En els últims anys, la societat en general ha fet un gran esforç per inspirar i promoure la participació de les dones i les nenes a la ciència. No obstant això, les dones continuen trobant obstacles per desenvolupar-se en el camp de la ciència. La bretxa de gènere en els sectors de la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques persisteix des de fa anys a tot el món. Tot i que la participació de les dones en les carreres de grau superior ha augmentat enormement, aquestes encara es troben insuficientment representades en aquests camps.
En l’actualitat, menys del 30 per cent dels investigadors arreu del món són dones. Els prejudicis i els estereotips de gènere continuen mantenint a nenes i dones allunyades dels sectors relacionats amb la ciència, amb la consegüent pèrdua de potencial humà en la investigació i, per extensió, de la millora de les condicions de vida humana que te com a objectiu la investigació científica.
A més, aquesta discriminació, que no totes les dones pateixen per igual depenen de factors diverses com la classe, la raça, la cultura o el lloc de naixement suposa un impediment pel desenvolupament personal i individual de totes elles, que veuen com els seus somnis i les seves esperances de vida queden per darrere de les de els seus companys masculins.
Es per intentar visibilitat aquesta situació que l’Assemblea General de les Nacions Unides va decidir proclamar l’11 de febrer com el Dia Internacional de les Dones i les Nenes a la Ciència, per tal d’aconseguir l’accés i la participació plena i equitativa en la ciència, la igualtat de gènere i l’empoderament de les dones i les nenes.
Des de la Biblioteca Horta-Can Mariner volem retre homenatge tant a les dones famoses que van començar a obrir aquest llarg camí com a altres que encara que no tan conegudes, la feina de les quals és un exemple de lluita i superació. Podreu gaudir d’una exposició d’obres escollides fins al 8 de març, Dia internacional de les Dones. Os avancem una petita mostra de les obres que trobareu exposades.

El universo de cristal
La historia de las mujeres de Harvard que nos acercaron a las estrellas
Capitán Swing, DL 2016Reportera i divulgadora científica nord-americana. Graduada el 1964 a l’Escola Secundària de Ciències del Bronx, va ser reportera de ciència del New York Times. La seva obra ens mostra l’importat -i sovint oblidat- paper que van tenir les dones a l’Observatori de Harvard, i els seus extraordinaris descobriments.

El afán sin limite
Paidos, 2020Considerada per Time com una de les cent persones més influents del món, és una brillant geobióloga, que ha rebut tres premis Fulbright en geobiologia i és a més l’única dona a la qual se li ha atorgat la Medalla per a Joves Investigadors en ciències de la terra, distinció que únicament han obtingut tres científics. El subtítol Cómo hemos llegado al cambio climático y qué hacer a aprtir de ahí es tota una declaració d’intencions d’una obra que segur no deixarà a ningú indiferent.

Las reglas de la salud
Espasa, 2019
Metgessa de família francoespanyola que va ser reconeguda el 2018 per la World Organization of Family Doctors com la millor metge de família del món. La doctora Casado ens ofereix un nou enfocament per cuidar-nos en las diferents etapes de la nostra vida a partir del coneixement del nostre cos i la nostra interacció amb l’entorn i les societats actuals.

El enemigo invisible
Península, 2013Professora de microbiologia mèdica a la Universitat d’Edimburg. Membre de la Royal Society d’Edimburg, de l’Academy of Medical Sciences. Va ser nomenada membre de l’Excelentísima Ordre de l’Imperi Britànic. Encara què en l’últim segle la lluita contra els virus ha vist victòries importants per la humanitat, com la eliminació de la virola, queden batalles amb un pronòstic incert, i cada dia s’afegeixen reptes nous. Crawford obre una porta al públic en general al fascinant i desconegut mon dels virus i intenta donar resposta a la pregunta de si seguiran sent una amenaça per la humanitat.

El cerebro en su laberinto
Next Door, 2020Especialista en pediatria i neuropediatria amb màster en neurociència i biologia del comportament. Pionera de la neuropediatria a Catalunya. Escrita des de l’experiència quotidiana de la autora amb els seus pacients, l’obra es dirigeix a pares, docents o amics i vol servir de suport per a professionals que tenen interès per millorar els coneixements dels seus pacients en el camí al desenvolupament de si mateixos en relació al seu cervell.

Come seguro comiendo de todo
Planeta, 2020
Llicenciada en ciència i tecnologia dels aliments i graduada en nutrició humana i dietètica, reparteix el seu temps entre la docència i nombroses col·laboracions en diversos mitjans. Amena, rigorosa i amb un gran sentit del humor, aquesta experta en seguretat alimentaria ens ensenya que devem fer per alimentar-nos de forma segura.

El rellotger miop
Sidillà, 2014Llicenciada en biologia, ha voltat pel món traslladant tritons, comptant rates tropicals, perseguint llops i esquirols. Actualment viu a Londres, treballant amb genètica de Poblacions. Ens delecta amb una obra sobre l’evolució com mai l’havíem vist.

Introducción a la robòtica
Dextra Editorial, 2017Es va iniciar en la programació i la robòtica de nena, construint el seu primer robot amb 12 anys. Va completar els seus estudis d’enginyeria electrònica industrial i automàtica, dedicant-se a l’ensenyament de robòtica. En aquesta obra ens exposa una metodologia pròpia d’enfoc pràctic i actiu en la qual es combinen conceptes teòrics i diferents projectes i exercicis per a practicar.

Els records glaçats
Olwyn, cop. 2014Documental que narra l’epopeia de Josefina Castellví a l’Antàrtida com a pionera, dona i científica. Doctora en Ciències Biològiques per la Universitat de Barcelona, és oceanògrafa, especialitzada en microbiologia marina. Una història plena d’interrogants sobre el futur de la utopia antàrtica.

Gravity
Warner Bros., cop. 2014Mentre reparen un satèl·lit fora de la seva nau, dos astronautes pateixen un greu accident i queden surant en l’espai. La doctora Ryan Stone, una brillant enginyera que realitza la seva primera missió espacial, protagonitza el film. Cuarón ens ofereix un metàfora sobre la presó social, la solitud i la dependència de les dones que treballen en un mon d’homes, i la lluita per trobar el seu propi espai.
1 Comment
Ja és una realitat que en diversos camps hi ha més dones científiques que no pas homes: informeu-vos de la proporció d’estudiants d’u i altre gènere a la carreera de ciències biomèdiques, per exemple.