Tot personatge es caracteritza al teatre per la seva acció. Tot acaba en una acció. L’espectador perfila la trama de pur moviment. Al romanticisme com a període literari trobem el personatge protagonista que vol la llibertat, persegueix l’ideal que el porti a tenir el control de les seves accions. Més tard, aquesta fita es transformada en el simbolisme ben representat per Maeterlinck, Hauptman, etc. Aqui el personatge té tanta força que esdevé el significat pur de tot l’entorn que l’envolta.
El personatge comença en aquesta etapa a mostrar la crispació entre el desig i el que realment té. Aquest contrapunt, portat a l’extrem de la inconsciència, donarà pas al teatre de l’absurd posteriorment.
August Strindberg fou un dramaturg suec que juntament amb Ibsen són grans representants d’aquests canvis que parlàvem prèviament. Strindberg mostra personatges on la lluita del desig sexual i desig de poder interpersonal comporta una certa crueltat. Estan en el llindar del deliri al igual que el mateix Strindberg, autor vehement i de caràcter explosiu. Strindberg va tenir un comportament molt personal respecte a les dones. Va tractar d’incorporar línies feministes a les seves obres però no se’n sortí gaire bé ja que després de rebre crítiques de misogínia, finalment va optar per una línia antifeminista.
Biografia

Teatre:

El viatge de Pere l’Afortunat; la més forta, dansa de mort
STRINDBERG, AugustBarcelona: Comanegra: Institut del Teatre, 2017

Un somni
STRINDBERG, AugustBarcelona: Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona ; Sant Boi de Llobregat: Edicions del Mall, 1984

Novel·les
La Biblioteca Horta – Can Mariner està especialitzada en teatre.
1 Comment
Conec Strindberg bàsicament per les seves obres de teatre. Faré un cop d’ull a aquesta proposta de narrativa. Gràcies!