Dándole vueltas, Frederik Peeters

Dándole vueltas - Frederik Peeters

Dándole vueltas - Frederik Peeters

Peeters, Frederik
Dándole vueltas
Bilbao : Astiberri, 2009

Aquest és un univers construït a base d’humor negre i de detalls subtils on, definitivament, tenir bon cor és una mala jugada del destí.

A Dándole vueltas trobem relats on conviuen les misèries humanes al seu màxim esplendor, amb la mirada lúcida dels nens i dels gossos. Personatges desubicats en diferents èpoques de la història, evocació del passat com a evasió i éssers que habiten els marges de l’existència: perduts en illes, recorrent ciutats, rememorant guerres. Mirades que ens obren el cor i ens obliguen a abraçar-les sense reserves, com passa amb la del gos protagonista de El país de la felicidad.

Tenim a les mans un còmic que funciona en dos sentits, donat que tant pot llegir-se com un viatge als inicis creatius de l’autor, o com un avançament de què, potser, ens reservi en un futur. Perquè des dels traços més durs en blanc i negre del principi, fins a les peces finals a color, trobem les llavors que anticipen les futures creacions de Frederik Peeters.

Dándole vueltas - Frederik Peeters

L’explicació de perquè les narracions no han estat retocades ens l’ofereix el mateix autor:

Siguem francs. Hauria pogut retocar algunes històries que em semblen antiquades o fer una selecció més dràstica. Però em vaig recordar del meu avi, que sempre em deia que quan es fa alguna cosa, o es fa fins al final o millor no es fa. Per cert, com a exemple d’això, el meu avi va acabar suïcidant-se. Al que anàvem, és com la història de la cadira coixa. Es comença per serrar una mica un peu, després un altre poc d’un altre i al final, ens trobem amb el cul a terra. Així que va decidir deixar-vos la meva cadira tal com era, una mica abunyolada, és veritat, però amb les potes originals. Sempre farà feliç a algun que un altre antiquari escrupolós Sense oblidar que, tot i així, s’han restaurat alguns colors en quadricromia. Les bicromies originals ja no estaven tècnicament presentables.

Capgirem-lo, doncs, és en aquest recorregut on Frederik Peeters es revela com un autor que juga a tot, i amb tot, i fa gaudir de valent als seus lectors. En fi, un còmic per a ser llegit del dret i a l’inrevés, així com per descobrir un autèntic creador sense cap mena de limitacions.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.