Amb els actes de demà, onze de setembre del 2014, clourà tot un any d’activitats, conferències, debats, exposicions, representacions i d’altres propostes que l’Ajuntament de Barcelona ha organitzat al llarg dels darrers dotze mesos per commemorar el Tricentenari dels fets de l’onze de setembre del 1714.
Des de Biblioteques de Barcelona hem contribuït a la celebració de l’efemèride amb el millor que sabem fer: reunir, ordenar i posar a l’abast dels nostres usuaris tots els documents de la nostra col·lecció que ajuden a descobrir, entendre i aprofundir en aquest moment clau de la història dels catalans. El resultat ha estat la guia de lectura que us presentem aquí mateix.
La guia recull més de 150 documents tant per al públic adult com per als més petits, així com documents electrònics i més d’una dotzena de webs comentades. Pel que fa als continguts, van des dels llibres de ficció als clàssics de la historiografia europea, hispanista i catalana passant, també, pels nombrosos títols de divulgació històrica que s’han publicat recentment. Tot i que aquesta guia té voluntat de ser exhaustiva, la seva data de tancament, el passat mes de juny, ha forçat a deixar fora les novetats d’última hora. De la mateixa manera, la natura del seu abast limita els títols recollits als exemplars disponibles a alguna de les quaranta biblioteques públiques de Barcelona.
Finalment, hem estructurat la guia en cinc capítols, començant pel context de l’Europa dels segles XVII i XVIII fins arribar al setge de Barcelona del 1714. D’aquesta manera, els fets del 1714 es presenten dins el context de la Guerra de Sucessió i de la lluita de dos models polítics, econòmics i socials: l’absolutisme representat per Felip Vè de Borbó, i el parlamentarisme, defensat per les monarquies protoparlamentàries que donaren suport a l’Arxiduc Carles d’Àustria. Els dos últims capítols estan dedicats als orígens de la festa de la diada, a la seva evolució al llarg del temps i a la literatura de ficció inspirada en aquest període de la nostra història.
Esperem que us agradi!
7 Comments
Doncs ja que parlem del 1714 voldria recomanar-vos “Cicatrius de 1714” d’Andreu Martín, espies i el setge de Barcelona tot en un!
Aquesta també la tenim a la guia, sergi i és de les més que més èxit tenen!
Enhorabona per la nova presentació de bibarnabloc , amena i amb interessants propostes.The joy luck club ( el club de la bona estrella ) va ser el primer llibre que em vaig llegir de l’amy Tan , una lectura recomanable amb una lliçó sobre la memòria i la herència cultural de la que sempre es pot aprendre alguna cosa.
no he llegit res de Amy Tan. Meu fet sentir GANES de fer-ho
Vaig anar a la conferència que l’amy tan va donar el passat mes de març a la biblioteca joan fuster i em va encantar escoltar-la parlar de la seva nova novel.la, que encara no he tingut ocasió de llegir. Les seves novel.les anteriors em van agradar molt i estic segura que aquesta no em decepcionarà.
M’ha interessat especialment sobre el tema del tricentenari el llibre dels gravats sobre la guerra de successió d’agustí alcoberro: http://tricentenari.bcn.cat/ca/content/barcelona-1714-els-gravats-de-la-guerra-de-successi%C3%B3-publicacions,
el recomano molt.
Gràcies Marta, esperem que gaudexis amb la lectura!