Sam Shepard

El teatre ha dramatitzat en diverses ocasions les estructures familiars. No pot ser d’un altra manera, aquest recurs literari tard o d’hora acaba tocant l’aspecte íntim d’algun personatge. La història del teatre va des de l’èpica fins el dramatisme i la postmodernitat. Tot d’una mostrant característiques pròpies. Els dramaturgs son les protagonistes de les històries teatrals que perviuen des de fa segles.

Un tema recurrent en les sagues familiars és la narració dramatitzada de la pèrdua d’estructura psicològica familiar. Aquesta desestabilització pot comportar en l’imaginari de l’espectador el naixement d’un nou ordre després d’un estat ruïnós de la família o bé una visió on l’equilibri posterior cada vegada s’allunya més i és difícil veure un ordre en el futur.

Sam Shepard treballà el teatre de la desestabilització familiar. Conegut també actor, director cinematogràfic, novel·lista i autor de guions teatrals. Va ser parella de l’actriu Jessica Lange i va morir al 2017 de l’ELA. La seva última obra escrita amb ajuda de la seva amiga Patty Smith, intentava narrar la pèrdua de memòria i facultats en els últims traços de la vida.

Les carreteres, les granges al camp, els pobres dels Estats Units profund, els motels.. tot aquest escenari envolta sovint l’obra de Sam Shepard en un paisatge versemblant al pintor de la solitud americana Edward Hopper.

Us mostrem a continuació una petita guia del que trobareu a biblioteques de Barcelona tot animant-vos a tots/es que llegiu els textos teatrals fàcils de comprendre i d’entendre l’argument que es proposa a través del diàleg.

 

TEATRE

 

Sam Shepard - Locos de amor

Follia d’amor

Barcelona: Edicions 62, 1993
(Castellà)

Sam Shepard - Maledicció dels morts de gana

Maledicció dels morts de gana

Barcelona: Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, 1990

 

Sam Shepard - Sam Shepard, el teatro contra sí mismo

Sam Shepard, el teatro contra sí mismo

Vázquez Negro, Rubén
Valencia: Universitat de València, 2011

Sam Shepard

 

NOVEL·LES

 

Sam Shepard - Crónica de motel

Crónica de motel

Barcelona: Anagrama, 1985

 

Sam Shepard - Yo por dentro

Yo por dentro

Barcelona: Anagrama, 2018

Sam Shepard -

 

 
La Biblioteca Horta – Can Mariner està especialitzada en teatre.
 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.