Barcelona gitana - Jacques Leonard

Barcelona gitana - Jacques LeonardLéonard, Jacques. Barcelona gitana, 1954-1974. Barcelona : Ajuntament de Barcelona : Arxiu Fotogràfic de Barcelona; Madrid : La Fábrica, cop. 2011
Las fotos de Léonard, el payo Chac, como le llamaban los calés que le trataban, respiran complicidad. Sus personajes se nos aparecen con naturalidad ante la cámara, como confirmando que quien la maneja es un amigo, casi uno de ellos.

Jesús Ulled, biògraf de Jacques Léonard

Poca cosa puc comentar-vos sobre un llibre farcit d’imatges, més aviat el que cal és obrir-lo i gaudir de cada pàgina. Aquest és el cas de Barcelona gitana, una visió íntima de la comunitat gitana de la Barcelona de mitjans del segle passat.

Montjuïc. 1957
Montjuïc. 1957

Es tracta del catàleg (111 pàgines) de l’exposició que es va exhibir a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona fins el mes passat. Les fotografies que conté capturen moments significatius de la vida a les barraques: casaments, festes, vetlles de difunts… tot i que també recullen instants quotidians des d’una perspectiva íntima i gens artificial.

Casament el Chele i La Lorenza
Casament el Chele i La Lorenza

La publicació també inclou un text biogràfic de Jesús Ulled i un text sobre la producció fotogràfica de Jordi Calafell.

Va ser gràcies als seus fills, Santi i Àlex, que la col·lecció, formada per un total de 18.000 negatius (3.000 dels quals de temàtica gitana) va arribar a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona recuperada de l’oblit.

Jacques Léonard

El fotògraf en qüestió, Jacques Léonard (París, 1909-L´Escala, 1995), va instal·lar-se a Barcelona a principis dels anys 50, després d’enamorar-se de Rosario Amaya, model dels més importants pintors barcelonins. El payo Chac, tal com era conegut entre el poble gitano, va ser un gran aventurer, domador de cavalls de carreres, cineasta i escriptor, però sobre tot, fotògraf. Va col·laborar amb La Vanguardia i la Gaceta Ilustrada, i Francesc Català li va passar els primers contactes.

Rosario Amaya
Rosario Amaya

Léonard va saber retratar un món poc conegut i de difícil accés amb familiaritat i naturalitat. I tot aquest material configura, possiblement, el fons fotogràfic sobre cultura gitana a Barcelona més important del segle XX.

Qui hagi fet tard a l’exposició, pot consolar-se tot mirant el documental Jacques Léonard, el payo Chac, emès per TV3 el juny passat (dirigit pel seu nét Yago Leonard i produït per Curt Ficcions Curt Produccions):

 

4 Comments

  1. Vaig veure el documental quan el va emetre la 2 i em va agradar moltíssim. Sens dubte, un fotògraf a descobrir. Molt recomanable.

  2. Aquest llibre està recomendable als amants del cinèma perquè et descobrèix els origèns del cinèma tal com el coneìxem.

  3. Aquestes imatges mostren unes situacions quotidianes de la vida gitana de Barcelona molt maques, que segurament si no hi hagués estat aquí no s’haurien conservat aquests records. La història del fotògraf amb Rosario és apassionant!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.