Inception - Hans Zimmer

Inception - Hans ZimmerZimmer, Hans. Inception: music from the motion picture. Burbank: Reprise, 2010

Aprofitant l’estrena aquest passat estiu de la darrera aventura de Batman, El caballero oscuro: la leyenda renace (Christopher Nolan, 2012), es recordarà la banda sonora d’Origen (Christopher Nolan, 2010). La pel·lícula protagonitzada per Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Joseph Gordon-Lewit i Marion Cotillard entre altres.

L’argument de la pel·lícula és el següent: Dom Cobb és un expert en el robatori d’idees i secrets d’altres persones a través dels somnis. Per culpa d’un malentès és acusat d’assassinat i no pot tornar als Estats Units per veure els seus fills. Tot canvia quan un empresari li ofereix una feina complicada que no pot refusar i que li ajudarà a tornar a casa seva.

Per compondre la banda sonora, Christopher Nolan va triar un dels seus compositors habituals, l’alemany Hans Zimmer (Frankfurt, 1957), un músic que és capaç de realitzar bandes sonores amb melodies sorgides de sintetitzadors com d’orquestres simfòniques. El compositor és molt hàbil en compondre per a pel·lícules d’acció, però la banda sonora que li va començar a donar prestigi internacional va ser Rain man (Barry Levison, 1988) amb la qual va rebre la seva primera nominació als Òscar, premi que va obtenir amb El rei lleó (Roger Allers; Rob Minkoff ,1994). El seu prestigi i la seva fama va anar augmentant al llarg de la dècada dels 90, destacant les bandes sonores de Marea roja (Tony Scott, 1995), Mejor… Imposible (James L. Brooks, 1997) i El príncipe de Egipto (Brenda Chapman, Steve Hickner, Simon Wells, 1998) que va significar el seu retorn al cinema d’animació. No es pot oblidar la pel·lícula que està considerada la seva obra mestra, La Delgada línea roja (Terrence Malick, 1998). Ja entrant al nou mil·leni caldria destacar les bandes sonores de Gladiator (Ridley Scott, 2000) i El codi Da Vinci (Ron Howard, 2006).

Les primeres col·laboracions entre el director i el compositor van ser Batman begins (Christopher Nolan, 2005) i El caballero oscuro (Christopher Nolan, 2008), unes bandes sonores coescrites amb el compositor James Newton-Howard.

Hans Zimmer

Hans Zimmer va ser fidel al seu estil i va compondre una música a cavall entre l’orquestra simfònica i el sintetitzador. Es troba a faltar un tema principal que uneixi tot el conjunt, però sí que destaca un leitmotiv que descriu unes escenes determinades del món oníric.

Dream Within a Dream by Hans Zimmer on Grooveshark

S’ha de destacar un bon ús de la percussió que és un tret característic de l’estil d’aquest compositor. Vull esmentar l’ús de la cançó d’Edith Piaf, Je Ne Regrette Rien com a detonant d’anar des del món oníric al real. Es pot comprovar en el tema musical Waiting for a train en que apareix algunes notes de la cançó.

Gràcies a aquesta banda sonora Hans Zimmer va rebre una nominació als Òscar. Actualment, el seu nom està lligat a la saga cinematogràfica de Piratas del Caribe i també de Sherlock Holmes.

Podeu gaudir del fragment musical Waiting for a train.

Waiting For A Train by Hans Zimmer on Grooveshark

 

3 Comments

  1. Hans Zimmer és un compositor que m’agrada. Una de les meves favorites és Millor… impossible. Amb un tema inicial molt alegre.

  2. A mi em va semblar una pel·lícula fascinant i hipnòtica, i la música hi contribueix amb molta potència. Imprescindible!

  3. Cristopher Nolan és sempre una aposta segura, no hi ha, de moment, cap pel·lícula dirigida per ell que no hagi gaudit.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.