La matemática es fácil - José Manuel CasteleiroCasteleiro, José Manuel. La Matemática es fácil : manual de matemática fácil para gente de letras. Madrid: ESIC, 2010

José Manuel Casteleiro està convençut que en la majoria dels casos no existeix res que ens impedeixi aprendre sobre qualsevol matèria. I les matemàtiques, tot i el convenciment generalitzat sobre la seva gran dificultat no són una excepció. Qualsevol persona si s’ho proposa és capaç d’aprendre’n perquè tothom tenim les capacitats suficients per fer-ho, i si alguna cosa ens ho impedeix no és res més que nosaltres mateixos.

A la Biblioteca Bon Pastor pensem que mai és tard per aprendre i us oferim un seguit de recursos i materials per a l’educació d’adults que us poden ajudar a assolir els objectius formatius que us proposeu: obtenir el graduat en ESO, preparar proves d’accés a diferents cicles formatius, aprendre català…  apropeu-vos i descobriu que amb els mitjans adequats, podreu aprendre tot allò que us proposeu, fins i tot matemàtiques, perquè quan estem motivats i perseguim un objectiu tot resulta molt més fàcil.

José Cava
El psicòleg José Cava, prologuista de La Matemática es fácil, assenyala que les creences que tenim sobre les nostres capacitats així com, les creences i expectatives dels altres sobre les nostres capacitats, poden dificultar i limitar el que en realitat som capaços de fer. Som nosaltres qui imposem límits a les nostres capacitats i amb frases com “jo no serveixo per les matemàtiques” arribem al convenciment profund de que no servim i això ens permet quedar-nos tranquils i no haver d’esforçar-nos quan en realitat, el potencial de la ment humana és increïble.

Per José Cava hi ha dos factors que influeixen en l’aprenentatge de les matemàtiques: d’una banda, existeix un prejudici generalitzat que ens les fa concebre com una matèria difícil, a aquesta idea estem exposats des de la infància i això ens pot provocar un bloqueig psicològic envers aquesta matèria. D’altra banda, els conceptes matemàtics necessiten un ordre en el seu aprenentatge, és fonamental avançar progressivament, assentar primer els conceptes bàsics per, de mica en mica, aprendre conceptes més complexos.

J. M. Casteleiro
I és precisament aquesta la clau que assenyala l’autor, José Manuel Casteleiro, per aprendre matemàtiques: la combinació entre comprensió, anàlisi i memòria deductiva. Perquè cal interioritzar els conceptes bàsics, memoritzar-los, per poder entendre’n d’altres més difícils.

Aquest no és un llibre de grans teories. És un llibre senzill que permet aprendre operacions bàsiques com fraccions, potències, arrels i equacions senzilles que us pot ser útil si esteu preparant les proves d’accés a la universitat o si us plantegeu preparar les proves d’accés a cicles formatius de grau mitjà.

Es tracta d’un llibre autodidàctic per aprendre matemàtiques de forma fàcil i sistemàtica, adreçat a qualsevol persona, sigui de lletres o de ciències. I és que segons l’autor, la diferenciació entre persones de ciències o de lletres és només un tòpic. Segons ell, qualsevol persona amb una capacitat intel·lectual normal és capaç d’aprendre qualsevol cosa i l’èxit que obtenim en l’estudi d’una matèria està en funció del temps que se li dedica. Per ell, les matèries difícils no existeixen, existeixen les matèries mal explicades. Així, tothom pot aprendre, de segur que vosaltres també si us ho proposeu, això sí, sigueu sincers amb vosaltres mateixos i no feu trampes, per molt enginyoses que siguin!


 

7 Comments

  1. Muy buen post! Y espero que esos recursos y materiales sigan creciendo y que los usuarios del barrio los aprovechen cada vez más.

    Saludos!

  2. Gràcies Martín, esperem que així sigui! Els materials estan a disposició de qualsevol persona interessada sigui o no del Bon Pastor, si estàs interessat apropa’t a la biblioteca o demana’ls per préstec interbibliotecari 😉

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.