articles periodístics, s’uneix a la milícia del Partit Obrer d’Unificació Marxista (POUM) i viu la guerra al front d’Aragó i la lluita interna entre republicans, socialistes i comunistes per una banda i anarquistes i comunistes del POUM per una altra.
 


 
Orwell, a contracorrent (2004) és un documental de Mark Littlewood coproduït per TVC, Scottish TV i Areatv, que presenta la biografia de l’escriptor anglès George Orwell, mostrada en íntima relació amb la seva obra literària. Se’n ressalta concretament el procés de formació de la seva consciència política, a partir de les experiències com a policia imperial a Birmània, la seva vida entre els pobres anglesos i francesos i, de manera especial, la seva participació a la guerra civil espanyola. Tot això, comentat per Noam Chomsky, Richard Rorty, Miquel Berga, Wilebaldo Solano i Pelai Pagès”

10 Comments

  1. Un llibre cabdal per entendre la nostra història… Va aportar llum, i encara ho fa, sobre uns fets que a dreta i esquerra encara hi ha gent que vol que caiguin en l’oblit: la revolució, els fets de maig, etc..
    Afegiria a les teves bones recomanacions, Creta Canoo, la pel·lícula de Kean Loah, Tierra y Libertad. Va aixecar ampolles, quasi 70 anys després del fets que relata i el guió de la qual deu molt a Homenatge a Catalunya.

  2. La seu del POUM a Barcelona era a l’Hotel Falcón, i les brigades internacionals s’hi estaven quan eren a Barcelona.
    A la planta baixa d’ aquest edifici actualmet hi ha la Biblioteca Gòtic- Andreu Nin.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.