Segura, Isabel
Barcelona, ciutat de llibres
Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 2016
Barcelona és una ciutat que, des de sempre, ha tingut una relació intensa amb els llibres. I precisament sobre aquesta relació tracta l’obra Barcelona, ciutat de llibres, de la historiadora Isabel Segura, que fa un repàs de l’evolució d’una indústria que avui continua tenint molta vida a la ciutat.
Quan la ciutat antiga creix i s’expandeix cap a l’Eixample, la indústria del llibre també es desplaça i es desenvolupa a la recerca de nous espais urbans. Algunes editorials s’amplien, i mentre mantenen la seu a la part vella de la ciutat, a la nova inauguren empreses amb tecnologies més avançades, com és el cas de Ramírez y Cía.
A partir d’aquesta evolució apareixen noves dinàmiques de relació en l’espai públic de la ciutat, i els llibres hi tenen molt a veure. L’obra explica que, per exemple, al passeig de Sant Joan es van instal·lar bancs-biblioteca i també biblioteques mòbils, cosa que va ajudar a apropar la lectura al veïnat. A més, pels volts del 1895 es va cedir a la ciutat la que esdevindria primera biblioteca pública de Barcelona, la Biblioteca Arús.
Els llibres han estat des de sempre una eina política a la ciutat, i destaca el paper que van tenir, en especial, durant la dictadura franquista, una època en què eren cremats i censurats, i en la qual les biblioteques i llibreries es convertien en espais d’agitació política i de propaganda.
Tot i el pas del temps, aquesta relació entre els llibres i la ciutat encara batega, i en són testimonis el gran nombre de fires, festivitats i actes ciutadans en què els llibres són els protagonistes.
Primeres pàgines: