Ara fa 50 anys, Josep Carner va morir a Brussel·les, ciutat on va viure els últims vint-i-cinc anys de la seva vida.
La seva poesia és un dels màxims exponents del Noucentisme literari català. Carner va començar a publicar molt jove, i ràpidament es convertí en una figura popular i admirada pels seus contemporanis, que l’anomenaren el Príncep dels poetes.
L’any 1921, i amb 37 anys, Carner va marxar de Catalunya per iniciar la seva carrera consular que el portarà a viure a diferents indrets del món. Quan al 1936 va començar la Guerra Civil restà fidel a la República, i d’aquesta manera es va veure abocat a l’exili, ara, forçat. Va viure a Mèxic com a exiliat, i finalitzada la Segona Guerra Mundial va marxar cap a Brussel·les, des d’on va participar en nombroses empreses culturals i polítiques i on va viure fins a la seva mort.
Aquest allunyament no l’impedí de continuar escrivint i publicant. Inicià una tasca de selecció i revisió profunda de la seva obra que va culminar amb la publicació de Poesies (Barcelona, 1957), el primer volum de la seva obra completa que no tindria continuïtat. Més de 20.000 versos distribuïts en 13 seccions, el seu llegat literari.
El reconeixement de Carner com a poeta no pot fer oblidar la variada i ampla producció literària en altres gèneres: tres dècades d’articulista a La veu de Catalunya, nombroses i variades traduccions, narrativa per a infants, teatre, prosa, crítica literària…
Des de la biblioteca us oferim una bibliografia seleccionada d’alguns dels seu llibres i traduccions, així com alguns treballs d’estudiosos de la seva obra.
I també, seguint el recorregut vital que en va traçar Jaume Coll, editor i marmessor de Carner, a l’article Els llocs de Carner a Brussel·les us mostrem els sis domicilis que la parella va compartir a la ciutat i les obres que Carner hi va escriure o concebre.
POESIA
NARRATIVA
NARRATIVA INFANTIL
TRADUCCIONS
ESTUDIS I ALTRES
LA BRUSSEL·LES DE CARNER
DOMICILIS /OBRES
SHARBEEK
1 – Avenue des Cerisiers, 14 a.
a. Tres diumenges (París, 1946)
2 – Boulevard Auguste Reyers, 155
b. Paliers (Brussel.les, 1950)
c. Llunyania (Santiago de Xile, 1952)
d. Arbres (Barcelona, 1953)
IXELLES
3 – Rue Souveraine, 99
e. Poesia (Barcelona, 1957)
SAINT GILLES
4 – Chaussé de Charleroi, 70
f. Lligam (Brussel.les, 1961)
UCCLE
5 – Avenue Bel-Aire, 32
g. Museu zoològic (Barcelona, 1963)
h. Bestiari (Barcelona, 1964)
i. El tomb de l’any (Barcelona, 1966)
6 – Rue Lincoln, 64