Coincidint amb el final de la 8ena edició de ‘Nosaltres’, la Setmana LGTBI+, que hem celebrat en col·laboració amb el Centre Cívic Sagrada Família, a la Biblioteca Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte hem decidit de dedicar la temàtica del mes d’octubre a l’escriptura de persones del col·lectiu; això és ‘Tinta i ploma’.

Vet aquí una tria de lectures que ajudaran sens dubte a obrir horitzons, trencar prejudicis i estendre l’acceptació.

Endavant, i sigueu, expresseu-vos i estimeu com vulgueu, velocireptors!

stonebutchblues (1)
FEINBERG, Leslie
València: Antipersona, 2021

L’aspecte, identitat i expressió de gènere de Jess Goldberg (una lesbiana butch de classe treballadora del nord dels Estats Units) molesta allà on va, fins al punt de rebre insults i pallisses, ser acomiadada, detinguda i internada a psiquiàtrics. Davant de tot això,  l’amor de la comunitat queer i els sindicats revolucionaris l’ajuden a sobreviure.

dignodeseramado (1)
TAÏA, Abdellah
Madrid: Cabaret Voltaire, 2018

L'Ahmed, un marroquí de quaranta anys que viu a París, escriu a la seva mare per explicar-li que és homosexual i a un antic amor que el va portar a França, canviant-li la vida per sempre. Una novel·la epistolar impactant sobre el colonialisme francès que perdura en el temps, fins i tot en les relacions amoroses.

lasmalas (2)
SOSA VILLADA, Camila
Barcelona: Tusquets, 2020

Sosa Villada ens apropa la història d’un grup de travestis que exerceixen la prostitució al Parque Sarmiento de Córdoba (Argentina) en un ambient urbà totalment hostil, que superen gràcies a la ràbia i a l’alegria de viure i ser en grup. Una història de dolor i dignitat.

lamalacostumbre (2)
PORTERO, Alana S.
Barcelona: Seix Barral, 2023

Narrat en primera persona (tot i no ser una autoficció); Portero hi recorre l’adolescència d’una nena atrapada en un cos que no sap habitar i que intenta trobar el seu camí, dins una família de classe obrera, als anys 80, al barri madrileny de San Blas (devastat per l’heroïna). Una novel·la dura, plena de ràbia, però commovedora i marcada per la sororitat.

sinamoroseman (1)
OSEMAN, Alice
Madrid: Fandom Books, 2021

La Georgia està preocupada perquè mai ha sentit l’amor romàntic com la resta i pateix perquè no se sent “normal”. Però què és realment l’amor? I quina és la forma bona de viure’l?

nohihaviavalencia (2)
CLIMENT, Mercè
València: Sembra Llibres, 2021

A través de la relació epistolar que Jade i Àlex estableixen, Climent ens convida a explorar les identitats i els gèneres amb la ment i el cor ben oberts. I, tot i no haver-se vist mai, estableixen una relació profunda, plena de secrets i confidències, anhels i desitjos, dubtes i pors.

per-qu-ser-feli-quan-podries-ser-normal (1)
WINTERSON, Jeanette
Barcelona: Edicions del Periscopi, 2021

Quan de jove Jeanette Winterson va confessar a la seva mare adoptiva que s'havia enamorat d'una noia, va rebre una resposta que la marcaria per sempre més: "Per què ser feliç, quan podries ser normal?". Una autobiografia dolorosa, però plena de valentia i humor.

teatretrans (1)
ROSICH, Marc
Barcelona: Comanegra / Institut del Teatre, 2020

Un recull d’obres del dramaturg Marc Rosich on es posa el focus en els col·lectius tradicionalment relegats a la invisibilitat (perquè no encaixen en una societat bastida des del privilegi heteronormatiu) per recordar-nos que hi ha altres possibilitats, altres veus per escoltar, altres indrets per explorar.

ser-h-u-ome-a-bellaterra (1)
BERMÚDEZ RAVENTÓS, Ian
Barcelona: Bellaterra, 2015

Una recopilació de poemes escrits des de la infància fins a l'època de la segona adolescència, plens de situacions doloroses, de recerca constant d’espais segurs, d’una identitat, de poder ser qui es vol ser i sentir-se estimat. Un poemari valuós editat quan gairebé no hi havia referents (i menys en poesia) trans.

darrerelespersianes
FRANC, Isabel (guió) / NAVARRO, Rosa (il·lustració) / GIRALT, Maria (idea original)
Breu història de les lesbianes a Barcelona
Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 2024

Un preciós recorregut per la història (invisibilitzada i silenciada) de les lesbianes a Barcelona amb el qual coneixerem referents importantíssimes, les aberracions del Patronato de Protección de la Mujer, els codis comunicatius de la clandestinitat, la resistència durant la dictadura; l’explosió social, cultural, artística i festera de la Transició, i la suposada conquesta de drets, com la llei de matrimoni entre persones del mateix sexe.

quelfindelmundonosencuentre (1)
MARTÍN, Sebas
Barcelona: Ediciones La Cúpula, 2023

Un relat sobre persones senzilles que gestionen els seus sentiments com poden, en una època d’efervescència (la segona República) en què el seu amor no era un delicte, però no estava socialment acceptat, i en un temps en què tot canviaria... a pitjor. Consciència de classe, antifeixisme, queerisme i sensibilitat a flor de pell.

gentdeplomaimarabu
MORALES, Thais / POLLNA, Carme
Geografia LGTB+ de Barcelona
Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 2018

Un magnífic recull històric i geogràfic, molt documentat, que mostra l'empremta que ha deixat el món LGTB+ a la ciutat de Barcelona des de 1900 i les causes per les quals la ciutat s’ha transformat en refugi, capital i referent –segons l’època i les lleis– de persones del col·lectiu.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.