Selecció infantil i juvenil pel dia Internacional de l’Orgull LGTBI

Mi Primer amor Mozetic, Brane

El 28 de juny és el dia Internacional de l’Orgull Lesbià, Gai, Trans, Bisexual i Intersexual. Fa més de 40 anys que aquest dia es celebra arreu del món. A Barcelona va tenir lloc una de les primeres manifestacions de l’Orgull per reclamar drets per al col·lectiu l’any 1977, seguint l’exemple de les pioneres que van sortir al carrer a Nova York per primer cop. Des dels anys setanta, el col·lectiu LGTBI ha aconseguit millores en la legislació i una major acceptació social. Tot i això, encara queda molta feina per fer perquè que totes les persones que formen part d’aquest gran ventall de diversitat afectiva i de gènere siguin plenament acceptades i respectades per la resta de la societat. Des de les Biblioteques de Barcelona tenim present la importància de la cultura per difondre els valors de respecte a la diversitat i que, des dels nostres equipaments, tenim la possibilitat de contribuir a millorar aspectes socials. Per tot això, treballem cada dia per contribuir a millorar la cohesió d’aquesta societat tan diversa i rica a través de les nostres col·leccions, recomanacions i activitats.

Per tal de sumar-nos a la festa de l’Orgull LGTBI, hem preparat un article on reunim recomanacions infantils i juvenils de novetats, guies de lectura i alguns articles relacionats amb el tema que creiem que us poden interessar.

 

Si en voleu llegir més, els trobareu tots a la categoria LGTBI del bloc.

 

Infantil

 

Benito y su carrito Gaudes, Belén

Benito y su carrito

Gaudes, Belén
Madrid: Cuatro Tuercas, 2017

El tío Paco anda muy preocupado.
Hay algo que le ha desconcertado.
Su sobrino, el pequeño Benito,
quiere comprarse un carrito.
¡Qué locura, qué alboroto!
¿Por qué no preferirá una moto?

(Orlando)

Teresa no quiere ser princesa Gaudes, Belén

Teresa no quiere ser princesa

Gaudes, Belén
Madrid: Cuatro Tuercas, 2017

Teresa no quiere ser princesa,
ni dulce, ni sumisa, ni con labios de fresa.
Ella prefiere en los charcos saltar.
¡Las “cosas de niñas” se han de acabar!
¡Ni siempre de rosa! ¡Ni siempre esperando!
¿Acaso no ves que el cuento está cambiando?

(Orlando)

 

Yo soy Mia García, Nerea

Yo soy Mia

García, Nerea
Barcelona : Bellaterra, cop. 2016

La història de la Mia és la història real d’una noia que se sent noia en un cos amb òrgans reproductors masculins. Mia se sent i és una noia, i això sempre ho ha tingut molt clar, i només vol expressar-lo i explicar-lo al món. L’objectiu d’aquest llibre és ajudar a fer visible la diversitat sexual i el seu enteniment, perquè la idea de gènere és multiforme. (Valle-Inclán)

Ni guau ni miau Lacasa, Blanca

Ni guau ni miau

Lacasa, Blanca
Madrid : NubeOcho, cop. 2017

És la història de Fabio, un gosset que no fa res que fa la resta de gossos: no borda, no es mor per anar buscar tot allò que li llencen, etc. La seva família s’esforça perquè aprengui a fer totes les coses que fan els gossos, però a ell no li interessa en absolut. Així, una nit s’adonen que Fabio abandona cada nit casa seva per anar a trobar-se amb altres gats, amb els que sí que fa coses de gats: miola, es puja a les teulades, etc. Un llibre que parla de la diversitat i la seva acceptació d’una manera original i divertida. (Valle-Inclán)

 

Mi Primer amor Mozetic, Brane

Mi Primer amor

Mozetic, Brane

Una història d’amor i d’amistat entre dos nens que comparteixen barri i jocs. Un amor i una amistat que sorgeixen sense voler, i que no podran oblidar mai, encara que el seu voltant s’encarregui d’impedir-lo. (Valle-Inclán)

