Jean-Marc Rochette
(Baden-Baden, Alemanya, 1956)

Jean-Marc Rochette és un artista polifacètic natural de Grenoble, ciutat francesa situada a la vall d’Isère, a la conca del Roine i al sud-oest dels Alps. De jove, cursà un any d’Història de l’Art a Grenoble, per més endavant estudiar Belles Arts a Aix-en-Provence.

Gran amant de l’alpinisme, es formà com a guia d’alta muntanya, però una esllavissada de roques que patí el 1976 l’apartà d’aquesta professió. De llavors ençà s’ha dedicat a les arts plàstiques.

Començà a il·lustrar còmics a les publicacions Actuel i Écho des savanes, alhora que dirigí un curt d’animació, La chasse, que fou guardonat. El 1979 publicà amb el guionista Martin Veyron la sèrie El cerdo Edmundo, barreja d’underground i tradició animalista francesa de gran èxit.

El 1982 substituí al dibuixant Alexis per a la sèrie Rompenieves, còmic de culte que, el 2013, va ser adaptat al cinema per Bong Joon-ho, i actualment com a sèrie de televisió a Netflix.

Durant els anys noranta del segle xx s’interessà per la il·lustració de clàssics de la literatura infantil i juvenil, com Pinotxo, En Patufet i El gat amb botes. A finals de la dècada va reprendre la sèrie Rompenieves i el 2000 publicà Napoléon et Bonaparte, que li valgué el premi Alph-Art d’humor al festival d’Angoulême.

Va continuar col·laborant amb els guionistes René Pétillon (amb la sèrie burlesca Louis et Dico) i Martin Veyron (Cour royale).

El 2009 es traslladà a Berlín per aprendre alemany, on es dedicà gairebé en exclusiva a la pintura, exposant en galeries d’Alemanya i França.

Després de rellançar Rompenieves amb Olivier Bocquet, col·laborà amb aquest amb l’àlbum autobiogràfic Ailefroide, que va rebre una superba acollida. El 2016 s’establí primer a París i després a la vall de Véneon, on reprengué l’alpinisme. Rochette, que patia dislèxia, va guanyar confiança i va publicar El llop, fent-se càrrec per primera vegada del guió. Té anunciat un nou còmic, L’última reina, sobre l’últim ós abatut al massís del Vercors.

DOCUMENTS A LES BIBLIOTEQUES DE BARCELONA
El_llop-Rochette_08
Rochette, Jean-Marc
Rompenieves 1
Barcelona: Bang, DL 2006
El_llop-Rochette_09
Rochette, Jean-Marc
Rompenieves 2 - 3
Barcelona: Bang, DL 2007
El_llop-Rochette_10
Rochette, Jean-Marc
integral
Barcelona: Norma Editorial, 2021
El_llop-Rochette_01
ROCHETTE, JEAN-MARC
Sant Cugat del Vallès: Símbol Editors, 2020
El_llop-Rochette_11
ROCHETTE, JEAN-MARC
Barcelona: Planeta DeAgostini, 2008

Guió René Pétillon

El_llop-Rochette_12
Perrault, Charles
Barcelona: Blume, 2005

Il·lustracions de Jean-Marc Rochette

El_llop-Rochette_13
Perrault, Charles
Barcelona: Blume, 2005

Il·lustracions de Jean-Marc Rochette

El_llop-Rochette_14
Collodi, Carlo
Barcelona: Blume, 2006

Il·lustracions de Jean-Marc Rochette

pdf

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.