///

La Ventafocs, el destí en una sabata

inuts de lectura

Ventafocs - Charles Perrault

Perrault, Charles
La Ventafocs

Barcelona: Barcanova, 1984

Ara que La Ventafocs llueix de nou a la pantalla gran gràcies a l’adaptació de Kenneth Brannagh, hem volgut recuperar aquest clàssic presentant-vos una joia: el conte il·lustrat per Roberto Innocenti, en el qual l’autor s’inspirà en els bojos anys 20 i l’ambientació de la ciutat de Londres.

La història de La Ventafocs té els seus orígens a la Xina, tot i que forma part de la cultura popular de molts països. És per això que hi ha centenars de versions arreu del món. A la nostra cultura, les més conegudes són la de Charles Perrault i la dels Germans Grimm.

La narració ens mostra una jove molt bella, a qui se li mor la mare. El pare es torna a casar en segones núpcies i des d’aquest moment la seva filla queda relegada a fer les tasques domèstiques, perdent així l’estatus que li corresponia. Tant la seva madrastra, com les germanastres li imposen el sobrenom de “Ventafocs”, perquè sempre està asseguda a prop de la xemeneia, al costat de la cendra. L’ociositat de les germanastres es contraposa a la bona voluntat, bon caràcter i laboriositat de la Ventafocs.

A la versió d’Innocenti, basada en la de Perrault, se celebren dos balls que organitza el príncep (el segon, amb la voluntat que aquest torni a veure a qui considera una princesa). A la versió dels germans Grimm, en canvi, se celebren tres balls. El primer l’organitza el rei per tal de trobar esposa al seu fill i els altres dos, a petició d’aquest.

Ventafocs - Charles Perrault

En el conte que ens ocupa, dues magnífiques il·lustracions obren i tanquen la història: la primera ens mostra una Ventafocs rentant la roba, emmirallada en l’aigua d’un estany. Aquesta imatge ens avança el desenllaç del relat i contrasta amb la darrera, en la que se’ns presenta un altre personatge clau: la madrastra, a qui veiem asseguda i pensativa. La trobem fumant, envoltada d’ampolles -d’alcohol- buides, i sosté un document a la mà, que si ens fixem, sembla el mateix llibre d’Innocenti obert per la pàgina del casament de la Ventafocs.

Val la pena mirar més d’un cop les il·lustracions i parar-ne atenció, perquè és ple de detalls i metàfores visuals: com la de l’inici de la història, quan se’ns presenta al pare de la Ventafocs: davant la casa es veu passejar un cec i uns nens jugant a la gallineta cega: “és que tothom és cec?” -sembla que ens digui!-.

Ventafocs - Charles Perrault

D’altra banda, els Germans Grimm mostren elements que no apareixen en el conte de Perrault, per exemple: els ocellets són els éssers màgics que ajuden la protagonista, i ho fan sota un avellaner, al costat de la tomba de la seva mare. Veiem doncs com intervenen personatges de la natura, a diferència de la fada padrina que apareix en la narració de Perrault, i que farà ressorgir i brillar a la Ventafocs de la cendra, com si es tractés de l’Au Fènix.

A totes dues versions trobem la bellesa exterior com a metàfora de la bellesa interior, però en el cas de Perrault es fa més evident, ja que al final del conte és més benèvol amb les envejoses germanastres: la Ventafocs, no només les perdona, sinó que a més, les casa amb uns homes adinerats de la Cort.

En ambdós casos veiem el triomf del bé sobre el mal i es restaura la felicitat perduda de la protagonista en casar-se amb el príncep.

Al conte sembla que la laboriositat també té la seva recompensa, així doncs des de l’SDLIJ seguirem treballant per presentar-vos noves guies de lectura, de moment, us mostrem aquesta:

SDLIJ

Qui ha dit que les biblioteques són avorrides? Si voleu viure aventures sense fi, viatjar per paisatges remots i posar-vos a la pell de personatges ben diversos, només cal que us deixeu portar per alguns dels llibres que es recomanen al Bibarnabloc.
SDLIJ (Servei de Documentació en Literatura Infantil i Juvenil) em trobareu a la Biblioteca Xavier Benguerel.

2 Comments

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anterior història

Música al GREC Festival 2015 de l’1 al 31 de juliol

Següent història

Incitare, Volto!

Últimas de Blog