Estimar-se el vi. Presumeix de vins en 7 dies

Presumeix de vins en 7 dies - Meritxell Falgueras

Presumeix de vins en 7 dies - Meritxell FalguerasFalgueras, Meritxell. Presumeix de vins en 7 dies. Barcelona: Columna Edicions 2010

La Meritxell Falgueras ens vol apropar als coneixements bàsics, a les claus i als trucs per poder entendre i apreciar millor els vins. Amb un estil informatiu, fàcil i divertit ens ensenya a escollir el més adequat per a l’ocasió i a saber transmetre tota aquesta informació. Perquè el vi és molt divers i hi ha un vi per a cada ocasió. Podrem fer un exercici personal per assaborir-ho millor i conèixer els més adequats al nostre gust, al dels nostres amics i de tots aquells que ens envolten. Perquè el vi és alegria, amistat, cultura i una industria molt potent a casa nostra i arreu del món que mou milers de milions i fixa població i treball en entorns en ocasions difícils de dinamitzar.

L’obra amb només 122 pàgines té un pròleg de Joan Manuel Serrat, una petita introducció amb definicions, pràctiques amb vins, cinc apartats que tracten la degustació, la viticultura, la seva elaboració, el servei del vi i  la  seva història. Per finalitzar amb un petit diccionari de fragàncies i un breu test que ens vol fer reflexionar sobre el llibre en 20 preguntes (amb resposta inclosa!). Per acabar hi ha una relació d’agraïments. Es tracta d’una veritable obra pràctica, directa i de butxaca. Per no perdre el temps en llargues definicions i en termes incomprensibles. A continuació un vídeo de la Meritxell Falgueras al programa de l’Andreu Buenfuente:

I a continuació la 2a part de les recomanacions de la Meritxell Falgueras en el programa del Buenafuente.

La Meritxell Falgueras fa un recorregut des de la vinya fins a l’ampolla, tocant la química del vi, els maridatges, la seva òptima conservació i la difusió. Per exemple en el moment de fer un tast ens explica i recomana si aquest ha de ser horitzontal o vertical, amb un tipus determinat de copa, servint únicament un terç de la copa, amb una superfície blanca com a fons per poder veure el color del vi i amb paper i bolígraf per recollir les nostres primeres impressions. No sembla gens difícil de fer! Però fer-se un expert és una altra història. Si hem de definir el color del vi, hi ha un recull concret de colors que segons es tracti d’un vi blanc, rosat o negre evita cometre errors o equivocacions al respecte.

Es tracta d’una qüestió també de pràctica. Les aromes del vi poden ser primàries o varietals, secundàries o de fermentació i terciàries o de maduració. Com que únicament podem percebre les aromes en fase volàtil haurem de giravoltar el contingut de la copa per que el vi entri en contacte amb l’aire. El vi el primer que et dóna és l’últim que ha rebut, i l’últim són les aromes terciàries o de maduració. I les primeres notes que mostraran els vins madurats són les de fusta (roure, vainilla, regalèssia, coco, fumat, mel, eucaliptus, pi…). doncs ja podem ficar-nos amb més naturalitat al món de reconèixer les aromes del vi.

Meritxell Falgueras

Un altre terreny inexplorat i difícil pels no entesos a la matèria és la classificació dels vins espanyols que realitza i homogeneïtza la U.E. En aquest punt els vins tenen 2 categories: els vins de qualitat produïts en regions determinades (VCPRD) i els vins de taula (VDM). Els vins de qualitat produïts en regions determinades es divideixen en: vins “de pago” (Vins de terrer a Catalunya): la major qualitat per a un vi, els vins amb denominació d’origen qualificada: només hi ha dues a tota Espanya i són: la Rioja i el Priorat. Són denominacions de luxe per a vins que han assolit quotes elevades de qualitat en un dilatat període de temps. Vins amb D.O. (Denominació d’origen) amb prestigi i que provenen d’una àrea de producció delimitada i d’un Consell Regulador que vetlla per la qualitat, aprova el raïm permès, la densitat per hectàrea i, els vins de qualitat amb indicació geogràfica. Vins elaborats en una regió determinada sense la reglamentació estricta de la D.O., però amb paràmetres de qualitat mínimes. I és mol útil per aquells vins que són fora d’una zona marcada per la DO, però que són al costat mateix. I per últim els vins de la terra. Es tracta d’un primer pas per arribar a la qualitat de la D.O., amb legislació menys estricta i possibilitat de poder fer més experiments.

A Espanya hi ha 15 D.O. com Navarra, la Rioja, Aragó, Catalunya, Galícia, Castella i Lleó… i dintre de Catalunya hi podem trobar 12 D.O. Al nostre país tenim la major quantitat de D.O. de tot l’Estat i són les següents:Alella, Empordà, Cava, Catalunya, Conca de Barberà, Costers del Segre, Montsant, Penedès, Pla de Bages, Priorat (l’única DO qualificada de Catalunya. Només hi ha un altre a tot l’Estat: la D.O qualificada de la Rioja), Tarragona i Terra Alta. Tot un plaer pels sentits i personalment per mi les D.O. de Cava i el Priorat (i que ningú es molesti, si us plau!) ocupen un lloc preferent!  I a continuació podeu veure un vídeo molt breu al qual la Merixell Falgueras ens explica el seu llibre i diu que sobretot és molt pràctic i dirigit a aprendre el més bàsic per conèixer millor el món del vi i com perdre-hi la por:

Com deia Plini el Vell: In vino veritas (al vi hi ha la veritat)

I ja per acomiadar-me ho faig amb aquest poema de José Hernéndez (La vuelta de Martín Fierro) que trobareu al pròleg del llibre:

Déjenme tomar un trago
Estas son otras cuarenta:
mi garganta está sedienta,
y de esto no me abochorno,
pues el viejo como el horno,
por la boca se calienta.

