Branguli

BranguliBrangulí Soler, Josep. Brangulí. Madrid : Fundación Telefónica, DL 2010.

No estem davant d’un simple catàleg d’una exposició sinó d’una revisió total de l’obra del fotògraf Josep Brangulí Soler (L’Hospitalet, 1909 – 1945). La mostra, produïda per la Fundación Telefónica, en col·laboració amb l’Arxiu Nacional de Catalunya, i  comissariada pels fotògrafs Valentín Vallhonrat i Rafael Levenfeld, consta de més de 300 fotografies (ampliades a gran format) i representa la primera antològica de Brangulí. Aquesta manté l’estructura temàtica de l’arxiu de la família Brangulí (saga completada pels seus fills Joaquim i Xavier), que consta de gairebé un milió de negatius.

Dones que treballen amb màquines de cosir empenyorades al Mont de la Pietat de la Mare de Déu de l’Esperança. Barcelona, c.1926 © Fons Brangulí (fotògrafs)/ ANC

Tot i no ser massa conegut pel gran públic, fou un dels millors fotògrafs de la primera meitat de segle XX i un dels pioners del fotoperiodisme, i la seva obra ha esdevingut un autèntic document històric i sociològic, el testimoni d’una societat en ple canvi. Brangulí retratà fets històrics i socials de gran trascendència pel país (Setmana Tràgica, l’Exposició Universal de 1929, la República, la guerra i la postguerra,…) alhora que fou testimoni de la vida quotidiana (la vida del Somorrostro, els tramvies, el port, festes populars, la platja, les mobilitzacions ciutadanes,…) i de l’activitat comercial i industrial del moment (la construcció de vaixells de formigó, tallers artesans, botigues, edificis i fàbriques).

A través de sèries fotogràfiques temàtiques i reportatges d’allò més eclèctics, de fotografies nítides, amb grans qualitats compositives (i no només en les fotos comercials) i difícils contrallums, va arribar a ser tot un precursor de la fotografia i de la documentació, a través d’un treball arxivístic d’allò més exhaustiu i organitzat.

Un llibre molt recomanable per aprofundir en la seva obra i manera de treballar i una exposició imprescindible, no només per als amants de la fotografia sinó també per conèixer un temps i un país.

L’exposició del CCCB (Montalegre, 6 – Barcelona) s’ha prorrogat fins el 6 de novembre. A més, s’ha organitzat una exposició on line complementària, un projecte participatiu que sota el títol “Brangulí va ser aquí. I tu?” volia plasmar com és la Barcelona actual.

Recorda endur-te el Carnet de les Biblioteques de Barcelona, que Llegir surt a compte.

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.