Un viatge per la gastronomia asiàtica a través del cinema

Des de l’edat d’or que va viure el cinema japonès a mitjans del segle XX fins a l’actual època daurada del cinema sud-coreà, el continent asiàtic no ha deixat de nodrir una cinematografia diversa i heterogènia.

Tot i l’inexorable influx occidental de la globalització, les pel·lícules que es produeixen a l’Àsia mantenen uns components estètics i narratius singulars que impregnen d’originalitat la pantalla. El fons i la forma dels seus films constitueixen un conjunt indissoluble, una fórmula subtil per explicar històries on la quotidianitat esdevé poètica i la realitat sembla fantàstica. Les seves obres ens apropen les cultures autòctones amb tanta precisió que des de les nostres butaques de la sala fosca gairebé som capaços d’ensumar els seus aromes culinaris.

La gastronomia acostuma a estar molt present al cinema asiàtic, ja sigui com a protagonista o de manera accessòria, la qual cosa podrem apreciar al cicle “Mossegades d’Àsia”, que tindrà lloc a les biblioteques de Barcelona del 3 de febrer al 2 de març de 2022. Aquest cicle ens convida a fer un recorregut per la cuina de diferents països a través del cinema, i a conèixer una mica més les seves tradicions gastronòmiques mitjançant seqüències de diferents pel·lícules.

Per anar obrint boca, us presentem aquesta guia que conté alguns dels títols dels quals es parlarà en el cicle i molts altres que –de manera més o menys evident- també mostren els hàbits culinaris asiàtics.

A més, la guia inclou uns quants llibres per aprofundir en el cinema que es realitza a l’Àsia i en algunes de les seves figures més representatives.

Els documents que aquí se suggereixen estan relacionats amb el cicle “Mossegades d’Àsia”, ja sigui per la seva temàtica o per l’origen geogràfic de la seva producció. No s’han inclòs les pel·lícules d’altres cinematografies, també interesantíssimes, del continent asiàtic, la qual cosa ens queda pendent per a una próxima ocasió.

Desitgem que les següents propostes despertin el vostre interès. Bon profit!

COREA DEL SUD

Amb Parásitos, Bong Joon-ho va assolir un èxit sense precedents per al cinema asiàtic, en obtenir els guardons internacionals més importants. L'estil de Hong Sangsoo sovint es compara amb el de l’Eric Rohmer, i Kim Ki Duk ha estat considerat un dels realitzadors més avantguardistes del nostre temps. Aquests cineastes no són els únics exponents del bon moment que viu el cinema sud-coreà. També en destaquen Yeon Sang-ho, Park Chan-wook, Lee Chang Dong, Kim Jee-woon, Na Hong-jin i Kim Seong-hoon, entre d’altres.

Les seves pel·lícules sovint ens ofereixen seqüencies culinàries. En alguns casos, de fet, la gastronomia cobra el màxim protagonisme.  La saludable cuina sud-coreana és pot descobrir a través de les pel·lícules 301/302 (Park Cheol-su, 1995), Le Grand Chef (Jeon Yun-su 2017), Extreme Job (Lee Byeong-heon, 2018) i Little Forest (Yim Soon-rye, 2018).

A les biblioteques de Barcelona trobareu altres films que també ens apropen la gastronomia de Corea del Sud, així com diferents llibres per aprofundir en la cinematografia del país.

Ahora sí, antes no
HONG, SANGSOO
Barcelona: Cameo, 2016
Burning
LEE, CHANG-DONG
Madrid: Vértigo Films, 2018
LA CÁMARA DE CLAIRE
HONG, SANGSOO
Barcelona: Cameo, 2018
sola en la playa de noche
HONG, SANGSOO
Barcelona: Cameo, 2018
LO TUYO Y TU
HONG, SANGSOO
Barcelona: Cameo, 2017
OLDBOY
PARK, CHAN-WOOK
Madrid: Lola Films, 2005
PARÁSITOS
BONG, JOON-HO
Barcelona: Cameo, 2020
UNA NUEVA VIDA
LECOMTE, OUNIE
Barcelona: Cameo, 2013
Flores en el infierno. La edad de oro del cine coreano
CASAS, Quim; CUETO, Roberto; IRIARTE, Cristina
LA EDAD DE ORO DEL CINE COREANO
Madrid: Filmoteca Española, 2021
Cine coreano. Cine se escribe con K
VERA POSECK, Beatriz
CINE SE ESCRIBE CON K
Palma de Mallorca: Plan B Publicaciones, 2021
lee-chang-dong-1
KIM, Young-jin
Seoul: Seoul Selection, 2007
XINA CONTINENTAL, HONG KONG I TAIWAN

El cinema xinés també compta amb cineastes de reconegut prestigi, d’entre els quals destaquen Zhang Yimou, Feng Xiaogang i Chloé Zhao, tot i que la directora de Nomadland ha desenvolupat la major part de la seva carrera als Estats Units.

