Cinema i banda sonora: El gran hotel Budapest

el_gran_hotel_budapest-cartel-5391

Anderson, Wes
El gran hotel Budapest
Madrid: Twentieth Century Fox, 2014

Desplat, Alexandre
The Grand Budapest Hotel: original soundtrack
[S.l.]: Abko, 2014

Al llarg de la història del cinema trobem molts casos de binomis entre directors i compositors com són els casos de Federico Fellini i Nino Rota, Steven Spielberg i John Williams, David Lean i Maurice JarrePedro Almodóvar i Alberto Iglesias entre  d’altres. Actualment, hi ha un altre binomi que interessarà als amants del setè art: Wes Anderson i Alexandre Desplat.

La seva primera col·laboració junts va ser la pel·lícula d’animació, Fantástico Sr. Fox, que adaptava la famosa obra de l’escriptor anglès Roald Dahl. Després de rebre grans elogis per part de la crítica especialitzada, Wes Anderson va dirigir un guió original propi, l’aclamada Moonrise kingdom. La darrera col·laboració, i esperem que no sigui la darrera, és El gran hotel Budapest.

Amb aquesta pel·lícula, el director ofereix un extraordinari fresc de l’Europa de l’Est d’entre guerres. Tot comença en un luxós hotel regentat pel conserge llibertí Gustave H que troba en el nou ajudant del conserge, en Zero, el fill que no ha tingut. Una de les conquestes del conserge és una comtessa rica que en morir inesperadament li deixa en el seu testament un quadre famós. La família de l’aristòcrata farà tots els possibles perquè el conserge adquireixi el llegat.

Wes Anderson s’ha inspirat en l’obra de l’autor austríac Stefan Zweig, especialment en les novel·les Vint-i-quatre hores en la vida d’una dona, La  piedad peligrosa i la seva autobiografia El  món d’ahir: memòries d’un europeu.

La pel·lícula compta amb un grandíssim repartiment format per Ralph Fiennes, Tony Revolori, Edward Norton, Saoirse Ronan, Tilda Swinton i Willem Dafoe entre  d’altres. De tots aquests grans artistes sobresurten Ralph Fiennes, Tony Revolori que encarnen a la perfecció els papers del conserge i l’ajudant del conserge de l’hotel i Tilda Swinton que encarna l’anciana aristòcrata.

A part de la magnífica història i repartiment, cal fer un especial esment tant a la direcció artística i al vestuari de la pel·lícula, com podreu observar el llargmetratge emet un to de color dolç, càlid i suau. Aquest tret és una de les característiques del director. A més a més, Wes Anderson es va negar en rodó en usar efectes especials visuals per recrear tota l’ambientació de l’hotel i, per això, va intentar amb tot el possible rodar en mansions reals. Un exemple és la mansió de la comtessa, que es tracta del Castell de Hainewalde.

A una pel·lícula tan cuidada estèticament com és El gran hotel Budapest, cal fer un especial esment a la banda sonora composta pel músic francès Alexandre Desplat. El compositor ha sabut transmetre musicalment l’univers del director a l’espectador. Tot i que tant a Fantástico Mr Fox i Moonrise kingdom es prioritzava la música  preexistent d’altres compositors, a El gran hotel Budapest es prioritza la música d’Alexandre Desplat.

Alexandre Desplat
Alexandre Desplat

La música compleix el seu doble objectiu que és d’ambientació geogràfica de la història amb una sonoritat centreeuropea mitjançant la cítara i la transmissió de la comèdia de la història amb una música còmica, distesa i amena, però quan hi ha algun episodi dramàtic com és l’aparició de la policia militar, la música adquireix una sonoritat més fosca.

El 2014 ha estat un any molt productiu pel compositor francès, ja que a part de la banda sonora de El gran hotel Budapest, ha compost altres bandes sonores per a pel·lícules d’altres gèneres cinematogràfics com el bèl·lic amb la banda sonora de Monuments men (George Clooney, 2014), d’acció amb Godzilla (Gareth Edwards, 2014), el drama amb Invencible (Angelina Jolie, 2014) i d’espionatge amb Descifrando enigma (Morten Tyldum, 2014).

El gran hotel Budapest ha guanyat diversos premis cinematogràfics com el Gran premi del jurat del Festival de Berlin, el Globus d’Or a la millor pel·lícula de comèdia o musical, i quatre Òscars a les categories de millor direcció artística, vestuari, maquillatge i perruqueria,  i millor música original per la qual  el mestre Alexandre Desplat ha guanyat el seu primer Òscar.

Gaudiu d’un fragment musical de la banda sonora!!!

8 Comments

  1. Una pel·lícula deliciosa, imprescindible i molt diferent de la resta.
    I la podeu trobar a les biblioteques de Barcelona!

  2. EL GRAN HOTEL BUDAPEST: ecel.lent pel.licula independent amb la participació d’un elenc d’actors, a destacar l’actuació del gran Ralph Finnes i com del meu estimat Jude Law .

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.