Des de l’edat d’or que va viure el cinema japonès a mitjans del segle XX fins a l’actual època daurada del cinema sud-coreà, el continent asiàtic no ha deixat de nodrir una cinematografia diversa i heterogènia.
Tot i l’inexorable influx occidental de la globalització, les pel·lícules que es produeixen a l’Àsia mantenen uns components estètics i narratius singulars que impregnen d’originalitat la pantalla. El fons i la forma dels seus films constitueixen un conjunt indissoluble, una fórmula subtil per explicar històries on la quotidianitat esdevé poètica i la realitat sembla fantàstica. Les seves obres ens apropen les cultures autòctones amb tanta precisió que des de les nostres butaques de la sala fosca gairebé som capaços d’ensumar els seus aromes culinaris.
La gastronomia acostuma a estar molt present al cinema asiàtic, ja sigui com a protagonista o de manera accessòria, la qual cosa podrem apreciar al cicle “Mossegades d’Àsia”, que tindrà lloc a les biblioteques de Barcelona del 3 de febrer al 2 de març de 2022. Aquest cicle ens convida a fer un recorregut per la cuina de diferents països a través del cinema, i a conèixer una mica més les seves tradicions gastronòmiques mitjançant seqüències de diferents pel·lícules.
Per anar obrint boca, us presentem aquesta guia que conté alguns dels títols dels quals es parlarà en el cicle i molts altres que –de manera més o menys evident- també mostren els hàbits culinaris asiàtics.
A més, la guia inclou uns quants llibres per aprofundir en el cinema que es realitza a l’Àsia i en algunes de les seves figures més representatives.
Els documents que aquí se suggereixen estan relacionats amb el cicle “Mossegades d’Àsia”, ja sigui per la seva temàtica o per l’origen geogràfic de la seva producció. No s’han inclòs les pel·lícules d’altres cinematografies, també interesantíssimes, del continent asiàtic, la qual cosa ens queda pendent per a una próxima ocasió.
Desitgem que les següents propostes despertin el vostre interès. Bon profit!
7 Comments
Ben cert: la gastronomia és un dels aspectes que criden l’atenció d’aquestes pel·lícules.
Així és, Sílvia. Durant el cicle “Mossegades d’Àsia” ho podrem constatar.
Molt interesants,he vist varies.
?
Molt bon recull: tot un menú degustació al abast de cinèfils i gastrònoms. Us afegiria el cicle que dedica aquest mes la Filmo a Mikio Naruse (l´altre gran cineasta japonès)
Hola Andrés.
Gràcies per les teves paraules i pel teu suggeriment, tan interessant com pertinent. El cicle de la Filmo fa mooolt bona pinta.
Molt interessant estaria molt bé que es pogués fer això amb altres gastronomies ( mexicana,italiana,francesa,griega,etc
Hola Leticia.
No sabem si es podran fer cicles semblants relacionats amb altres gastronomies. En aquest cas, la implicació de CineAsia ha estat determinant. Però prenem nota per a possibles guies futures 😉