Inadaptadas - Cecil Castellucci / Jim Rugg

Inadaptadas - Cecil Castellucci / Jim RuggCastellucci, Cecil. Rugg, Jim. Inadaptadas. Madrid: SM. 2010

S.I.M.P.L.E.: SUEÑA, IMAGINA, MUEVETE, PARTICIPA; LIBERATE; ¡ESPAVILA!

Sembla un decàleg de bones intencions per a començaments d’any, i en certa manera ho és perquè aquestes són les sigles que inspiren i impulsen les vides de les 4 Janes, quatre adolescents que troben en l’expressió artística la manera de dir al món que una altra visió de la realitat és possible, que utilitzen l’art com una forma de terrorisme cultural per fer sortir la gent que les envolta de l’estat catatònic en què es troba, però no ens avancem, això vindrà desprès.

A la primera pàgina d’aquest còmic ens trobem la primera Jane caminant tranquil·lament per un carrer envoltada de gent que fa la seva, a una ciutat que és com qualsevol altra; amb l’última vinyeta, fosa en negre, l’autor ja ens anticipa que alguna cosa molt greu està a punt de succeir així que, girem full amb aquesta foscor als ulls i, efectivament, ens trobem tota la normalitat de la pàgina anterior trencada per alguna cosa que no cal que l’autor ens expliqui amb paraules perquè, per desgràcia, tots tenim al cap escenes reals de ciutats, de persones i de coses que passen de l’estatus normal a l’estat de trencades, en cos i ànima, en una fracció de segon.

My name is JaneAixí dons, aquí tenim la primera Jane que és una adolescent sense gaires problemes, potser fins i tot una mica superficial, com qualsevol altra, que viu una existència normal amb un dieta basada en nois, amigues, maquillatge i escola, com ella n’hi ha milers, fins que hi ha un punt d’inflexió a la seva vida, i és que li toca viure molt de prop un gran atemptat amb bomba al metro de la seva ciutat, ella en surt físicament il·lesa però aquest fet la traumatitza de tal manera que ja res no tornarà a ser el mateix, ni per a ella ni per als seus pares.

D’entrada la família decideix buscar un lloc més segur per anar a viure. L’únic vincle de la Jane amb el passat serà un quadern de dibuix, omnipresent en tota la història, amb la frase “l’art salva” a la portada i que pertany a l’immigrant sense papers que la va ajudar el dia de l’atemptat.

Després d’una experiència de trauma col·lectiu la vida ha de ser diferent per força, la Jane haurà de començar de nou i en aquest començar de nou ella veu una gran oportunitat per a construir-se una vida més autèntica. Així doncs, la primera fase del seu pla serà fer un canvi radical d’imatge exterior, a desgrat dels seus pares; que serà un mirall del seu gir interior. La segona part serà escollir bé les seves amistats, no basant-se en la popularitat sinó en l’afinitat, no quedant-se en la superfície sinó buscant en l’interior. Aquí entren en escena les altres 3 Janes, cadascuna amb la seva fita per aconseguir. La continuació natural serà trobar la manera de vehicular el seu missatge, serà a traves de l’expressió artística com poc a poc aconsegueixen sortir-se’n i tirar endavant. 

Totes les Jane

Aquest còmic esta il·lustrat per Jim Rugg i és la primera novel·la gràfica de l’escriptora de novel·la juvenil Cecil Castellucci. “Lost in translation” queda el títol original en anglès P.L.A.I.N. Janes (People Loving Art In Neighbourhoods) potser més encertat que el de la traducció al castellà i que s’ajusta perfectament al missatge transversal del còmic. SM amb la seva col·lecció Gran Angular va fet una aposta pel còmic, amb tres títols: Como Lily, Inadaptadas y Regalo sorpresa tots tres amb temàtica que pot resultar molt interessant per al públic juvenil.

Un còmic que convida a la reflexió, especialment quan som als voltants de l’11M.
 

3 Comments

  1. Una proposta molt suggerent! Aquesta presentació fa venir ganes de descobrir el món que s’amaga darrera de les quatre Janes. Crec que pot ser tant interessant pels adolescent i pels que no ho són tant!

    • Tens raó Núria, còmics com aquest són una mostra de què el món dels adolescent és molt interessant i, com a mínim, complex. Gràcies per compartir la teva opinió.

  2. Tinc moltes ganes de que arribi el 31 Salo del Comic i comprarme l´ultim de l´Aleix Saló

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.