Creieu que els àlbums il·lustrats amb missatge són útils o més aviat penseu que els llibres infantils no haurien de ser una eina per treballar o pensar i simplement s’haurien d’utilitzar per a l’oci?

El cert és que poden ser un bon vehicle per canalitzar debats, a continuació 3 exemples de com l’àlbum il·lustrat pot ser un complement interessant per a les classes de valors i ètica.

Gyeongsu, Kang
Madrid: Lata de Sal, 2020

Que els que vivim a occident ho fem en un món de fantasia es fa evident quan fullegem aquest àlbum que ens obre els ulls sobre les difícils realitats dels infants al món.

La protecció de què gaudeixen els infants occidentals és la que no tenen els nens que treballen a les mines de Kirguistan, o a les fàbriques de catifes a l’Índia, els que no tenen accés als medicaments, els nens sense llar o sense família, els nens de la guerra..

Costa de creure, des de la llunyania i la comoditat del món occidental que encara avui dia, al segle XXI, hi puguin existir aquestes realitats, però així és i és responsabilitat de tots treballar per canviar-ho.

LÓPEZ MOYA, Jesús / AGUIRRE, Zuriñe
Madrid: Bookolia, 2017

Un iglú apareix un dia, del no res, al mig del poble. Tothom se’l mira i es pregunta què fa aquell iglú allà al mig. L’expectació es majúscula, la notícia s’estén com la pólvora, tothom vol sortir a la foto però aviat la novetat es converteix en normalitat malgrat uns pocs segueixin preocupant-se per les raons de tan estranya aparició.

L’iglú d’aquest conte simbolitza a tots aquells col·lectius de la societat que es troben al marge o que estan invisibilitats per la raó que sigui: els sense llar, els que viuen al llindar de la pobresa, els que passen gana, els que no tenen accés a l’educació… De com els més acomodats hem après a conviure-hi, sabem que hi son però ens estimem més continuar amb la nostra vida i no fer-los gaire cas. Els que es troben dins de l’iglú estan atrapats.

Per sort sempre hi haurà qui treballa per obrir portes i fer ponts.

MACRI, Giancarlo / ZANOTTI, Carolina / SACO I VALLARINO, (il)
Esplugues de Llobregat: Edicions Llibreria Universitària de Barcelona, 2019

Les societats són tan diverses com els colors, quantes més tonalitats més riquesa.

És difícil aconseguir que els diversos membres de la societat no es barregin entre ells, tot i que continua havent-hi dirigents que pensen que és millor no fer-ho i que fins hi tot volen posar barreres físiques per no tenir contacte amb aquells que no són de la mateixa classe.

Però vigila amb qui deixes a l’altra banda del mur perquè si els deixes a ells i elles, deixes també les seves habilitats. Les habilitats que construeixen societats que evolucionen i creixen.

Valorant-nos i respectant-nos farem que el món sigui un lloc millor on viure.

6 Comments

  1. Aquests contes i àlbums infantils que, més enllà de distreure els infants i fer-los passar una bona estona, també procuren posar damunt la taula diversos aspectes que les criatures veuen i potser no entenen (i de fet molt adults tampoc no entenem), trobo que són molt encertats.

  2. Personalment crec que a vegades, una bona història “de ficció”, és més útil per treballar temes que tradicionalment s’han tractat als llibres de text o de no ficció, de una manera más motivadora i participativa.

  3. M’ha agaradat molt el post. M’ha recordat quan vaig treballar la separació de parella amb la meva filla. Avui em dia seguim buscant llibres amb families diverses perque s’hi vegi identificada.

    • Sobre diversitat i diverses formes de famílies també es comencen a veure força llibres. Hi ha també molts àlbums que treballen la tolerància, el respecte cap a les diverses opcions de vida.

  4. Tres àlbums fantàstics per anar descobrint la realitat del món als nostres fills i educar el seu sentit crític i la seva sensibilitat a través de l’oci.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.