Romo, Marta. La mujer líder. Barcelona: Planeta, 2008
Què sabem del lideratge? A què es refereix exactament aquest terme que s’ha anat fent popular? Perquè aquest mot ens resulta cada cop més familiar, s’ha colat fins i tot entre les pàgines dels diaris i revistes no especialitzats.
I què és això del lideratge femení? Qui és la Marta Romo?
Així ens presenta el prologuista l’obra de Marta Romo: “[…] Marta recoge aquí una frase de Pascal que me impacta: “Nada es más poderoso que una idea cuyo tiempo ha llegado.” […] Marta constata que el talento ligado a la mujer, del que ella se siente orgullosa, marca la diferencia en los tiempos actuales y venideros. El asunto no es nuevo, pero el tratamiento es impresionante. […] condensa en este tratado, ameno y con un ritmo endiabladamente divertido, las principales variables que afectan al talento, a la diferencia de género, a la discriminación históricamente considerada, a la inteligencia social… Con el espíritu de una eterna aprendiz y de una gran pedagoga, Marta es capaz como muy pocas de abrirnos los ojos en el tema de nuestro tiempo.”
La mateixa autora s’hi presenta així a la introducció: “[…] Mi filosofía sobre el talento femenino es la de la persona. Talento tenemos todos, cada cual el suyo. El talento femenino es distinto al masculino porque hombres y mujeres somos diferentes; no contrarios, sino complementarios. […] Cada vez tengo más claro que el talento que marca la diferencia, el que buscan las organizaciones y el que acaba triunfando es el de aquellas personas que tienen en cuenta sus propias emociones y las de los demás. […]”.
El llibre presenta dues parts. La primera comença repassant d’on vénen les dones d’avui, tenint en compte que la idea de dona és un producte cultural que es construeix socialment; dóna una ullada a la situació de la dona a les organitzacions, distingint signes d’avenç i signes d’estancament; també es desgranen les contradiccions del nostre temps, els tòpics, les característiques de tots dos gèneres i el paper de l’entorn en totes aquestes qüestions. Per acabar, els sis ingredients del talent femení i les passes a donar per aconseguir el canvi.
La segona part ens fa partícips de l’experiència de nou dones que, sent líders en els seus camps, ens serveixen i li serveixen a l’autora per a identificar i analitzar les diferents qualitats pròpies del lideratge femení. A partir de l’entrevista i el diàleg, l’autora les apropa cap a nosaltres, fent de les seves experiències una mena de catàleg dels principals conceptes de l’obra.
Una obra original, un enfocament nou i diferent que no només atraurà l’atenció de gent d’empresa, emprenedors i emprenedores, sinó que també interessarà a tothom que estigui interessat en el món d’avui. I per a tenir un contacte actualitzat amb el pensament i ofici de l’autora, us deixo l’enllaç amb el seu blog que de ben segur us serà de profit.
2 Comments
Recentment he estat llegint llibres sobre lideratge per una assignatura del meu màster, però encara no n’havia llegit cap que tractés específicament el rol de la dona com a líder, de manera que ja tinc lectura per aquest Nadal.
Aprofitant que paso per aquí, recomano dues molt bones lectures sobre lideratge:
– Global Business Leadership, de E.S. Wibbeke
– The Overview Effect, de Frank White
Són dos llibres molt bons, però de moment encara no formen part del catàleg de les biblioteques de Barcelona 🙂
Esther, és un plaer treballar per als nostres lectors i lectores, i més encara quan som capaços d’afegir el valor del descobriment d’allò que us serà útil. Gràcies, a més a més, pel suggeriment bibliogràfic.