Qui és Wonder Woman? Molts s’han fet aquesta pregunta i moltes són les respostes: icona pop, fantasia sexual masculina, estrella cinematogràfica, guerrera amazona, diplomàtica, magical girl, superheroïna, princesa privilegiada, defensora dels dèbils i oprimits, activista feminista, deessa bisexual, feminazi, marca registrada… Moltes d’aquestes definicions són contradictòries i apunten a l’status “problemàtic” del personatge dintre del món del còmic i de la cultura pop moderna. Nosaltres hem decidit dedicar aquest post a resoldre el misteri mitjançant les tres obres que considerem més representatives del personatge.
 

La Mujer Maravilla

Pérez, George
Barcelona : ECC, 2017

La primera és La Mujer Maravilla de George Pérez, obra imprescindible del còmic dels vuitanta on l’autor actualitzava els orígens mitològics de Diana amb elegància, nervi i molt “d’ofici”. La seva Diana és poderosa, compassiva i profundament humana, tant en els seus conflictes com en la seva relació amb la resta de personatges de la sèrie. L’autor combina amb encert les trames d’acció mitològiques amb d’altres de caràcter més social, on es tracta el paper de la dona al món i els problemes als quals s’enfronten.

 

ww

Wonder Woman : el feminismo como superpoder

MacCausland, Elisa
Madrid : Errata Naturae, 2017

La segona és l’assaig Wonder Woman: El feminismo como superpoder d’ Elisa McCausland. Aquesta obra repassa els orígens i la trajectòria del personatge al llarg del temps, des de la seva creació l’any 1941 per part del psicòleg, inventor i professor universitari William Moulton Marston, fins als nostres dies. Una de les coses que més criden l’atenció de la lectura d’aquesta obra és fins a quin punt la Dona Meravella s’ha convertit en l’arquetip súper heroic femení per excel·lència, tan mal·leable que permet d’una banda, interpretacions diverses però reconeixibles; i de l’altra, la creació de personatges derivatius, com la Sailor Moon de Naoko Takeuchi o la Promethea d’Alan Moore.

 

La Verdadera amazona

Thompson, Jill
Barcelona : ECC, 2017

Finalment, La Verdadera Amazona de Jill Thompson, obra que es va endur nombrosos premis en la darrera edició dels premis Eisner, planteja què significa ser una veritable guerrera amazona: tenir superpoders, destruir monstres, ser destre en el combat? O es tracta en realitat d’una actitud, d’una manera de veure el món? En altres paraules, que fa que la Diana sigui especial, si la resta de les seves companyes poden fer el mateix que ella?

 

Com que no acabaven d’aclarir-nos, vam pensar de consultar la qüestió amb la néta mateixa del creador del personatge, Christie Marston. Qui millor ella per resoldre els nostres dubtes? La Christie ha tingut l’amabilitat de fer-nos arribar la resposta a la pregunta “Qui és en realitat Wonder Woman?”, la qual us presentem a continuació:

Per a la gent ella és real. Una heroïna. Un model de conducta que fa que el món sigui millor. Una font de consol. Una amiga.

Les històries reals que m’han arribat són increïbles. He rebut missatges privats de persones de tot el món en els que m’expliquen els motius de per què estimen la Dona Meravella. Molts van tenir infàncies adverses. Els maltractes i l’abandonament eren temes comuns a tots ells. Aquests missatges provenien de gent molt diversa que per raons d’edat, gènere, raça, religió, orientació sexual, educació o nivell socioeconòmic havien estat rebutjats.

Tota aquesta gent sentia que el motiu pel qual havien sobreviscut era que la Dona Meravella formava part de les seves vides. I el que és millor, no només havien sobreviscut; havien aconseguit convertir-se en persones positives i amb èxit a la vida. Normalment aquells que han patit maltractes es converteixen ells mateixos  en maltractadors, però aquestes persones havien aconseguit sortir d’aquest cercle viciós.

Pel que fa a perquè tanta gent s’estima la Wonder Woman, crec que tot es resumeix a una cosa: els valor humans. La gent vol tenir a la seva vida algú que representi i defensi els valors que per a ells són importants. La gent està farta de guerres, desgràcies, mentides i sofriment. Estan farts que “l’home sigui un llop per l’home”. Necessiten un model de conducta que els ensenyi que una vida millor  i un món millor són possibles. Wonder Woman ha estat aquest model per a moltes generacions. Ha inspirat als individus a ser la millor versió d’ells mateixos. Els ha consolat i els ha donat força. Els ha ajudat a donar el millor de si mateixos i a anar més enllà.

Pot ser que Wonder Woman comencés com un personatge de còmic, però s’ha convertit en una part molt real -i molt valuosa- del nostre món. Que hi sigui per molts anys!”
 

La Christie Marston (dreta) amb Patty Jenkins (esquerra) , directora de la pel·lícula de Wonder Woman, en una imatge recent.
La Christie Marston (dreta) amb Patty Jenkins (esquerra), directora de la pel·lícula de Wonder Woman, en una imatge recent.

 

4 Comments

  1. Pensant amb “Wonder Women” del cinema i la literatura, us vull assenyalar a la Florence Green, la protagonista de “La llibreria” (The Bookshop), novel·la de la Penelope Fitzgerald i recent adaptació cinematogràfica de la Isabel Coixet.Totes dues, molt recomanables.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.