Celebrant l’existència trans. Dia Internacional de la Visibilitat Trans

El dia 31 de març es commemora el Dia Internacional de la Visibilitat Trans, un dia dedicat a la celebració de l’existència de les persones de gènere no normatiu i que pretén ajudar a sensibilitzar contra la discriminació de les persones trans arreu del món. La festivitat va ser una iniciativa de l’activista trans Rachel Crandall del 2009, però se celebra a nivell mundial desde 2014. L’origen de la festa és celebrar la visibilitat dels membres de la comunitat trans, que amb la seva presència i exemple fan que la societat sigui cada cop més oberta i conscient de la diversitat de les persones, ja que amb anterioritat l’únic dia dedicat al col·lectiu era el Dia Internacional de la Memoria Trans, que recorda les víctimes dels crims d’odi de la comunitat (que segueixen sent nombroses cada any).

Per tal de sumar-nos a aquesta celebració, a continuació us proposem algunes obres que formen part del CI Identitats Trans i Gènere de la Biblioteca Nou Barris que visibilitzen les persones del col·lectiu. Són llibres que formen part del fons de coneixement i que estan agrupats sota la categoria “Identitats Trans” (aquí podeu veure la guia que agrupa tots els llibres d’aquesta categoria i aquí podeu veure el catàleg general de coneixements).

 

Grande, Fani Jo sóc així i això no és un problema

 

Jo sóc així i això no és un problema

Grande, Fani
València: Vincle, 2017 (30.055.3 Gra)
CONSULTA EL LLIBRE ◉

La periodista Fani Grande barreja petits relats de ficció amb converses amb diferents persones trans de València en un to respectuós i proper que ens apropa les vides d’aquestes persones. Un llibre ideal per a joves i adults que volen aprendre i conèixer la realitat del col·lectiu.

 

Halberstam, Jack Trans*: una guía rápida y peculiar de la variabilidad de género

 

Trans*: una guía rápida y peculiar de la variabilidad de género

Halberstam, Jack
Barcelona: Egales, 2018 (30.055.3 Hal)
CONSULTA EL LLIBRE ◉

Una guia per saber de què parlem quan diem “trans*” i tots els horitzons que l’asterisc obre; per repassar i veure el lloc que tenen les persones i els discursos que envolten al col·lectiu a l’actualitat i com pensar allò trans* ens ajuda a qüestionar les nocions del gènere.

 

Llop, Mar C. Construccions identitàries = Construcciones identitarias: Work in progress

 

Construccions identitàries

Llop, Mar C.
Barcelona: Pol·len edicions and Bellaterra, 2017 (30.055.3 Llo)
CONSULTA EL LLIBRE ◉

La fotògrafa catalana i activista trans Mar Llop ens convida a conèixer diverses persones trans a través de l’objectiu de la seva càmera. En un llibre on també s’expliquen conceptes, els protagonistes són les persones trans i els seus relats de vida. Un llibre per fer caure qualsevol noció preconcebuda que puguem tenir sobre com són les persones de gènere dissident.

 

Missé i Sánchez, Miquel A la conquista del cuerpo equivocado

 

A la conquista del cuerpo equivocado

Missé i Sánchez, Miquel
Barcelona: Egales, 2018 (30.055.3 Mis)
CONSULTA EL LLIBRE ◉

Qui no ha sentit el tòpic de que les persones trans són aquelles que van néixer en un cos equivocat? Però, i si el que està equivocat no és el cos sinó el discurs que ens han ensenyat i que empeny a les persones trans a voler canviar-lo? El sociòleg i activista Miquel Missé es planteja aquesta pregunta i moltes altres en un llibre que ens impulsa a pensar la qüestió trans de formes noves.

 

Si voleu tenir l’oportunitat de parlar amb l’autor i compartir amb ell els vostres dubtes i impressions, tindreu l’oportunitat el proper dissabte 27 d’abril a les 12h la Biblioteca Nou Barris (aquí teniu més informació).

 

(Editores) Pol Galofre y Miquel Missé Políticas trans: una antología de textos desde los estudios trans norteamericanos

 

Políticas trans: una antología de textos desde los estudios trans norteamericanos

(Editores) Pol Galofre y Miquel Missé
Barcelona: Egales, 2015 (30.055.3 Pol)
CONSULTA EL LLIBRE ◉

En aquest recull d’articles dels Estudis Trans americans, trobarem diferents reflexions i punts de partida que són imprescindibles per comprendre com s’ha articulat el moviment polític des del col·lectiu trans. Amb autores com Susan Stryker, Sandy Stone, Kate Bornstein o Leslie Feinberg, entre d’altres pioneres.

 

Stryker, Susan Historia de lo trans: las raíces de la revolución de hoy

 

Historia de lo trans: las raíces de la revolución de hoy

Stryker, Susan
Madrid: Continta Me Tienes, 2017 (30.055.3 Str)
CONSULTA EL LLIBRE ◉

La historiadora trans Susan Stryker fa un repàs històric dels moments claus i els protagonistes que, en l’àmbit americà, han construït el moviment trans i els seus discursos sobre el gènere, en relació a les lluites del col·lectiu LGTBI i del feminisme, fins a l’actualitat. Amb un pròleg de Lucas Platero que ens ajuda a situar-lo en relació a la història del moviment en el nostre àmbit estatal.

 

Durant el cap de setmana, se celebrarà el Dia de la Visibilitat Trans amb diversos actes a la ciutat de Barcelona. Biblioteques de Barcelona participarà a l’acte “Mirades Trans” que organitza Cultura Trans el dissabte 30 a les 12h al Centre LGTBI de Barcelona. Una taula rodona – vermut amb diversos activistes trans que explicaran els seus projectes de visibilització del col·lectiu.
 

cartell-mirades-trans
 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.