Edward Yang,  Hou Hsiao-hsien, Tsai Ming-liang i Ang Lee són els grans referents del cinema taiwanès, mentre que Wong Kar-Wai és la màxima figura del setè art a Hong Kong.

Els restaurants xinesos assoleixen el protagonisme a Chongquing Hot Pot (Yang Qing, 2017) i al documental The Biggest Chinese Restaurant in the World (Weijun Chen, 2008). Els millors plats de Hong Kong es cuinen a God of Cookery (Stephen Chow, Lee Lik-Chi, 1996) i a Cook Up a Storm (Raymond Yin, 2017). A Comer, beber, amar (Ang Lee, 1994) podrem conèixer les aventures de la família d'un xef de Taiwan.

Aquí us suggerim unes quantes pel·lícules que també ens mostren els plats i els costums culinaris d'aquests països. No ens hem pogut resistir a incloure El sabor de la sandía, tot i que l'única referencia alimentària que trobem en aquest film és limita a la voluminosa fruita.

THE BANQUET
FENG, Xiaogang
Hong Kong : dts, [2002?]
LA LINTERNA ROJA
ZHANG, Yimou
Madrid: Avalon, 2006
EL BANQUETE DE BODA
LEE, Ang
[S.l.]: Pride, [2008?]
CHUNGKING EXPRESS
WONG, Kar-wai
Barcelona: Cameo, 2005
COMER, BEBER, AMAR
LEE, Ang
Hospitalet de Llobregat: Filmax, 2002
IN THE MOOD FOR LOVE
WONG, Kar-wai
[S.l.] : Araba, 2009
DUMPLINGS
CHAN, Fruit
DESCUBRE LA RECETA DE LA ETERNA JUVENTUD
Barcelona: Manga Films, 2006
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 75
ZHANG, Yuan
Hong Kong : [s.n.], [2004?]
EL SABOR DE LA SANDÍA
TSAI, Ming-liang
Barcelona: Lauren, 2006
UNA VIDA SENCILLA
ANN, Hui
[S.l.]: Isaan, 2014
Cine-chino-Una-breve-mirada-historica
SAZATORNIL, Miguel
BREVE MIRADA HISTÓRICA
Madrid: Imagine, 2012
HISTORIA DEL CINE CHINO
PLANAS PENADÈS, Ricard
Córdoba : Berenice, 2019
La mirada de Gong Li
QI, Fang
Valencia :Asociación Shangrila, 2020
Zhang Yimou
ALCAINE, Rafael
Madrid : JC, 1999
Wong Ka Wai Grietas en el espacio-tiempo
GÓMEZ TARÍIN, Francisco Javier
GRIETAS EN EL ESPACIO-TIEMPO
Tres Cantos: Akaal, 2008
Yang_Taiwan
PENA, Jaime (coord.)
Donostia-San Sebastián : E.P.E. Donostia Kultura, 2008
JAPÓ

El Japó sempre ha estat el motor del cinema asiàtic, i la seva influència s’ha estès més enllà del propi continent.

Steven Spielberg, George Lucas i Quentin Tarantino entre molts i moltes altres cineastes, es declaren admiradors d’Akira Kurosawa, i les pel·lícules de Yasujirō Ozu i de Kenji Mizoguchi han estat una gran font d’inspiració per a creadors i creadores d’arreu del planeta.

La cinematografia del país va adquirir una importància extraordinària als any 50 del segle passat, en generar obres amb una gran evocació poètica que experimentaven amb opcions narratives obertes i menys exposades al desenllaç.

El cinema japonès ha estat un mitjà ben efectiu a l’hora de difondre la cultura nipona, en la qual la gastronomia ocupa un lloc rellevant. Plats i productes com el Ramen Udon, l'Okonomiyaki, la Tempura, el Sushi i el Yakisoba van arribar a les pantalles dels nostres cinemes molt abans que als restaurants dels nostres carrers.

