5 àlbums per parlar de la guerra amb els més petits

Els àlbums il·lustrats són, cada vegada més, una eina literària molt útil per tractat temes que en principi poden considerar-se no aptes per a la infància. Per entendre el món, és important ajudar als més petits a comprendre les “coses de grans” i els àlbum són un mitjà molt interessant per aconseguir-ho.

Amb aquests 5 àlbums podrem treballar i crear debat sobre la irracionalitat de les guerres, el funcionament dels exèrcits, el patiment de la població civil, la desinformació i la problemàtica dels refugiats.

Donar eines als més petits perquè entenguin el món i esdevinguin adults amb opinions pròpies és responsabilitat de tots.

POPOV, Nikolai
Barcelona: Kalandraka, 2018

L’editorial Kalandraka va recuperar fa pocs anys aquest clàssic sense mots que parla de la dificultat d’entendre els conflictes bèl·lics. De com comencen amb petites accions i s’acceleren fins a la destrucció massiva que fa mal per igual a tothom qui lluita. Un llibre molt visual que serveix per parlar i crear debat sobre el concepte de les guerres, el seu desenvolupament i les seves conseqüències.

UNGERER, Tomi
Barcelona: Ediciones B, 2011

La Segona Guerra Mundial va deixar una empremta molt important en Tomi Ungerer ja que va viure part de la seva infantessa a la zona d’Alsàcia annexionada a l’Alemanya nazi. Aquelles vivències van fer que desenvolupés un esperit molt crític evident en gran part de la seva obra. En aquest àlbum, Ungerer ens explica, a través dels ulls d’un os de peluix, els estralls que va ocasionar la Segona Guerra Mundial. El text és amable i senzill però les il·lustracions impacten per la seva cruesa, Ungerer no estalvia en detalls per mostrar els efectes de la guerra. Per sort el final de l’Otto és un final feliç.

CALI, Davide; BLOCH, Serge. (il.)
Barcelona: Takatuka, 2008

Un àlbum sobre l’obediència dels soldats, de com els que decideixen viuen les guerres sense despentinar-se, de les conseqüències de l’adoctrinament i la desinformació, de com de difícil és trobar raons raonables a una guerra, del desig de pau.

BERENGUER, José Luis; FRA, Irene
Madrid: Cuatro Azules, 2010

Les guerres les pateix tothom. Els que lluiten en el front, la població civil dels territoris on tenen lloc, però també els que es troben a la rereguarda, els espectadors llunyans… A De punta a punta es parla del patiment de les famílies que envien soldats a lluitar, de la dificultat de tenir notícies, del sentiment d’incertesa.

DAVIES, Nicola; COOB, Rebeca
Barcelona: Alba, 2019

Sense dubte, els infants són els grans castigats per les guerres. Molts d’ells es queden sense família que els ajudi a caminar per la vida. Un fet real va inspirar aquesta història d’una nena que ha de fugir sola del seu país en guerra i de les dificultats a l’hora de ser acceptada en una nova terra.

2 Comments

    • Aquests són només un exemple, us animo que visiteu les àrees infantils, els àlbums il·lustrats són una eina molt útil no només per infants sinó també per joves.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.