Aventuras de Tulipán: el hada de los deseos de cumpleaños Bergman, S. Bear

Aventuras de Tulipán: el hada de los deseos de cumpleaños

Bergman, S. Bear
Barcelona: Bellaterra, DL 2016

Saps per què ens pensem un desig abans de bufar les espelmes del pastís d’aniversari? Perquè una fada els llegeix tots, siguin graciosos o seriosos, tristos o meravellosos. Aquest any el Gabriel ha fet nou anys i ha demanat un desig que la fada dels desitjos no havia sentit mai: ser una noia. (Orlando)

 

El Día de todo al revés Bergman, S. Bear

El Día de todo al revés

Bergman, S. Bear
Barcelona: Bellaterra, cop. 2015

Cada any, durant un dia a ARREIT tot està a l’inrevés. Tot. Llavors, per què l’Andrea no es va tornar noi en el dia que tot estava a l’inrevés? I per què es va tornar noi el dia de després? (Orlando)

¿Es de chica o de chico? Bergman, S. Bear

¿Es de chica o de chico?

Bergman, S. Bear
Barcelona: Bellaterra, DL 2016

Aquestes noies i nois estan cansats que els diguin que hi ha coses que són de noies i altres només de nois. Fixa’t en com barregen i combinen les coses que els agraden per fer allò que els ve més de gust. (Orlando)

 

Me llamo Pecas Díaz Reguera, Raquel

Me llamo Pecas

Díaz Reguera, Raquel
Madrid: NubeOcho, 2018

El protagonista d’aquesta història es demana per què hi ha jocs per a nens i altres per a nenes. I talls de cabell, colors, roba i… fins i tot contes que són per a nens i altres per a nenes! Trobarà una resposta? (Orlando)

El meu pare es pensa que soc un noi Labelle, Sophie

El meu pare es pensa que soc un noi

Labelle, Sophie
Barcelona: Bellaterra, 2018

El pare de l’Alexandra no l’escolta quan ella li diu que li agraden els bitxos, el gos Ninja i tota mena de llibres. El pare de l’Alexandra es pensa que ella és un nen. A vegades, les persones grans s’equivoquen. (Orlando)

 

Dies llunàtics Pavón, Mar

Dies llunàtics

Pavón, Mar
Barcelona: Bellaterra, 2018

No totes les abraçades són iguals, com tampoc no ho és el temps que ens ha tocat viure als uns i als altres. En aquest cas, el protagonista ens explica com, sent encara un nen, va fer un pas al front convençut que era el més honest que podia fer envers si mateix i envers els que l’envoltaven.

La peluca de Luca: un cuento para valientes

Luca és un nen especial, amb només 4 anys es va enfrontar a superherois i princeses per defensar la seva perruca blava . Qui decideix què és femení i què és masculí? Per què consentim que hi hagi actituds impròpies de nenes o de nens? (Orlando)

 

Juvenil

 

El Blues del Hada Azul Campanella, Galileo

El Blues del Hada Azul

Campanella, Galileo
Madrid: Stonewall, 2012

Una novel·la juvenil que és també un conte de fades per adults, on alguns personatges dels contes clàssics es reinventen per parlar-nos de la cerca d’identitat com a gest heroic. Sabies que la Fada Blava va néixer noi? que la bella dorment és addicta als somnífers, que Geppetto pateix depressió, que Hansel i Gretel pateixen un seriós trastorn alimentari i que la Ventafocs és una immigrant il·legal? (Orlando)

Quim, Quima Capmany, Maria Aurèlia

Quim, Quima

Capmany, Maria Aurèlia
Barcelona: Males Herbes, 2018

Quim/Quima arriba a la Barcelona de l’any 1000 per encetar els seus estudis. A partir d’aleshores viurà diferents períodes de la història catalana, tot canviant de condició sexual. Acompanya Jaume I en la conquesta de les Balears com a cavaller, és l’amant d’un bandoler del segle xv, participa en la defensa de la ciutat el 1714, s’exilia a Amèrica com a colona i exerceix de fotògraf a la Barcelona dels anys trenta. (Orlando)

 