Algunes pel·lícules aprofundeixen de manera especial en la cultura culinària del país, com és el cas de Tampopo (Jūzō Itami, 1985), Udon (Katsuyuki Motohiro, 2006) i de Dead Sushi (Noboru Iguchi, 2012). Nosaltres us proposem alguns títols més que podeu trobar a les biblioteques de la ciutat.

BUENOS DÍAS
OZU, Yasujiro
Barcelona: DeAPlaneta, 2003
LA CALLE DE LA VERGÜENZA
MIZOGUCHI, Kenji
Barcelona : DeAPlaneta, 2004
LA CASA DEL TEJADO ROJO
YAMADA, Yoji
Barcelona: Cameo, 2015
EL COCINERO DE LOS ULTIMOS DESEOS
TAKITA, Yōjirō
Barcelona: A Contracorriente Films, 2020
LA EMPERATRIZ YANG KWEI-FEI
MIZOGUCHI, Kenji
LA EMPERATRIZ YANG KWEI-FEI
Barcelona: DeAPlaneta, 2004
EN ESTE RINCÓN EDL MUNDO
KATABUCHI, Sunao
Barcelona: Selectavisión, 2017
KISEKI
KOREEDA, Hirokazu
Barcelona: Cameo, 2012
MADADAYO
KUROSAWA, Akira
Barcelona: Filmax, 2001
MARAVILLOSA FAMILIA DE TOKIO
YAMADA, Yôji
Barcelona: A Contracorriente, 2017
MI VECINO TOTORO
MIYAZAKI, Hayao
Madrid: Vértigo Films, [2019]
NUESTRA HERMANA PEQUEÑA
KOREEDA, Hirokazu
Barcelona: Cameo, 2016
OTOÑO TARDÍO
OZU, Yasujiro
[S.l.] : DeAPlaneta, 2003
UNA PASTELERÍA EN TOKYO
KAWASE, naomi
Barcelona: Cameo, 2016
EL SABOR DEL SAKE
Barcelona : Filmax, DL 2008
Barcelona: DeAPlaneta, 2003
EL SABOR DEL TÉ VERDE CON ARROZ
Barcelona : Filmax, DL 2008
Barcelona: Filmax, 2008
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 75
KOREEDA, Hirokazu
Barcelona: Cameo, 2009
EL VERANO DE KIKUJIRO
KITANO, Takeshi
Barcelona : Manga, 2001
LA VOZ DE LA MONTAÑA NARUSE
NARUSE, Mikio
Barcelona: Filmax, 2003
Cine japones
DUNCAN, Paul; GALBRAITH, Stuart
Köln: Taschen, 2009
El cine japonés bajo el peso de la tradición
COSTA, Marco da
DE RASHOMON A THE RING
Barcelona: Azul, 2010
Tokyo connection
DIOS, José Ángel de
UNA MIRADA AL CINE JAPONÉS
Madrid: T & B, 2014
Cine japonés
HERRERO HERRERO, Miguel
Alicante: Cinestesia, 2016
Nuevo cine independiente japones
ICHIYAMA, Shozo (ed.)
2000-2015
Donostia-San Sebastián: Festival Internacional de Cine de Donostia-San Sebastián, 2015
El principio del fin
COSTA, Jordi [et al.]
TENDENCIAS Y EFECTIVOS DEL NOVÍSIMO CINE JAPONÉS
Cien años de cine japonés
RICHIE, Donald
Madrid: Jaguar, 2005
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 80
KUROSAWA, Akira
NO LO COMPRENDO, NO LO COMPRENDO
Almería: Confluencias, 2017
Takashi Miike_la provocación que llegó de Oriente
SALA, Ángel; FEZ, Desirée de (Coords.)
LA PROVOCACIÓN QUE LLEGÓ DE ORIENTE
Madrid: Calamar, 2013
Cómo piensan los niños y otros recuerdos de mi vida
MIZAYAKI, Hayao
Almería: Confluencias Editorial, 2020
Kenji Mizoguchi_el héroe sacrílego
HERNÁNDEZ LES, Juan A.
EL HÉROE SACRÍLEGO
Madrid: JC, 2014
La poética de lo cotidiano
OZU, Yasujiro
ESCRITOS SOBRE CINE
Madrid: Gallo Nero, 2017
Yasujiro Ozu_el tiempo y la nada
EXPÓSITO, Andrés [...et al]
EL TIEMPO Y LA NADA
Madrid : JC, 2013
ÍNDIA

El cinema de la Índia va assolir una gran popularitat molt abans de l’eclosió de Bollywood, gràcies a cineastes tan importants com Yash Chopra i Satyajit Ray, director de la inoblidable Trilogia d’Apu. Les directores Deepa Mehta i Mira Nair, entre d’altres, també han contribuït notablement a augmentar el prestigi del cinema indi amb filmografies aclamades pel públic i per la crítica especialitzada.

