Bassani, Giorgio. El jardí dels Finzi-Contini. Barcelona : Proa, 2007
Dels sis textos que formen el conjunt: Intramuros, Los lentes de oro, El jardín de los Finzi-Contini, Detrás de la puerta, La garza i El olor del heno; és El jardí dels Finzi-Contini el que ha esdevingut més conegut. I és que la novel·la de Bassani passa per ser un dels grans clàssics del segle XX, una novel·la insuperada sobre la intolerància i la violència, plena de lirisme i càrrega metafòrica, que apel·la la tradició del paradís perdut de Milton.
LA CIUTAT

Ferrara és una ciutat de 150.000 habitats a 50 quilòmetres de Bolonya, dins de la regió d’Emilia-Romanya. La seva morfologia està determinada per la imponent presència del Castello Estense, un construcció de pedra vermella, envoltada per un fossar, on visqué la família d’Este, mecenes de la ciutat. Aquest castell divideix la Ferrara medieval, de traçat irregular, carrerons estrets i tortuosos, de la Ferrera renaixentista, primer disseny de ciutat moderna, de traçat quadricular amb grans avingudes, imitada posteriorment per París i per Cerdà a l’hora de idear el nostre Eixample. Ferrara veié néixer al poeta Ariosto, al monjo Savoranola, cremat per la inquisició per les seves idees herètiques o al cineasta Antonioni.
LA NOVEL·LA
Bildungsroman, autoficció, novel·la històrica de temps adversos, El jardí dels Finzi-Contini és un prodigi de la manera com cal diseccionar la violència sense anomenar-la.
L’adaptació cinematogràfica que Vittorio de Sica féu de la novel·la de Bassani va guanyar l’Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa en l’edició de 1971.
2 Comments
M’ha sorprès trobar-la aquí. La vaig llegir fa molts anys i ni recordava qui era l’autor. Jo llavors era molt jove i en aquel moment, va ser una lectura impactant, d’aquelles que d’alguna manera t’inicien a la bona literatura.
Marga, doncs, és una oportunitat fantàstica per retrobar-te amb ella. De fet les continues reedicions de la novel·la demotren la seva vigència i l’interès que encara rep per part dels lectors.