UN CONTE INCLUSIU PER GAUDIR D’UNA LECTURA SENSORIAL EN FAMÍLIA

La capsa sensorial és un projecte pilot creat artesanalment i amb molt d’amor per l’Elisabeth Ulibarri. Pensada per als més menuts i menudes, però també per a persones amb diversitat funcional, esdevé un recurs inclusiu que ajuda a fer la lectura d’un conte a través dels sentits, enriquint així l’experiència lectora.

Aquesta primera capsa sensorial gira entorn del llibre El peix Peixet de Guido van Genechten (Símbol, 2005) i consisteix en una cistella amb material sensorial que conté els personatges del conte en diferents textures, mides i colors, col·locats cadascun en uns saquets units a una corda per poder seguir l’ordre de la narració, tot plegat embolcallat en un mar de fons i acompanyat d’algunes sorpreses.

Genechten, Guido van
Sant Cugat del Vallès: Símbol, 2005

El protagonista del conte, en Peixet és un peix menudet de tela que ha perdut la seva mare. La busca entre els plecs de la roba del lector que l’ha d’acompanyar fins al final de la narració. En aquest viatge, en Peixet troba un cranc amb pinces que camina de costat i pessiga el braç de qui llegeix; una estrella amb olor de mar que acarona el nas amb delicadesa; un cargol de silicona que llisca humit entre els dits; una tortuga de closca dura que es gronxa suaument; una balena de roba enorme que endrapa la cama sencera; i, un pop de ganxet que gira damunt del cap i xucla les mans amb dues ventoses. El conte té un final feliç, quan en Peixet troba la seva mare amb una cua de cintes ballarines que l’abracen amb dolçor i alegria. 

La capsa sensorial està disponible per consultar a la biblioteca Fort Pienc, juntament amb el llibre, amb la supervisió d’una persona adulta. Va acompanyada d’un petit manual que inclou unes instruccions d’ús i una proposta de joc sensorial per a cada pàgina del conte. També es pot valorar puntualment el seu préstec a domicili.

Si necessiteu més informació sobre aquest recurs podeu contactar amb la biblioteca adreçant-vos al taulell de la sala infantil o escrivint a b.barcelona.fp@diba.cat

3 Comments

  1. Em sembla una idea molt bona que es pot ampliar a altres grups de població, com persones grans amb estats cognitius afectats.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.