Al cicle “Mossegades d’Àsia” es parlarà de les pel·lícules Stanley Ka Dabba (Amole Gupte, 2011) i Gulabjaam (2018), així com del curtmetratge d’animació Maacher Jhol (Abhishek Verma, 2017). També es visionaran fragments d’alguns dels films que us proposem a continuació.

Hem inclòs una producció britànica (La joven de las especias) i una nord-americana (Un viaje de diez metros) perquè totes dues atorguen un gran protagonisme a la gastronomia de la Índia.

LA BODA DEL MONZÓN
NAIR, MIRA
[S.l.]: DeAPlaneta, 2003
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90
BHUTIANI, Shubhashish
Madrid: Karma, 2018
LA JOVEN DE LAS ESPECIAS
BERGES, Paul Mayeda
[S.l.]: DeAPlaneta, 2006
THE LUNCHBOX
BATRA, Ritesh
[S.l.]: Vértigo, 2014
UN VIAJE DE DIEZ METROS
HALLSTRÖM, Lasse
Madrid: Tripictures, 2014
La cocina de Bollywood
Mankani, Bulbul
LA COCINA DE BOLLYWOOD
LAS ESTRELLAS DE CINE INDIO NOS OFRECEN SUS RECETAS FAVORITAS
Barcelona: Grijalbo, 2007
LEAD Technologies Inc. V1.01
TORGOVNIK, Jonathan
AN EXPLORATION OF THE MENTION PICTURE INDUSTRY AND ITS CULTURE IN INDIA
London: Phaidon, 2004
Satyajit Ray
ELENA, Alberto
Madrid: Cátedra, 1998
SUD-EST ASIÀTIC

Als darrers anys, Vietnam ens ha brindat més d’una joia cinematogràfica, a Tailàndia s’han realitzat pel·lícules interessantíssimes, i Brillante Mendoza ha posat el cinema filipí en el mapa cinematogràfic internacional.

Algunes de les pel·lícules que deixen constància de l’art culinari del Sud-est asiàtic són Foster Child (Brillante Mendoza, 2007), Auran & her Palate (Edwin, 2018) i Una receta familiar (Eric Khoo, 2018). Afegim unes quantes propostes més, que inclouen Raya y el último dragón, una producció de Disney ambientada a les terres d’Indonèsia.

EL OLOR DE LA PAPAYA VERDE
TRAN, Anh Hung
[S.l.]: Suevia, [1994?]
PLENO VERANO
TRAN, Anh Hung
Barcelona: Manga, 2001
RAYA Y EL ÚLTIMO DRAGÓN
HALL, Don (...et al)
Madrid: The Walt Disney Company Iberia, 2021
UNCLE BONMEE
WEERASETHAKUL, Apichatpong
RECUERDA SUS VIDAS PASADAS
Madrid: Karma, 2011
TRES ESTACIONES
BUI, Tony
Barcelona: Lauren, 2000
Luces de Siam
ELENA, Alberto (ed.)
UNA INTRODUCCIÓN AL CINE TAILANDÉS
Madrid: T&B, 2006
EL MENJAR AL CINEMA
COMIDA Y CINE
BELLUSCIO, Marta
PLACERES HUMANOS
Valencia: La Máscara, 1997
CINE A LA CARTA
GARCÍA ULLDEMOLINS, Helena
CON RECETAS PRÁCTICAS PARA COCINAR DE PELÍCULA
Barcelona: Raima, 2009
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100
VÁZQUEZ SALLÉS, Daniel
UN VIAJE CULINARIO POR EL MUNDO DEL CINE
Barcelona: RBA 2006
ACTIVITATS RELACIONADES A BIBLIOTEQUES:

Podeu consultar les activitats del 3 de febrer al 2 de març de 2022 al web de Biblioteques de Barcelona.

pdf

7 Comments

  1. Molt bon recull: tot un menú degustació al abast de cinèfils i gastrònoms. Us afegiria el cicle que dedica aquest mes la Filmo a Mikio Naruse (l´altre gran cineasta japonès)

  2. Molt interessant estaria molt bé que es pogués fer això amb altres gastronomies ( mexicana,italiana,francesa,griega,etc

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.