Còmic social - Història

Los surcos del azar PACO ROCA

Los surcos del azar

PACO ROCA

A través dels records de Miguel Ruiz, republicà espanyol exiliat a França, Paco Roca reconstrueix la història de La Nueve, una companyia a les ordres del capità Dronne integrada en la segona divisió blindada del general Leclerc, i formada majoritàriament per republicans espanyols.

Paul Preston: La guerra civil española JOSÉ PABLO GARCÍA

Paul Preston: La guerra civil española

JOSÉ PABLO GARCÍA

El jove autor de còmic José Pablo García adapta el llibre de Preston al format còmic oferint-nos una història en imatges que pretén aproximar a les noves generacions el relat comú d’aquella tragèdia col·lectiva, però sobretot contribuir a preservar la memòria del que va ocórrer, una cosa essencial per a l’exercici quotidià de la democràcia.

 

Un médico novato SENTO

Un médico novato

SENTO

L’estiu de 1936 Pablo Uriel és enviat a un petit poble de La Rioja per treballar com a mèdic substitut. Els seus inicis professionals coincidiran amb el començament de la guerra civil espanyola, així que, quan el poble es vegi immers en el conflicte, Pablo i els seus germans ingressaran a la presó.

No pasarán! VITTORIO GIARDINO

No pasarán!

VITTORIO GIARDINO

Tardor de 1938. Espanya es troba en plena Guerra Civil quan Max Fridman, excombatent de les Brigades Internacionals, es veu obligat a tornar a Barcelona a la recerca d’un antic company d’armes que ha desaparegut.

 

El arte de volar ANTONIO ALTARRIBA

El arte de volar

ANTONIO ALTARRIBA

Recorrem les penúries de l’Espanya de principis de segle, la Guerra Civil, l’exili, els camps de concentració, la resistència contra els alemanys, el mercat negre, el desenvolupisme, l’arribada de la democràcia…

Paracuellos CARLOS GIMÉNEZ

Paracuellos

CARLOS GIMÉNEZ

Reflecteix vivaçment el clima i les lleis de l’educació que rebien els orfes de la postguerra espanyola. La gana, la solitud, els mestres, els sacerdots i monges i les seves ràncies doctrines. També el costat més lluminós del món de la infància, que intentava sobreposar-se a tanta penúria i tanta tristesa. [+]

 

 Palestina: en la Franja de Gaza JOE SACCO

Palestina: en la Franja de Gaza

JOE SACCO

L’autor, en clau periodística, presenta els resultats del seu viatge i estada a Israel durant 6 mesos a principis dels anys noranta, en un intent de desentranyar l’origen del conflicte palestí.

 Gorazde: zona segura JOE SACCO

Gorazde: zona segura

JOE SACCO

De tots els llocs que va visitar durant la seva estada a Bòsnia entre 1995 i 1996, el que més passió i interès li va suscitar va ser l’enclavament musulmà de Gorazde, durament assotat per les tropes serbobosnianes, aïllat durant anys, i habitat per gent que es debatia entre la desesperança més pessimista i la il·lusió d’una pau cada vegada més improbable.

 

 Historias de Bosnia JOE SACCO

Historias de Bosnia

JOE SACCO

Sacco es creua en el camí amb figures del conflicte d’allò més dispars: des de Radovan Karadzic –el conegut criminal de guerra– fins a Soba, un jove de Sarajevo que lluita per recuperar-se del trauma bèl·lic per renovar les seves ànsies creatives.

El fotógrafo GUIBERT, LEFÈVRE & LEMERCIER

El fotógrafo

GUIBERT, LEFÈVRE & LEMERCIER

Un periple en caravana des del Pakistan fins al cor de l’Afganistan, les intervencions en hospitals improvisats, riures, angoixa, fraternitat… Emmanuel Guibert fila vinyetes i fotografies per explicar aquesta missió que va trastocar la vida del fotògraf, de la mateixa manera que aquella llarga guerra va marcar la història contemporània. [+]

 

Jo, René Tardi presoner de guerra a l’Stalag IIB JACQUES TARDI

Jo, René Tardi presoner de guerra a l’Stalag IIB

JACQUES TARDI

Aquest llibre està basat en els fets que el mateix Tardi va patir en la seva lluita contra els nazis i en el seu captiveri en un camp de concentració durant la Segona Guerra Mundial.

La guerra de las trincheras: 1914-1918 JACQUES TARDI

La guerra de las trincheras: 1914-1918

JACQUES TARDI

La guerra és tan horrorosa que és impossible descriure-la amb paraules. Jacques Tardi mira d’acostar-nos-hi a través d’algunes històries curtes de soldats reals durant la I Guerra Mundial.

 

Manifiesto incierto. Vol. 1 FRÉDÉRIC PAJAK

Manifiesto incierto. Vol. 1

FRÉDÉRIC PAJAK

A través de la vida de Walter Benjamin, aquest llibre ens parla sobre la prefiguració de l’horror absolut i la victòria del nazisme; però a través de la pròpia vida de Frédéric Pajak, ens parla també sobre la insospitada infiltració del feixisme en els nostres dies i sobre la nostra caiguda en altres formes de totalitarisme.

Persépolis MARJANE SATRAPI

Persépolis

MARJANE SATRAPI

Persépolis és l’autobiografia de Marjane Satrapi, una dona iraniana nascuda a Teheran el 1969 en el si d’una família progressista. Però, a més del retrat de la vida de l’autora, també és el reflex de la revolució iraniana de 1979 que va donar lloc a un govern islàmic i de com ho van viure les famílies del país.

 

Còmic social - Història / Una primavera en Chernóbil EMMANUEL LEPAGE

Una primavera en Chernóbil

EMMANUEL LEPAGE

22 anys després de la tragèdia de Txernòbil, a Emmanuel Lepage se li va oferir visitar el lloc per preparar un reportatge gràfic que manifestés les seves impressions sobre el lloc i contribuir d’aquesta manera a la lluita antinuclear. Un llibre inoblidable.

 He visto ballenas  JAVIER DE ISUSI

He visto ballenas

JAVIER DE ISUSI

En una presó de la Provença francesa, Josu, un exmilitant d’ETA, coneix Emmanuel, un exmembre dels GAL. A gairebé mil quilòmetres de distància, Antón, un antic amic d’infància de Josu, encara viu sota l’ombra de la mort del seu pare a les mans d’ETA, vint-i-cinc anys enrere.

 

Guia realitzada per Joan Carles Tobajas

 

2 Comments

 1. Molt d’acord amb aquest recull. És genial veure l’emergència del còmic com a eina per explicar la història.
  Gràcies!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.