Morrison, Toni. La canción de Salomón. Barcelona: Debolsillo, 2004
Toni Morrison és el pseudònim de Chloe Anthony Wofford. Una escriptora que ha passat a la història de la literatura clàssica del segle XX per ser la primera escriptora afroamericana a la qual li va ser entregat el Nobel de Literatura l’any 1993.
Toni Morrison va ser la filla segona de quatre fills d’un matrimoni de raça negra de classe baixa però això no va impedir que el seu pare lluités per donar als seu fills una bona educació.
El pare de Toni Morrison va exercir un impuls molt important en l’interès de la Toni cap a les tradicions i la literatura. Li explicava històries i relats de la comunitat negra i la va acostar als llibres de Flaubert, Jane Austen i la novel·lística russa.
Va fer estudis universitaris de llengua anglesa i clàssiques. La seva especialització va versar sobre els suïcidi a les obres de Willam Faulkner i de Virgina Woolf.
El cognom Morrison és el seu cognom de casada amb Harold Morrison del que es va divorciar l’any 1964. Arran del seu divorci es va traslladar a treballar com a editora de textos a Nova York on va treballar per la Random House des de la qual va impulsar la literatura afroamericana. Ella va definir la seva labor com la participació en el desenvolupament d’un canon d’obres de negres, del poble negre i parlant i adreçant-se als negres.
La novel·la que avui us vull recomanar és la seva tercera novel·la i va rebre dos premis de la crítica. Estic parlant de La cançó de Salomón de l’any 1977. És una novel·la que trobo representativa de la seva formació en la cultura negra par part dels seu pare. És una novel·la que pot resultar atractiva pels europeus però que té un fort arrelament cultural de llegendes i contes orals americans. Aquest llibre és un llibre proper al seu món ancestral i a la seva herència familiar.
És una novel·la mite, una novel·la ritual, folklòrica que s’oposa amb aquests components a la cultura blanca. És d’aquesta manera que la novel·la ressalta l’opressió racial i l’esclavitud.
A partir de la seva novel·la Beloved i del Premi Pulitzer, 1988, Toni Morrison encapçalarà la llista d’imprescindibles del segle XX esdevenint l’escriptora representant de la lluita per la integració racial que sens dubte la va fer mereixedora l’any 1993 del premi Nobel de Literatura.
Toni Morrison és crims, dolors, mort i amor heroics interrelacionats amb l’horror de l’esclavatge. I Beloved és el llibre on això es fa text i memòria afroamericana.
Per què us recomano La Cançó de Salomón?
Perquè és una novel·la que té el millor de la fantasia mítica i que a la vegada ens introdueix d’una manera cruenta a la realitat dels guetos negres dels anys seixanta a través d’una història familiar. Una família plena d’oposicions; per una banda un pare que trenca les arrels per esdevenir algú a la societat dels blancs i per una altra el fill, el protagonista, que fa un viatge interior i exterior cap a la reacció de defensa a la pròpia identitat.
A través de Milkman vivim tres generacions i ens enriquim de la crònica epopeíca d’un raça castigada amb personatges que pateixen, viuen i estimen amb la mateixa identitat que tothom.
Aquesta novel·la és un viatge amb Milkman que viu, coneix i pateix un entorn on la mort de negres i blancs és un problema d’Estat. Milkman és el protagonista d’una novel·la d’aprenentatge que el durà a la seva coneixença vertadera i a alliberar-se del pes dels misteris al voltant de la seva família.
Dos temes envolten a Milkman durant tota la novel·la: el descobriment de la seva estirp molts cops enteranyinada, borrosa i dolorosa. I un tema paral·lel que és la guerra racial que l’envolta. Una guerra racial on ell no mira sinó que sent que ha d’entrar per esdevenir Milkman-hereu d’una estirp-transcendent.
I finalment no deixeu de llegir-la si us agrada el realisme màgic perquè pràcticament es podria dir que la significança d’aquesta obra es deu a un realisme màgic que ens acosta la cultura d’un poble i a les vertaderes arrels de les famílies que el formen.
No deixeu que us expliquin en documentals o pel·lícules la lluita racial. Aposteu per unes hores de lectura de l’autora defensora de les llibertats i la integració racial. No sempre es té l’oportunitat de capbussar-se a la història, màgia i sensualitat de la cultura del negres americans hereus i patidors de l’esclavatge.
Per conèixer l’autora us faig un enllaç a la seva seu web oficial de la Societat Toni Morrison on la podeu veure rebent una medalla del seu admirador Barack Obama que ha confessat que La Canción de Salomón és la seva novel·la favorita.
3 Comments
Aquesta novel.la em va impressionar moltíssim. Sobretot el principi, quan el personatge de Milkman…. jajaja, no faré cap spoiler ;P
Una novel.la meravellosa
M’afegeixo a la recomanació de la tieta Mame. Una novel·la fonamental del segle XX i una de les més representatives de la seva autora. No us perdeu tampoc “Una benedicció”, és una altra meravella plena de poesia, saviesa i sensibilitat.