Cole, Teju
Ciutat oberta
Barcelona: Quaderns Crema, 2012
Ciudad abierta
Barcelona: Acantilado, 2012
Julius, és un metge nigerià mestís (i això als EUA el classifica com a negre) que passeja per Nova York. Una mica com un turista que viu a la ciutat i coneix la història de cada edifici, de cada racó. La ciutat de Nova York esdevé el teló i pràcticament un personatge més en una narració de tot allò que li passa a Julius. Des de les seves relacions, els seus passeigs, les seves amistats, i tot des del seu doble punt de vista d’immigrant i negre.
Perquè Julius és negre, i això als Estats Units és important, vergonyosament important, i a més a més estranger. No arriba a l’extrem d’una altra personatge literari nigerià (Ifemelu, la protagonista d’Americanah, de Chimanda Ngozi Adichie) que diu que només es va sentir negre en arribar als Estats Units, però s’intueix.
Y así, cuando el otoño pasado empecé a dar largos paseos vespertinos, Morning Heights me pareció un lugar cómodo desde donde internarme en la ciudad. El sendero que baja desde la catedral de St. John the Divine y cruza Morningside Park está a sólo quince minutos de Central Park. En la otra dirección, hacia el oeste, hay diez minutos hasta Satura Park, y doblando desde allí hacia el norte se va a Harlem a lo largo del Hudson, aunqueel tráfico impide oír el río que corre al otro lado de los árboles. Estos paseos, contrapunto a mis ajetreados días en el hospital, se dilataban constantemente y, como cada vez se extendían más, a menudo me encontraba muy lejos de casa bien avanzada la noche y por fuerza tenía que volver en metro. De este modo, al comienzo del último año de mi beca de psiquiatría, Nueva York fue tramándose en mi vida a ritmo de caminata.
En aquesta primera, i molt aclamada novel·la, Teju Cole (1975) ens ofereix un personatge que fa servir els passeigs per la gran urbs com una teràpia. Aquesta actitud de passejar és molt zen, i és inevitable pensar en El caminante de Jiro Taniguchi, i acaben sentint que el personatge també passeja per la seva vida, com des de fora. La qüestió racial, la multiculturalitat de Nova York, o d’Europa on Julius viatja a la recerca de la seva mare, els immigrants en els llimbs dels centres de detenció, les relacions, i els records de la seva vida a Nigèria, tot això es troba en una novel·la que és un descobriment i que porta esperances en les futures obres de Teju Cole.
2 Comments
Ha sido genial tener a Teju Cole en Barcelona, a ver si se traduce pronto su última obra, Blind spot. 😉
Gracias
Aquesta és una novel·la curiosa, ja que tot i estar ben escrita i sembli una mena de passejades per New York, no acabo d’agafar el tema del llibre. En fi, que cada lector arribi a les seves conclusions.