Isolda s’esfondra sobre el cadàver de Tristany en un dels passatges més bells de la història de la música. És el famós Liebestod o Mort d’amor, final de l’òpera Tristan und Isolde. És un moment meravellós,… sobretot després de quasi cinc hores d’òpera.
Aquesta és l’òpera amb la que va acabar el passat 28 d’agost l’edició centenària del Festival de Bayreuth. Aquest festival, que es celebra anualment, està dedicat a la representació d’obres de Richard Wagner i va ser ell mateix qui el va crear amb el suport financer de Lluis II de Baviera i ara els seus successors el segueixen dirigint. Les teories de Wagner sobre el “drama musical” demanaven un teatre de característiques especials (de fusta i maó, graderia de tipus grec, acústica perfecta i amb l’orquestra en un fossat sota l’escenari) que es va inaugurar l’any 1876. Des de llavors fins a aquesta edició número 100, cada 25 de juliol la colina verda és el lloc de pelegrinatge dels aficionats wagnerians que esperen (esperem) molts anys per aconseguir les entrades. L’espectacle va més enllà dels límits del teatre i els llargs entreactes omplen els jardins de “privilegiats” passejant amb la seva copeta de xampany a la mà i criticant de vegades als músics, unes altres als cantants i sempre, sempre als directors d’escena. (Només de dir-ho ja m’hi veig!!)

Tristan und Isolde, es va estrenar l’any 1825 amb llibret del propi Wagner, que va prendre com a punt de partida un poema medieval de Gottfried von Strassburg sobre una llegenda d’origen cèltic. És un òpera extraordinària perquè extraordinari és l’amor que ens mostra, amb l’extraordinària música que finalment converteix aquests amors en l’expressió universal de l’amor. Des del preludi, amb el seu innovador i enigmàtic acord inicial que es coneix amb el nom d’Acord de Tristany, fins al Liebestod final, l’acció dramàtica és mínima, l’obra es concentra en els sentiments dels protagonistes, explicats per mitjà de la música. Si heu visitat algun dels grans museus del món, si heu llegit clàssics de la literatura universal. Si heu menjat pernil ibèric del bo… Si heu estimat, si heu patit… ja esteu preparats per escoltar aquesta obra fonamental en la construcció del romanticisme.
El mes de setembre de 2012 el Festival de Bayreuth visitarà el Liceu i una de les tres òperes programades és el “Tristany”. Vindrà a Barcelona l’orquestra, el cor i els solistes del festival. Serà un esdeveniment poc freqüent. Les entrades ja són a la venda. Quedem a l’entrada de Sant Pau?
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MzbjqZ6OGlk[/youtube]