L’esgrafiat és una tècnica pictòrica antiga utilitzada per revestir les façanes dels edificis i per embellir i prestigiar palaus, esglésies, residències o habitatges, donant sumptuositat tant a les façanes com a l’interior dels edificis.
La tècnica consisteix en un dibuix fet al parament: aplicant damunt un fons d’estuc una, dues o més capes de pasta de diferents colors, les quals, en rascar amb la punta d’un punxó anomenat “grafi”, es va deixant al descobert el color que convé per realitzar el dibuix desitjat. Els esgrafiats enriquien visualment uns paraments que, d’altra banda, s’haurien considerat anodins o vulgars segons el pensament estètic del segle XVIII. El revestiment amb arrebossat ocultava els maons dels edificis de nova construcció i tapava les imperfeccions i arranjaments d’edificis preexistents que havien estat ampliats o rehabilitats. Molt característic del període barroc, l’esgrafiat ennoblia els edificis per mitjà de voluptuoses sanefes, emmarcaments de gust “rocaille” i, sobretot, escenes figuratives. Es van arribar a dibuixar veritables escenes historiades i projectes iconogràfics que traslladaven a l’exterior de les cases la modernitat, la cultura i el refinament dels propietaris que vivien dins de la casa.
Encara que es tracta d’una tècnica inventada a la Itàlia del segle XVI, no va ser fins a mitjans del segle XVII que arribà a Catalunya, on va tenir un èxit absolut, especialment a la ciutat de Barcelona. En paraules de Teresa-M. Sala, historiadora de l’art, “els esgrafiats són una característica singularment barcelonina. La ciutat sobresortia entre altres ciutats europees a causa de l’abundància i la qualitat dels seus esgrafiats, entre els quals destaquen diversos repertoris decoratius de flora, fauna i figures emblemàtiques”.
En el segle XVIII, el nombre de cases amb façanes esgrafiades era elevadíssim i es van convertir en la principal característica de la ciutat barroca. Malauradament, la seva fragilitat material quan no es cuida correctament, sumat al desinterès que van suscitar a mesura que les noves modes avançaven a partir del segle XIX, molts d’aquests exemplars van anar desapareixent a mesura que s’enderrocaven edificis o se’n reformaven les façanes. Després del llarg parèntesi del segle XIX, en què els revestiments llisos i la decoració a base de marbrejats i aplics de terracota van fer desaparèixer l’esgrafiat de les pràctiques arquitectòniques, el modernisme va suposar un renaixement d’aquest art. Els paraments exteriors de molts edificis barcelonins de principis del segle XX van tornar a rebre voluptuoses decoracions esgrafiades, en aquest cas abraçant les noves modes “art nouveau”, reproduint tot tipus de motius florals i “à coup de fouet”. És a l’Eixample barceloní on descobrim el ventall més ric i variat d’arquitectura modernista amb esgrafiats. En aquest districte, les façanes reprodueixen els motius ornamentals preferits pels gustos del Modernisme, és a dir, amb un clar predomini dels que provenen del món de la vegetació. Així doncs, abundants flors, fulles, fruites i recreacions vegetals amb recursos fantasiosos ornamenten les façanes dels edificis d’habitatges construïts en aquest moment, tant de famílies benestants com d’habitatges més senzills dedicats per complet al lloguer.
DURAN, LLUÍS
Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 2023
El dissenyador i fotògraf Lluís Duran, amb la col·laboració de l’historiador de l’art Daniel Pifarré, presenta 148 esgrafiats a les façanes de palaus, edificis públics i habitatges que guarneixen la ciutat. Duran els agrupa les diverses èpoques i estils en tres apartats: el primer inclou els esgrafiats d’edificis situats al districte de Ciutat Vella, on trobem exemples dels segles XVII-XVIII; el segon, els edificis situats a l’Eixample, on hi ha el grup més nombrós de façanes modernistes i noucentistes dels segles XIX i XX, i, per acabar, el tercer inclou esgrafiats destacats i de gran interès que es troben a les façanes d’edificis d’altres districtes de la ciutat.
La Biblioteca Fort Pienc – Ana María Moix participa dins les Setmanes d’Arquitectura a través d’un itinerari per la dreta de l’Eixample basat en aquest llibre, descobrint algunes de les façanes més originals del barri decorades amb aquesta tècnica. Un passeig que, en paraules de l’autor, serà un regal per als nostres ulls.
No us perdeu a X el fil sobre aquest llibre del projecte de promoció lectora #PuntDeTuit de la biblioteca
🏢Bon dijous de #PuntdeTuit!🏢
— Biblioteca Fort Pienc - Ana María Moix (@bibfortpienc) May 23, 2024
Avui, amb motiu de les #SetmanesArquitectura, us portem "Barcelona esgrafiada" de Lluís Duran, editat per @bcn_llibres.
Des de @bibfortpienc participem a les Setmanes d’Arquitectura amb... bé, no us perdeu els últims tuits del fil per esbrinar-ho😉 pic.twitter.com/lxBx33Os1p
3 Comments
Gràcies! Segur que serà ben interessant, aquest llibre…
Molt interessant aquest llibre!
Vam fer la visita guiada que va organitzar la biblioteca seguint el llibre. Vam poder descobrir esgrafiats en els que no ens havien fixat. Gràcies!!!