 

13 Comments

  1. El llibre és de fàcil lectura i entenedor pels que, com jo, no sabem massa de vins i així saber escollir-ho i apreciar-ho. Quan en convidin a un sopar ja tindré més pautes per escollir el vi més adequat…

  2. Es tracta d’una guia molt didàctica per endinsar-te en el món de la enologia. Ens ofereix pistes, consells i molta informació sobre com perdre la por a parlar i demanar un vi. Parla de tot tipus de vins i fa un especial reforç de les D.O. (denominacions d’origen) de Catalunya.
    Molt interessant i molt pràctic!

  3. A los escépticos os diré que después de leer la guia y tomar nota de algunos consejos, podreis dar el pego en cualquier reunión donde corra el vino.
    Además, como no todo el mundo es aficionado o entendido, se crean conversaciones muy interesantes alrededor de una copa…preguntas, consultas o un “si que sabes” que siempre viene bien para el ego.

    La volveré a repasar este finde…que tengo una cena.

    Salud a tod@s!

  4. La idea es posar en valor un món que per desconeixement es frivolitza massa o directament es deixa de banda.La intenció d’aquest llibre és la de fer de guia i orientar davant de dubtes comuns. També vol acabar amb prejudicis establerts i animar a la gent a conèixer el vi una mica millor.
    Moltes gràcies pel teu comentari i sort amb la teva tria de vins!

  5. Vaig escoltar la presentació del llibre i està molt bé i l’autora m’agrada com explica i ho fa molt fàcil.
    Us deixo un altre proposta d’aquest estiu: Guia de vins ecològics i sostenibles de Catalunya de Pablo Chamorro,
    fins ben aviat,

  6. Benvinguda Cuina Cinc!
    Estic d’acord amb la vessant didàctica de l’autora que fa un esforç important per fer arribar un missatge molt entenedor a tothom. També moltes gràcies per la teva recomanació que fa la Guia Vinum Nature sobre els vins ecològics i sostenibles a Catalunya. A continuació teniu un parell d’enllaços sobre la presentació del llibre:
    http://www20.gencat.cat/portal/site/DAR/menuitem.a74a6687483d92edc9877a10b0c0e1a0/?vgnextoid=db2f35f14ca34110VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=db2f35f14ca34110VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall&contentid=19a3d99fce436310VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD
    http://www.directe.cat/llibre/208603/pablo-chamorro-guia-de-vins-ecologics-i-sostenibles-de-catalunya
    I també us deixo l’enllaç de les biblioteques que tenen aquest interessant llibre:
    http://aladi.diba.cat/search~S171*cat/
    Moltes gràcies per les teves recomanacions! Bona cuina i Salut!

  7. Moltes gràcies pels links i per tota la feina que feu!! seguim compartint:))
    Bon cap de setmana: escrivint, passejant, ordenant, fen dissabte i falten hores!

  8. Bona recomanació per als novells en aquest mon de vi tan possat de moda en aquests temps.

    Desprès de fullejar-la he de dir que es fàcil, entretinguda i molt didàctica.
    De fet, es una “guia que guia”.

    Gracies, Toga, per una altre sugerencia innovadora.

  9. Es tracta d’un llibre molt fàcil de llegir i que no fa por. L’autora no té la intenció de fer una demostració aclaparant dels seus grans coneixements sobre el món del vi. Únicament té la intenció de donar consells per la seva aplicació pràctica!

  10. Un llibre força interesant. Qui no té ganes de reunir-se amb els amics al voltant dúna copa ! O no ha tingut temps de fer un curs de tast de vins! Amb aquest llibre ens podem possar al nivell de qualsevo l”expert” i fins i tot donar-li un parell de lliçons. Salut !!

  11. El vi amb moderació fa amics, anima la conversa i ens ajuda a establir vincles amb els altres. La utilitat d’aquest llibre guia és la de ficar-nos de ple a la pràctica. El que tenim que fer es visitar els fantàstics cellers que tenim per tota Catalunya i tastar tots els vins del nostre interès i d’altres per conèixer amb coneixement propi els millors vins!

  12. Me ha encantado el Post! y conmigo tenias un gran reto ya que soy no bebedora hasta la saciedad (valga la redundancia, jejee) y aun así el post tiene este matiz y cariz de interesar,informar y darnos muuuchas ganas de leer el Librito!! FELICITATS!!

  13. ¡Me satisface enormemente que hayas disfrutado con el post!
    Una manifestació cultural tan important com és la viticultura mereix la nostra atenció i interès, encara que només sigui per apropar-nos millor a l’esperit d’un poble, d’una cultura…
    I jo amb el teu permís em prendre una copa de vi a la teva salut i a la de tots els bibarnablocaires!!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.