Cada día Levithan, David

Cada día

Levithan, David
Barcelona : Molino, 2012

Reedició d’aquest any d’una novel·la del 2012, aprofitant que s’ha adaptat aquesta novel·la al cinema i aquest títol estava descatalogat. Cada dia ens explica la història d’A, un ésser que ocupa un cos durant un dia i mai repeteix de cos. Un dia ocupa el cos d’un noi que té una xicota de la qual A s’enamora. Hauran de viure un amor en el qual A pot ocupar indistintament el cos d’un noi o una noia i mai s’ha enamorat. Es considera que aquest títol és una novel·la LGBT en la qual ens dóna un missatge que en l’amor el gènere no té importància. (Neville Longbottom)

Chico conoce a Chico Levithan, David

Chico conoce a Chico

Levithan, David
Madrid : Nocturna, 2018

Clàssic de la literatura juvenil nord-americana LGBT publicada originalment l’any 2003 que s’ha traduït l’abril de 2018. Ja en la seva concepció va ser innovadora de veure l’homosexualitat d’una manera positiva i que intenta integrar-ho a la societat. El protagonista Paul sap que és gai des que va a la guarderia i forma ja part d’ell. Ara en l’adolescència s’emmarca amb la relació amb els seus amics, el seu ex nòvio que l’ignora i un nou noi que ha conegut en una llibreria que el farà enamorar-se de nou. Encara que és un llibre senzill, té una prosa que enganxa i és àgil de llegir. Malgrat que no arriba a la perfecció del llibre Dos chicos besándose. Una petita joia. (Neville Longbottom)

 

Al final mueren los dos Silvera, Adam

Al final mueren los dos

Silvera, Adam
Barcelona : Puck, 2018

La nova novel·la de l’autor de Recuerda aquella vez, ens situa a un present alternatiu on una empresa truca a les persones el dia en què moriran. Els protagonistes són dos nois que s’aniran coneixent i es faran amics, i, potser alguna cosa més. L’autor sap plantejar una premissa original i el resultat acaba de ser molt satisfactori. No seria d’estranyar que s’adaptés aquesta novel·la a l’antologia de televisió Black Mirror. (Neville Longbottom)

a Estrella de mis noches Lightwood, Mike

La Estrella de mis noches

Lightwood, Mike
Barcelona : Plataforma, 2018

Aquesta novel·la forma part de l’univers literari de Mike Lightwood, booktuber i traductor que forma part de les obres: El fuego en el que ardo i El hielo en las venes. Els protagonistes de La estrella de mis noches són Pablo i Guille que ja apareixien en les anteriors novel·les i els protagonistes de les anteriors obres aquí són personatges secundaris. Amb l’estil característic de l’autor vol mostrar l’èxit de les segones oportunitats i evitar les relacions tòxiques i lluitar l’homofòbia. (Neville Longbottom)

 

Còmic

 

Piruetas Walden, Tillie

Piruetas

Walden, Tillie
Barcelona : La Cúpula, cop. 2017

Ser adolescent no és gens fàcil: la Tilli Walden, protagonista i autora del còmic Piruetas, ho sap prou bé. Durant una dècada, va fer servir el patinatge artístic com a via d’escapament d’una realitat que la superava. La disciplina i l’esforç de les competicions estatals es van convertir en la seva raó d’existir, però la vida li guardava una sorpresa: l’amor d’una companya de l’institut. Serà capaç de deixar de ser qui havia estat i abraçar una nova identitat? Prepareu-vos per a descobrir una veu fresca i única en aquesta premiada òpera prima. (Harley Quinn)

SELECCIÓ INFANTIL I JUVENIL PEL DIA INTERNACIONAL DE L’ORGULL LGTBI

 

Biblioteques amb centre d’interès LGTBIQ+:

Biblioteca Bonnemaison
Biblioteca Sagrada Família- Josep M. Ainaud de Lasarte
Biblioteca Nou Barris (disposa d’un fons especial en Identitats Trans i gènere)

 

2 Comments

  1. la biblioteca és un espai ideal per a compartir la diversitat .. moltes gràcies per a donar el vostre suport a la visibilitat

  2. Me parece genial que hayan todos estos libros para que l@s niñ@s sepan las diferentes formas de amor que existen,y que asi puedan crecer viendo,sabiendo y aceptando todo lo LGTB.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.