Juliol a la Cuina amb Kafka

Biblioteca Francesca Bonnemaison
13 i 20 de juliol a les 20 h. Entrada lliure i aforament limitat.

La sala blanca. Direcció i dramatúrgia: Xavier Martínez.

Kafka a la ciutat de les mentides. Direcció i dramatúrgia: Llàtzer Garcia

Aquest mes de juliol l’espai de La Cuina del Centre Francesca Bonnemaison tornarà a acollir, en el marc del Festival Grec2011, el cicle de teatre produït i programat per Biblioteques de Barcelona i que s’aplega sota el nom de Juliol a la Cuina.

Kafka ha esdevingut un dels autors més influents de la literatura universal. La seva referència, l’adaptació de la seva imaginaria burocràtica, la utilització de personatges encerclats per la culpa i per la repressió de l’estat, són motiu de (re)creació constant. Fins i tot la seva vida grisa, d’oficinista sedentari, ha estat motiu de recreació. I si n’hi ha un espai que es vinculi directament a la figura de Kafka, aquest, és, òbviament, la seva ciutat de Praga. Personatge i espai són utilitzats per Llàtzer Garcia a l’hora d’escriure Kafka a la ciutat de les mentides, una de les dues representacions que es podran veure a La Cuina, en concret el dia 20 de juliol a les 20 h.

El gruix de l’obra kafkiana ens ha arribat gràcies a la poca prudència de Max Brod que no va atendre el desig de Kafka segons el qual després de la seva mort els seus textos no havien de ser publicats. L’obra i la vida de Kafka estan directament vinculades a Praga, la seva ciutat. De la relació de l’autor amb la ciutat i de com al llarg del temps s’han anat retroalimentat dóna mostra el fantàstic llibre de Patrizia Runfola Praga en tiempos de Kafka

Entre els llibres que s’ha escrit sobre Praga possiblement el més destacat encara sigui Toda la belleza del mundo del Premi Nobel Jaroslav Seifert. També la primera novel·la de Milan Kundera La broma, ens ofereix una visió extraordinària de la Praga sotmesa als avatars històrics del comunisme. Entre les múltiples biografies que s’han escrit sobre Kafka potser la més acurada i destacada sigui la de Reiner Stach Los años de las decisiones

El cine també ha utilitzat sovint l’obra kafkiana per posar-ne imatges als seus textos. Vida, obra i espai praguense són utilitzats de manera molt lliure a la irregular pel·lícula de Steven Soderberg Kafka (1991).

 Podeu visionar el tràiler

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1bf4QVM0RII&feature=related[/youtube]

També Michael Haneke va adaptar la famosa novel·la de Kafka El Castillo

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ESspziFbPpE[/youtube]

Però segurament l’adaptació més famosa de l’obra de l’autor de Praga fou la realitzada pel més kafkià dels cineastes: El proceso d’Orson Welles

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=CKdXn_wXFqM[/youtube]

En definitiva, tot un món creatiu al voltant del legat kafkià. Una nova prova de la pervivència d’aquest legat la podreu veure el proper dia 20 de juliol al Centre Bonnemaison amb el text del jove Llàtzer Garcia Kafka a la ciutat de les mentides.

2 Comments

  1. No conec Praga però en llegir l’obra de Milan Kundera de la que sóc admiradora sempre he pensat que és un dels llocs que hauria de visitar algun dia. Kafka és indiscutiblement un clàssic que hauriem de llegir algun cop tot i que sigui un repte pel seu estil literari.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.