Fotografia d'imatginaris

Què són els imatgiaris? Els imatgiaris són aquells llibres adreçats als infants més petits. Llibres que poden caracteritzar-se per un format fàcilment manipulable i força resistent. També poden incloure elements com solapes o altres objectes i on la imatge és l’element protagonista. Poden tenir text o no i solen mostrar situacions quotidianes o elements que li són familiars a l’infant.

Són llibres que desperten la curiositat dels petits a la vegada que reafirmen els seus coneixements, sovint molt sensorials i que desperten la seva sensibilitat.

Imatgiaris prou coneguts serien els de la col·lecció Del bressol a la lluna de l’Antonio Rubio o la col·lecció Aprenent de Helen Oxembury.

Però com en tot, el llibre infantil explora altres formes i evoluciona en els seus productes. En aquest article us recomano cinc imatgiaris que hem denominat 4.0 perquè actualitzen l’imatgiari als nostres temps. Potser no tenen l’aparença o format del clàssic imatgiari, però reuneixen les mateixes característiques i el lector més petit serà capaç de seguir la narració, aprendre i divertir-se. Fins i tot, sense tenir dominada la tècnica lectora.

ABADIA, Ximo. La Platja. Barcelona: Zahorí Books, 2022

L’autor de Frank: la increïble història d’una dictadura oblidada explora, en aquest àlbum, l’ecosistema de qualsevol platja i sorprèn tot el que troba. Podríem pensar que una platja és l’espai amb sorra i aigua on ens esbargim durant l’estiu, però Ximo Abadia ens descobreix tot un microcosmos que potser ens havia passat desapercebut més per habitual que per desconegut. Una oportunitat d’ampliar vocabulari més enllà de sol, sorra i aigua, amb unes il·lustracions de colors molt estiuenques.

CONTRAINE, Bastien. El intruso. Barcelona: Libros del Zorro Rojo, 2016

Un imatgiari ideal per educar l’agudesa visual i que es pot llegir amb infants no massa petits. Es adient amb infants a partir de quatre anys perfectament capaços de trobar el dibuix que no encaixa. Tot i ser un àlbum amb una varietat cromàtica una mica pobre, funciona molt bé i el lector s’involucra molt fàcilment.

Un sense mots molt engrescador, malgrat ser una mica llarg en nombre de pàgines.

JULLIEN, Jean. Esto no es un libro. Londres: Phaidon, 2016

De nou, un sense mots molt atractiu, però amb un format molt diferent als anteriors. En aquest cas ens trobem amb un llibre que pot ser moltes més coses que un llibre. A la sorpresa inicial del títol s’afegeix el repte de descobrir el contingut. Cada doble plana dona l’oportunitat al lector de descobrir objectes o situacions quotidianes, divertides i interactives. Un llibre molt fàcil de dinamitzat i que capta l’atenció des de la primera pàgina.

ESTELLÓN, Pascale. Todo es color. Madrid: Maeva, 2020

Imatgiari de gran format que juga amb les imatges, les paraules i els colors. Amb un gran realisme les imatges, quasi fotografies, mostren tot d’elements relacionats amb la natura amb un únic punt en comú, el color. Un imatgiari 4.0 amb pàgines desplegables on descobrir elements naturals i les diferents tonalitats de la paleta de colors.

VEILLÉ, Eric. Els meus dibuixos després de la tempesta. Madrid: Harperkids, 2018

VEILLÉ, Eric. Mis dibupos después de la tormenta. Madrid: Harperkids, 2018

Una proposta molt divertida per explorar el concepte de l’abans i el després. En clau d’humor i a doble plana es poden veure els mateixos dibuixos abans i després d’una acció, incloent imatge i descripció de la imatge en lletra lligada. Un àlbum ideal per a infants que comencen a dominar la tècnica lectora.

Què us semblen aquestes propostes? En teniu un de preferit?

4 Comments

  1. Tot el que faci que la canalla s´engresqui a llegir em sembla fantàstic i de “Esto no es un libro” m´havien parlat docents meravelles. Gràcies pel recull.

    • Gràcies a tu pel teu comentari. “Esto no es un libro” és un imatgiari tot terreny i molt engrescador.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.