El diàleg és l’eix de l’obra de teatre. Cal prestar atenció a les característiques del diàleg teatral. Per començar, els personatges no expliquen la seva acció mitjançant el diàleg ni narren els seus pensaments o sentiments en el diàleg. Això no és una obra de teatre sinó un novel·la.

El diàleg no té acotacions ni descripcions sempre la qual cosa afavoreix improvisació en muntatges. És una eina de comunicació directa, necessària, transparent, simple, sense redundància i floritures, implica relació entre personatges i intencionalitat. Té un vocabulari funcional, rítmic, variat i armònic. Mostra mitjançant normalment frases ni llargues ni curtes una acció que es preveu. Mostra l’evolució del personatge.

Molière va ser un autor teatral que mostrà amb sàtira les floritures del comportament costumista de la França del segle XVII. Mostra l’absurd de les seves accions i dels seus interessos. És còmic i així va ser durant uns anys proclamat el bufó teatral real. Agradà a totes les classes socials però va tenir enemics a diferents bandes per les seves crítiques. És un dels autors clàssics més representats a tot arreu.

L'Escola dels marits / Molière ; traducció de Josep Maria de Sagarra 1922
Molière
Barcelona: Estel, 1922
Molière
Paris: Lib. Garnier Frères, 1878
El Misantrop ; El malalt imaginari / Molière
Molière
Barcelona: Vicens Vives, 2015
Don Joan, o, El festí de pedra / Molière ; traducció de Cristina Genebat
Molière
Tarragona: Arola, 2015
Tartuf, o, L'impostor ; L'avar / Molière ; adaptació: César Ibáñez París
Molière
Barcelona: Teide, 2011
Las Preciosas ridículas ; Las Mujeres sabias / Molière
Molière
Madrid: Cátedra, cop. 1995
Molière
Barcelona: Edicions 62, 2001
El Ricachón en la corte : comedia en cinco actos / Molière 1932
Molière
Madrid: Espasa-Calpe, 1932

3 Comments

  1. Les seves obres contenen elements de reflexió i de crítica, individual i social, que, malgrat datar de l’època de Lluís XIV, són totalment vigents avui dia. I, a més, riureu llegint-les o veient-les representades!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.