Elemental, estimat homo sapiens!

Arsuaga Ferreras, Juan Luis. Elemental, queridos humanos: Vida y andanzas del ingenioso planeta Tierra. Madrid: Temas de Hoy, 2010.

Que passaria si fiquéssim dintre d’un mateix sac a un paleontòleg, a una historiadora i a un humorista gràfic? Que no tenen res a veure? Doncs el resultat d’aquest original experiment és aquest llibre i si tens curiositat per saber quin ha sigut el resultat, continua llegint…

Comencem per dir que el planeta on vivim anomenat terra (encara que, personalment, prefereixo anomenar-la Gaia, segons la hipòtesi formulada per James Lovelock  i que també la trobareu ben explicada aquí) té molts anys d’història acumulats a l’esquena, i una petita part està dedicada a nosaltres, la humanitat, i som el personatge principal d’aquest espectacle anomenat vida… o això és el que nosaltres volem creure.

Es poden omplir pàgines senceres intentant explicar teories científiques sobre com va aparèixer la vida,  les diferents teories que hi ha sobre la seva evolució (o la seva creació, cadascú pot creure el que vulgui),  els canvis en els hàbits alimentaris, història, biologia, ecologia…. els termes poden ser, si no esteu acostumats a aquests àmbits, com una experiència densa i somnolenta.

Però aquest no és el cas afortunadament, perquè aquest llibre és un exemple clar que la ciència pot ser divertida i es pot passar una bona estona aprenent la nostra pròpia història.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=smrdCwHH5ZI[/youtube]

Acompanyats per Juan Luis Arsuaga (inevitablement el seu nom estarà per sempre lligat a Atapuerca) i amb la col·laboració de Milagros Algaba, fan un recorregut apassionant i molt ben explicat sobre la història de Gaia, des del seus inicis fins a l’actualitat, i sobre l’empremta que la humanitat a deixat en ella.  A més a més, ens conviden a reflexionar el paper que juga l’ésser humà no només en el present en el que vivim, la nostra societat actual,  si no també en el futur i en el llegat que volem deixar als nostres fills.

Per últim i  per acabar d’arrodonir tot això, en aquest viatge també comptem amb el gran Forges, que il·lustra amb els seus dibuixos i el seu bon humor tota aquesta explicació, i que ens acompanya durant tota la lectura d’aquest llibre, amb el que el somriure està del tot garantit. Això sí, somriure que també convida a pensar…

Si voleu passar una molt bona estona, no deixeu passar l’ocasió per a donar un cop d’ull a aquest llibre: l’aprenentatge barrejat amb la diversió no té preu!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pkg0SBxnXok[/youtube]

2 Comments

  1. No deixa indiferent, és un divertit i entretingut llibre que l’has de continuar llegint fins el final. Entretingut i curiós.

  2. Ja ha passat ben bé un any d’aquesta recomanació, però fins aquest moment no l’havia pogut llegir. Molt interessant, a la vegada que amb l’humor de Forges es fa imprescindible com a llibre de difusió científica, amb dades molt interessants sobre els humans, la seva evolució i el seu futur a la terra. M’ha agradat molt per tractar-se d’un llibre directe i assequible per a tothom interessat en el tema. I té una lectura fàcil. Em quedo amb la genial frase de Forges que acomiada el llibre:
    – Algún día, hijo mio, sino lo cuidamos, todo esto será suyo.
    – ¿De quién papá?
    – De la nada, hijo, de la nada…

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.