Altarriba, Antonio i Kim. El Arte de volar. Alicante: Edicions de Ponent, 2009.
Perdoneu l’apropiació indeguda del títol de l’interessant novel·la d’Isaac Rosa per desmuntar un tòpic que s’ha creat al voltant del premiat àlbum de Kim i Antonio Altarriba. El arte de volar, si bé dedica unes bones pàgines a la vivència del protagonista a la Guerra Civil Espanyola, és molt més que una història sobre aquest període històric que encara genera tantes i tantes pàgines d’anàlisi històric i ficció de tot tipus. Per alguna cosa serà…
Aquesta història és bàsicament un exercici d’introspecció familiar d’Antonio Altarriba, que ens descriu la vida del seu pare, iniciant-la amb el suïcidi del mateix als 90 anys. Una història que comença a un poble de Saragossa que podria ser qualsevol poble de l’endarrerida Espanya de principis de segle XX, que passa per la II República i la Guerra Civil, l’exili i la postguerra i arriba fins els nostres dies. Però els fets històrics serveixen als autors com a escenari per desenvolupar el que realment els importa de debò: explicar-nos la difícil trajectòria humana d’Antonio, una vida de derrota (fins i tot en els moments vitals de triomf) i d’humiliació rebuda per ser un vençut.
No voldria caure en grandiloqüències, però el guió es senzillament espectacular, humà, dur, entendridor, realista, i sobretot proper: aquest Antonio podria ser el pare o l’avi de qualsevol de nosaltres. I Kim, lluny ja del seu Martínez el Facha (sense oblidar-lo però!) posa al servei del relat uns dibuixos en blanc i negre que són el vehicle perfecte, obra d’una ma experimentada després de molts anys d’historietes.
Tot i que ho promès, veig que al final utilitzaré alguna ampul·lositat. El llibre s’ho mereix. Sobre aquest còmic que ha rebut premis i més premis, que molts crítics l’han etiquetat sense problemes d’obra magistral i que fins i tot se l’ha comparat amb el Maus d’Art Spiegelman, jo afegiria que la seva lectura m’ha donat els millors moments que recordo darrerament amb un llibre a les mans. I destacaria pel seu aspecte tragicòmic, dos que em van emocionar especialment: l’anècdota de les espardenyes de Durruti i el sensacional darrer capítol que descriu la vida del protagonista a una residència de gent gran.
Absolutament recomanable per tot aquell que vol apropar-se al còmic i també pel lector experimentant.
Si, ho sento…una obra mestra!
11 Comments
Absolutament d’acord amb tot el que dius. La lectura d’aquest còmic et deixa una empremta inesborrable.
Si, Jane… Inesborrable és l’adjectiu que defineix millor aquest còmic. Hem de fer córrer la veu…
És la història d’una vida. Emocionen molt els darrers anys, després de tantes aventures i desventures… Ai, la vida!!!!
Quina raó tens, Claire. El darrer capítol a mi em va semblar espectacular. La vida a la residència, les relacions amb els companys, em va posar la pell de gallina…
Ostras!
Pel que dieu no me’l puc perdre… llibres que deixen empremta no n’hi ha gaires.
Gràcies per la recomanació Nestor.
Ja saps, Siouxie… O el busques a una Biblioteca o li demanes a algú a prop teu…
🙂
Libro de fracasos, lucha y utopía. Como describe su guionista Antonio Altarriba, una joya sin lugar a dudas.
Me’l va regalar el meu germà fa un parell d’anys i mai li estaré prou agraïda… És una història molt senzilla i molt poètica alhora. Recomanable
En Kim és un dibuixant captivador pel seu estil dur i detallista, sense pretensions però alhora gran, molt gran, per coses com ara una manera de fer artesana, professional, i amb uns personatges la mar d’expressius…
El guió? Fa por, mira, em sap greu per les històries tan desgraciades que ha tocat viure a tanta gent.
Que el Senyor tingui pietat de tots nosaltres, perquè mira…
Buena pelicula, Remando al Viento