Dames reines abadesses - Elisenda Alberti

Dames reines abadesses - Elisenda AlbertiAlbertí, Elisenda. Dames, reines, abadesses : divuit personalitats femenines a la Catalunya medieval.  Barcelona: Albertí, 2007

El llibre ofereix divuit breus biografies d’algunes de les personalitats més rellevants de la Catalunya medieval que tenen en comú el ser dones i el fet d’assolir objectius que segons el seu paper social els hi eren vedats. Acompanyen els textos els corresponents quadres genealògics per a facilitar la comprensió dels lligams familiars com també l’escut d’armes que cadascuna d’aquestes dones va tenir dret a usar.

Són biografies ràpides de llegir i que ens permeten identificar les relacions que hi va haver entre elles. Vides a grans trets carregades amb un gran nombre d’intrigues i jocs de poder en les corts medievals, relats apassionants.

Totes aquestes biografies ofereixen dades contrastades i es poden llegir independentment o bé aprofitar per seguir l’evolució dinàstica de les diferents consorts.

Blanca de Navarra

Les dames, reines i abadesses que se’ns expliquen breument són: Ermessenda de Carcassona, Almodis de la Marca, Mafalda de Oulla-Calàbria, Dolça de Provença, Peronella d’Aragó, Sança de Castella, Aurembiaix d’Urgell, Constança de Sicília, Blanca d’Anjou, Sança de Mallorca, Elisenda de Montcada, Teresa d’Entença, Constança d’Aragó, Cecília de Comenge, Sibil·la de Fortià, Violant de Bar, Margarida de Prades i Blanca de Navarra. Moltes d’elles no ens són massa conegudes però totes elles han tingut un participació directa en alguns dels esdeveniments de la història del país.

Elisenda de Montcada

En tots els casos ens trobem amb unes dones que van saber vèncer obstacles gairebé insalvables a la seva època per tal d’aconseguir passar a la història per elles mateixes.

Dones que procreaven al llarg de més de vint anys de manera contínua o discontínua, participaven activament en les decisions polítiques, eren responsables de territoris sencers durant anys llargs en absència dels marits. Un entrellat de relacions determinants per  a la configuració progressiva d’una dinastia ja sigui aquesta reial, noble, eclesiàstica o mercantil.

Peronella d'Aragó amb Ramon Berenguer IV
Peronella d’Aragó amb Ramon Berenguer IV

Una crònica de matrimonis, amb la consolidació de la posició de la família exògena a la del marit o on darrera un naixement hi havia la pressió per construir o refermar un sistema de patrilinealitat que s’ocupava de tancar les portes al poder del germà de la dona.

L’enigma d’una genealogia femenina que ens ajuda a comprendre la nostra història.

Dones de Barcelona - Elisenda AlbertiI per finalitzar una recomanació d’un llibre de la mateixa autora. Dones de Barcelona és l’altra obra més recent de l’autora. És un llibre que rescata de l’oblit històries col·lectives i particulars de diversos personatges femenins. Des del segle IV fins el XIX. És un viatge per la vida de dones passionals, cruels, divertides i lluitadores, entre d’altres. Són personatges reals o llegendaris que no han tingut la visibilitat que es mereixen i ara es rescaten de l’oblit.

Entrevista a l’autora a La Vanguardia el desembre del 2011 sobre el seu llibre Dones de Barcelona. Històries i llegendes barcelonines des del segle IV fins al XIX.
%nbsp;

1 Comment

  1. M´agraden molt les novel.les històriques i si són protagonitzades per dones, encara més. Tinc ganes de llegir el llibre de la Elisenda.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.